Nu știu alții ce cred despre brânzeturi, însă eu cred că viața nu ar avea un gust așa de bun fără ele. Da, este clar, brânza a fost inventată ca să dea un plus de farmec vieții. Așa că, nicio masă fără brânză, zic. Și, fiindcă sărbătorile se apropie cu pași repezi, îți voi spune ce trebuie să știi despre brânzeturi și de unde să cumperi câteva sortimente delicioase pentru masa de Crăciun sau de Revelion.
Scurtă istorie a brânzei
Când și unde a apărut este un mister, dar se pare că se poate spune cu certitudine că primele brânzeturi au apărut în epoca neolitică, când oamenii au învățat să domesticească animalele, în special primele oi între 8.000 î.Hr. și 3.000 î.Hr. Acela a fost momentul în care strămoșii noștri au putut gusta din aceaste preparate străvechi care fac poftă oricui, sau nu?
Apariția brânzei și legenda sa
Cea mai răspândită legendă este despre un negustor arab care, în timp ce călătorea prin deșert, ținea laptele într-un recipient făcut din stomacul unui miel. Când l-a deschis, a văzut că laptele a fermentat, din cauza cheagului din stomacul mielului și a temperaturilor ridicate din deșert.
O altă versiune a aceleiași legende îl are ca protagonist pe Kanama, un cioban din Asia Mică, care a avut același final, descoperind o mâncare delicioasă rezultată din fermentarea laptelui. O altă poveste mai romantică a apărut în mitologia greacă. Aceasta spune că zeii Olimpului au fost cei care i-au învățat pe oameni să facă brânză ca un dar divin. Nu erau departe de realitate, nu-i așa?
Primele date despre brânzeturi
Încă din civilizațiile străvechi, brânza a fost păstrată în vremuri de penurie și a fost considerată un aliment cu numeroase beneficii:
- Șansa de a o transporta cu ușurință
- Posibilitatea de conservare pe termen lung
- Conținutul ridicat de grăsimi, proteine, calciu și fosfor.
Cele mai vechi descoperiri arheologice au fost găsite în Egiptul Antic, unde se crede că se făceau brânzeturi proaspete asemănătoare brânzei de vaci, amestecând laptele, depozitându-l în saci de piele de capră și filtrându-l pe covorașe de trestie.
De asemenea, date despre originea sa au fost descoperite și în Mesopotamia Antică, unde a fost găsită „La Lechería”. O friză sumeriană din templul zeiței vieții Ninhursag care arată în detaliu etapele producției de brânzeturi, de la muls, amestecare și filtrare până la depozitare.
Brânza a avut, de asemenea, un rol important în rețetele și deserturile foarte apreciate în Grecia Antică. În acea epocă nu se mânca ca atare, ci amestecată cu făină, miere, ulei, stafide și migdale.
Dar, Roma Antică a fost cea care a făcută populară. Cei din perioada Romei Antice consumau brânză, în special brânză de capră, practic zilnic și o asezonau cu cimbru, piper, nuci de pin și alte fructe uscate. Procesul său de producție a fost foarte asemănător cu cel pe care îl folosim astăzi și acesta a fost cel care s-a răspândit în toate colțurile Imperiului.
Expansiunea brânzei în întreaga lume
După cum putem vedea, odată cu extinderea Imperiului Roman, tehnicile de fabricare a brânzei s-au răspândit în mare parte a Europei, ajungând în regiuni care și-au dezvoltat propriile tehnici locale.
Același lucru s-a întâmplat în timpul declinului său. Când popoarele barbare și-au răspândit tehnicile de fabricare a brânzeturilor pe teritoriile pe care le invadau. Vikingii au făcut ca informațiile producătorilor de brânză să fie transmise în țările baltice, Anglia și Normandia și, mai târziu, cruciadele au stabilit o legătură între Bizanț (partea de est a Imperiului Roman) și culturile arabe cu Europa de Vest, care și au făcut schimb de informații despre brânză.
La sfârşitul Evului Mediu, odată cu ascensiunea comerţului şi creşterea populaţiei urbane, brânza a devenit un produs important pentru economie. Astfel a început să se dezvolte comerțul internațional, culminând cu noile rute aduse de descoperirea Lumii Noi. Brânză făcea parte dintre mărfurile comercializate.
Nașterea industriei brânzeturilor
În secolul al XIX-lea, brânza a devenit un produs indispensabil pe cele mai rafinate mese. Din acest motiv, Elveția a deschis prima fabrică de producție industrială de brânză în 1815. Totuși, în Statele Unite, producția de brânză a avut un succes răsunător. Originile producției sale la scară largă au un nume și un prenume, Jesse Williams. Acest fermier din Rome (New York) a început să facă brânză, colaborând cu fermele din apropiere pentru a-l lăsa să-și folosească laptele. Această asociație a fost un factor cheie în industria brânzeturilor americane și a continuat să fie așa timp de decenii.
La 20 aprilie 1864 s-a întâmplat ceva care avea să schimbe întreaga industrie. Chimistul francez, Louis Pasteur, împreună cu colegul său, Claude Bernard, au descoperit tehnica de pasteurizare, care a făcut posibilă reducerea agenților infecțioși pe care i-ar putea avea laptele. Acest mare avans a făcut posibilă amestecarea laptelui din diferite surse și efective de animale pentru a obține un produs omogen, reducând considerabil riscul apariției organismelor care ar putea strica procesul.
Secolul XX a adus cu el numeroase progrese care au accelerat modernizarea acestei industrii până a devenit cea de astăzi.
În prezent, se estimează că există aproximativ 2.000 de soiuri de brânzeturi în întreaga lume. Toate pleacă de la o origine comună și sunt rezultatul a mii și mii de ani de tradiție.
Interesantă istorie are brânza, nu-i așa? Dacă ești fan brânză, am un pont pentru tine. Pentru mesele de sărbători, poți intra pe Carmangeriamoldovan.ro și alege de acolo brânză de burduf maturată în membrană naturală, fie ruladă de cașcaval cu șuncă.
Cu ajutorul acestor 2 sortimente de brânză poți face niște aperitive delicioase. Brânza de burduf și rulada de cașcaval o poți pune alături de felii subțiri de mușchi afumat și kaizer, de măsline și de roșii cherry.
Spor la cumpărături și poftă bună să ai! Pentru comenzi sună la tel: 0747051900.