Știați că…?
- Există mai mult de 20.000 de specii de plante comestibile și mai puțin de 20 de specii reprezintă 90% din alimentația noastră.
- Studiile epistemologice și clinice arată că o dietă bogată în fructe și legume contribuie la prevenirea pierderii osoase.
- Legumele din familia Allium (de ex. Ceapă, usturoi, praz) sunt benefice contra cancerului de stomac. Usturoiul, de asemenea, este benefic contra cancerului colorectal.
- Legumele crucifere sunt asociate cu un risc mai mic de cancer, în special pulmonar și colorectal. Efectul acestora depinde de genotipul fiecărui individ.
- Persoanele care consumă în mod regulat nuci sunt mai puțin susceptibile de a avea atacuri de cord sau de a muri de boli de inima decât cei care rareori le consumă.
- Producția agricolă este principala sursă de poluare a apei cu nitrați, fosfați și pesticide, precum și principala sursă antropogenă de gaze responsabile de efectul de seră.
- În 2008 s-a sărbătorit anul internațional al cartofului.
Știați că…?
- Centrul Internațional al Cartofului, cu sediul în Peru, deține banca cu cel mai mare numărul de gene din lume. Cu aproape 100 de specii sălbatice colectate din opt țări din America Latină și aproape 3,800 soiuri tradiționale de cartofi cultivate în Anzi.
- Biodiversitatea cartofului este în pericol, având în vedere că unele varietăți vechi cultivate de-a lungul mileniilor s-au pierdut iar speciile sălbatice suferă din cauza schimbărilor climatice.
- Smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe ale omenirii. Smochine uscate au fost găsite în Valea Iordanului (Israel). Ele datează de acum 11400 ani î.H.
Știați că…?
- Mărul este pomul fructifer cel mai cultivat în întreaga lume.
- În lume există peste 7000 de varietăți de măr.
- Piersica este fructul cel mai răspândit din lume.
- Folosirea usturoiului și cepei în sectorul culinar, medicinal și religios, datează de mai bine de 6000 de ani.
- Viticultura este cea mai mare industrie alimentară din lume. Există peste 60 de specii și 8000 soiuri de struguri, din care se prepară suc și / sau vin.
- Căpșunile pe care le știm cu toții au apărut în Franța în 1766 și sunt rezultatul unei încrucișări între căpșunul din Virginia (Sua) și căpșunul din Chile.
Știați că…?
- Avocado derivă din termenul ahuacatl, cuvânt aztec care însemnă „testicul”. Este considerat un stimulent sexual. Un afrodiziac în dietă.
- China a început să cultive Yangtao (de asemenea, cunoscut sub numele de kiwi), în anii 1600.
- Kiwi este numit după asemănarea sa cu corpul unei păsări nezburătoare care se numește așa și este inclusă în stema națională a Noii Zeelande.
- Pentru vechii egipteni ceapa simboliza viața veșnică datorită structurii sale formate din straturi concentrice.
- Ananasul a fost botezat așa de către exploratorii europeni deoarece seamănă cu un pinion.
- Există mai mult de 38.000 de soiuri de ciuperci în prezent. Unele sunt comestibile, iar unele sunt extrem de toxice.
- Trufele sunt ciuperci mici subterane care trăiesc în simbioză în rădăcinile de copaci, obținând avantaj reciproc.
Știați că…?
Migdalele sunt consumate de om de cel puțin 10.000 de ani î.H. Migdalul este unul dintre primii pomi fructiferi cultivați.
Sucul de afine din soiul roșu are o acțiune antiseptică și antibiotică surprinzătoare asupra germenilor care cauzează infecții ale tractului urinar.
Nu știați că, nu-i așa? Nici eu nu știam că migdalele sunt consumate de om de atâta vreme și nici că smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe ale omenirii, dar mă bucur că am aflat și că am putut împărtăși toate aceste lucruri cu voi. Apropo, voi ce informații îmi puteți dezvălui din seria știați că? Aștept comentariile voastre. Sunt curioasă să aflu despre lucrurile inedite pe care le cunoașteți despre lumea această mare în care ne-a fost dat să trăim. Pe curând!
Foarte interesant! In plus… tocmai mi-ai facut pofta de cateva legume si fructe enumerate. Fug sa vad ce surprizeam in frigider. Te declar vinovata daca ma ingras in urma raidului. 🙂
Pofta buna! Daca te ingrasi, spune-mi, îți dau o asa zis dieta. Cu ea am slabit 15 kg si am mancat ce am vrut, dar cu masura. 🙂
Un articol plin de informații utile, mi-a făcut mare plăcere să-l citesc, pot spune că am aflat lucruri noi și interesante.
Mă bucur! Multumesc de popas! 🙂
wow ce de informatii frumoase,iti multumesc pentru acest articol, imi place mult
Ma bucur! Multumesc de popas! 🙂
Super articolul! Am aflat o grămadă de lucruri noi 🙂
Ma bucur! Am revin si cu alte lucruri noi. 🙂
Cate informatii noi am aflat despre legumele si fructele consumate in mod frecvent. Super noutati! Asa un articol chiar este de folos.
Multumesc! Am sa revin cu articole de genul acesta. 🙂
Mi-ai făcut pofta de nuci <3
Pofta buna! Sunt bune tare! 🙂
Foarte interesante informatii. Pe unele le stiam deja, dar pe majoritatea le-am aflat abia acum.
Foarte interesant articolul si foarte util! Multumesc pentru informatii!
Multumesc! Cu drag!
Multe lucruri interesante. Despre Kiwi chiar am aflat lucruri neasteptate. Instructiva rubrica si usor de parcurs. IMI PLACE!
Ma bucur! Imi plac lucrurile neasteptate si vreau sa le impartasesc cu ceilalti.
Cate lucruri noi si interesante ai scris. Numai cateva informatii le cunosteam.
Ma bucur ca-ti plac, o sa revin cu alte informatii interesante.
Iti spuneam anul trecut intr-un alt comentariu la acest articol ca tu vei fi de vina daca ma ingras 🙂 Ei bine, nu m-am ingrasat. Am recitit acum articolul… fiind atenta doar la informatiile numeroase si… wow… multe nu le stiam. 7000 tipuri de mar??? Parca mi le inchipui insirate pe toate in fata mea.
Daca te ingrasi, da-mi de veste. Iti dau o reteta care m-a ajutat sa dau jos 15 kg. 🙂
Vreau si eu reteta 😛
Ti-o dau. E simpla. Am gasit-o online, mi s-a parut interesanta, am testat-o si a functionat. Trebuie sa mananci 4 zile urmatoarele lucruri:
Dimineata:
1 banana sau 1 felie de paine cu 1 felie de muschi
1 pahar de suc proaspat (grefii, portocale etc.)
La pranz (1-2 pm)
300 de grame de salata din:
100 g morcov
100 g telina
100 g varză
2 linguri boabe de porumb
zeama de lamaie
cateva masline
putin ulei de masline
Seara (pana in ora 8 cel tarziu)
aceeasi salata ca la pranz
4 zile respecti aceasta dieta
După 4 zile incepi sa mananci normal la pranz si seara (fara dulciuri si doar 1 -2 felii de paine pe zi ). Insa, inainte de mesele principale mananci timp de 2 saptamani 100 de g din salata mancata in primele 4 zile.
După ce trec si aceste 2 saptamani elimini de tot salata si mananci ce vrei, dar cu masura si respectand orele de masa (fara dulciuri, putina paine).
Dimineata poti sa mananci tot la fel.
In 4 zile eu am dat 2,5 kg, iar treptat de la 65, 3 am ajuns la 50 kg.
E o reteta care te ajuta sa slabesti in timp, dar sanatos.
Succes!
Sincer nu stiu daca acea salata imi va da energia necesara, mai ales ca ai mei copii acum alearga peste tot. Ador salatele si toata sarcina am trait cu un amestec de salate si fructe acre, fara carne, dulciuri sau suc.
Atunci nu mai ai nevoie de o reteta de slabit. Ai o reteta mult mai buna acasa. In plus, e o reteta speciala. Sa te bucuri de ei. 🙂
Multumesc. Sincer, acum simt nevoia de carne. Nu multa, cat sa stiu ca am ce combustibil sa consum intern.
Te inteleg…tare buna e carnea. 🙂
😀
Wow, ce de informatii noi! Dar asta mi s-a parut cea mai tare. „Avocado derivă din termenul ahuacatl, cuvânt aztec care însemnă „testicul”. Este considerat un stimulent sexual. Un afrodiziac în dietă” :))) Mie imi place fructul de avocado. Este foarte sanatos, dar nu stiam ca are si proprietati afrodisiace.
Multe cifre. Multe informatii… dar o introducere, un cuprins si o incheiere nu puneai si tu? Am avut impresia ca citesc o lectura obligatorie la scoala. Cu toate ca informatiile nu prea sunt cunoscute, personal duc lipsa integrarii lor intr-un corp de text.
Pe blog imi place sa renunt la regulile stricte invatate la scoala. Pe acestea le-am respectat doar in cartea mea stiintifica. Pe blog imi place sa scriu cum simt, chiar daca nu place tuturor. 🙂
Sincer, am simtit ca citesc o rublica de ziar. Erau unele pe coloanele acelea micute. Nu spun ca nu sunt interesante infromatiile, dar personal imi plac textele cu poveste. 🙂
Ti-am zis, nu poți scrie pe placul tuturor, nici nu cred ca trebuie. Important e sa scrii cum simti. Regulile sunt facute sa fie incalcate…daca se poate. Unde pot le incalc, unde nu, le respect. 🙂
🙂
Ma bucur ca ai scris despre rolul legumelor si fructelor in alimentatia noastra. Imi propun sa mananc mai multe fructe, dar mereu am amanat.
Sunt foarte bune. Este pacat ca noi le ignoram. Dar e si timpul de vina. Trece prea repede…suntem nevoiti sa mancam ce este la indemana, de cele mai multe ori.
Ce de informatii pretioase in articolul tau! Am invatat o multime de lucruri noi. 7000 de specii de mar? :O
Ma bucur!
[…] face diferența. Există atât de multe tipuri de bere de degustat, dar toate pot fi împărțite în două grupe mari, în funcție de procesul de fermentare. Cele […]