Știați că…?

  •  Există mai mult de 20.000 de specii de plante comestibile și mai puțin de 20 de specii reprezintă 90% din alimentația noastră.
  • Studiile epistemologice și clinice arată că o dietă bogată în fructe și legume contribuie la prevenirea pierderii osoase.
  • Legumele din familia Allium (de ex. Ceapă, usturoi, praz) sunt benefice contra cancerului de stomac. Usturoiul, de asemenea, este benefic contra cancerului colorectal.
  • Legumele crucifere sunt asociate cu un risc mai mic de cancer, în special pulmonar și colorectal. Efectul acestora depinde de genotipul fiecărui individ.
  • Persoanele care consumă în mod regulat nuci sunt mai puțin susceptibile de a avea atacuri de cord sau de a muri de boli de inima decât cei care rareori le consumă.
  • Producția agricolă este principala sursă de poluare a apei cu nitrați, fosfați și pesticide, precum și principala sursă antropogenă de gaze responsabile de efectul de seră.
  • În 2008 s-a sărbătorit anul internațional al cartofului.

Știați că…?

  • Centrul Internațional al Cartofului, cu sediul în Peru, deține banca cu cel mai mare numărul de gene din lume. Cu aproape 100 de specii sălbatice colectate din opt țări din America Latină și aproape 3,800 soiuri tradiționale de cartofi cultivate în Anzi.
  •  Biodiversitatea cartofului este în pericol, având în vedere că unele varietăți vechi cultivate de-a lungul mileniilor s-au pierdut iar speciile sălbatice suferă din cauza schimbărilor climatice.
  • Smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe ale omenirii. Smochine uscate au fost găsite în Valea Iordanului (Israel). Ele datează de acum 11400 ani î.H.

smochine

Știați că…?

  • Mărul este pomul fructifer cel mai cultivat în întreaga lume.
  • În lume există peste 7000 de varietăți de măr.
  •  Piersica este fructul cel mai răspândit din lume.
  •  Folosirea usturoiului și cepei în sectorul culinar, medicinal și religios, datează de mai bine de 6000 de ani.
  • Viticultura este cea mai mare industrie alimentară din lume. Există peste 60 de specii și 8000 soiuri de struguri, din care se prepară suc și / sau vin.

viticultura

  • Căpșunile pe care le știm cu toții au apărut în  Franța în 1766 și sunt rezultatul unei încrucișări între căpșunul din Virginia (Sua) și căpșunul din Chile.

capsuni

Știați că…?

  • Avocado derivă din termenul ahuacatl, cuvânt aztec care însemnă „testicul”. Este considerat un stimulent sexual. Un afrodiziac în dietă.
  • China a început să cultive Yangtao (de asemenea, cunoscut sub numele de kiwi), în anii 1600.
  •  Kiwi este numit după asemănarea sa cu corpul unei păsări nezburătoare care se numește  așa și este inclusă în stema națională a Noii Zeelande.
  •  Pentru vechii egipteni ceapa simboliza viața veșnică datorită structurii sale formate din straturi concentrice.
  • Ananasul a fost botezat așa de către exploratorii europeni deoarece seamănă cu un pinion.
  • Există mai mult de 38.000 de soiuri de ciuperci în prezent. Unele sunt comestibile, iar unele sunt extrem de toxice.
  •  Trufele sunt ciuperci mici subterane care trăiesc în simbioză în rădăcinile de copaci, obținând avantaj reciproc.
  • trufe

Știați că…?

Migdalele sunt consumate de om de cel puțin 10.000 de ani î.H.  Migdalul este unul dintre primii pomi fructiferi cultivați.

Sucul de afine din soiul roșu are o acțiune antiseptică și antibiotică surprinzătoare asupra germenilor care cauzează infecții ale tractului urinar.

Nu știați că, nu-i așa? Nici eu nu știam că migdalele sunt consumate de om de atâta vreme și nici că smochinele sunt unele dintre cele mai vechi fructe ale omenirii, dar mă bucur că am aflat și că am putut împărtăși toate aceste lucruri cu voi. Apropo, voi ce informații îmi puteți dezvălui din seria știați că? Aștept comentariile voastre. Sunt curioasă să aflu despre lucrurile inedite pe care le cunoașteți despre lumea această mare în care ne-a fost dat să trăim. Pe curând!

S-ar putea să-ți placă și

39 de comentarii

  1. Multe lucruri interesante. Despre Kiwi chiar am aflat lucruri neasteptate. Instructiva rubrica si usor de parcurs. IMI PLACE!

  2. Iti spuneam anul trecut intr-un alt comentariu la acest articol ca tu vei fi de vina daca ma ingras 🙂 Ei bine, nu m-am ingrasat. Am recitit acum articolul… fiind atenta doar la informatiile numeroase si… wow… multe nu le stiam. 7000 tipuri de mar??? Parca mi le inchipui insirate pe toate in fata mea.

        1. Ti-o dau. E simpla. Am gasit-o online, mi s-a parut interesanta, am testat-o si a functionat. Trebuie sa mananci 4 zile urmatoarele lucruri:

          Dimineata:
          1 banana sau 1 felie de paine cu 1 felie de muschi
          1 pahar de suc proaspat (grefii, portocale etc.)
          La pranz (1-2 pm)
          300 de grame de salata din:
          100 g morcov
          100 g telina
          100 g varză
          2 linguri boabe de porumb
          zeama de lamaie
          cateva masline
          putin ulei de masline
          Seara (pana in ora 8 cel tarziu)
          aceeasi salata ca la pranz

          4 zile respecti aceasta dieta
          După 4 zile incepi sa mananci normal la pranz si seara (fara dulciuri si doar 1 -2 felii de paine pe zi ). Insa, inainte de mesele principale mananci timp de 2 saptamani 100 de g din salata mancata in primele 4 zile.
          După ce trec si aceste 2 saptamani elimini de tot salata si mananci ce vrei, dar cu masura si respectand orele de masa (fara dulciuri, putina paine).
          Dimineata poti sa mananci tot la fel.
          In 4 zile eu am dat 2,5 kg, iar treptat de la 65, 3 am ajuns la 50 kg.
          E o reteta care te ajuta sa slabesti in timp, dar sanatos.
          Succes!

          1. Sincer nu stiu daca acea salata imi va da energia necesara, mai ales ca ai mei copii acum alearga peste tot. Ador salatele si toata sarcina am trait cu un amestec de salate si fructe acre, fara carne, dulciuri sau suc.

  3. Wow, ce de informatii noi! Dar asta mi s-a parut cea mai tare. „Avocado derivă din termenul ahuacatl, cuvânt aztec care însemnă „testicul”. Este considerat un stimulent sexual. Un afrodiziac în dietă” :))) Mie imi place fructul de avocado. Este foarte sanatos, dar nu stiam ca are si proprietati afrodisiace.

  4. Multe cifre. Multe informatii… dar o introducere, un cuprins si o incheiere nu puneai si tu? Am avut impresia ca citesc o lectura obligatorie la scoala. Cu toate ca informatiile nu prea sunt cunoscute, personal duc lipsa integrarii lor intr-un corp de text.

        1. Ti-am zis, nu poți scrie pe placul tuturor, nici nu cred ca trebuie. Important e sa scrii cum simti. Regulile sunt facute sa fie incalcate…daca se poate. Unde pot le incalc, unde nu, le respect. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura