Îmi plac nespus lucrurile noi, așa că mereu încerc să vin cu noutăți și pe blog. Azi voi inaugura o rubrică nouă numită „Fructul de miercuri”, urmând ca în fiecare miercuri, de acum încolo, să spun povestea unui fruct. Astăzi este despre grapefruit, un fruct pe care îl consum des în ultima perioadă. Iată, pe scurt, povestea sa.

Ce este grapefruit-ul

 Grapefruit-ul este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie, rezultat din încrucișarea portocalei dulci cu pomelo, potrivit specialiștilor în botanică. Se spune că, alături de portocală și lămâie, grapefruit-ul este unul dintre cele mai cunoscute și mai populare citrice recunoscute în întreaga lume. Ca toate fructele citrice, este un Hesperidum (un termen științific pentru a descrie structura fructului aparținând grupului citrus) sau o boabă mare modificată ce derivă dintr-un singur ovar, cu coajă groasă.

Orginea grapefruit-ului

Grapefruit-ul este singurul fruct citric originar din America. Acesta a fost descoperit în anii 1750, în Barbados. Este, după cum am spus, o încrucișare între pomelo și portocala dulce – fructe care au fost aduse în America de spanioli încă din secolul 15, fiind plantat pentru prima dată în Florida între anii 1820 și 1840.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor l-au plantat pentru aspectul său. Copacul este mare, de culoare verde închis, iar frunzele și fructele galbene frumoase cresc în ciorchini. Odată ce oamenii au descoperit cât de delicios este, grapefruit-ul s-a răspândit peste tot în America.

Există peste 20 de soiuri de grapefruit cultivate în SUA, cu diferențe unice între ele în funcție de regiunea în care cresc. De exemplu, în Florida grapefruit-ul are coaja mai subțire și este mai dulce decât soiul din California. Aici grapefruit-ul se găsește în magazine de la începutul lui noiembrie până în iunie, iar în California se găsește de la sfârșitul verii până toamna devreme.

Caracteristici ale grapefruit-ului

Grapefruit-ul (Citrus ×paradisi), numit și pomelo, este un arbore de citrice subtropical, din familia Rutaceae, cunoscut pentru fructele sale acre spre semi-dulci, oarecum amare. A început să fie consumat în insulele Indiilor de Vest înainte de a se răspândi cultivarea sa pe continentul american.

Grapefruit-ul a devenit fructul consumat frecvent la micul dejun în diferite părți ale lumii, iar producția s-a extins în majoritatea țărilor cultivatoare de citrice, în special în Statele Unite, Israel, Cipru, Africa de Sud și Brazilia. Ca sursă de vitamina C, acest fruct este depășit doar de portocală și lămâie.

Copacul de grapefruit crește la fel de mare și de viguros ca un portocal. Un copac ajuns la maturitate poate avea o înălțime cuprinsă între 4,5 și 6 metri. Frunzișul este foarte dens, cu frunze de culoare verde închis strălucitor. Florile sunt mari și albe, singulare sau în ciorchini la axila frunzelor. Majoritatea soiurilor după ce se coc sunt galbene. Fructul variază de la 100 la 150 mm în diametru, mărimea acestuia depinzând de soi și de condițiile de creștere.

 Pulpa sa este de obicei gălbui deschis, fragedă și foarte zemoasă, cu o aromă distinctivă ușor acidă. Există însă multe soiuri cu pulpă roz sau roșie.

Copacii de grapefruit produc fructe de cea mai bună calitate pe soluri nisipoase, relativ fertile. Ei intră devreme în producție și pot produce culturi profitabile din punct de vedere comercial până în al patrulea până la al șaselea an după plantarea în livadă. Copacii maturi pot produce de la 585 până la 675 kg de fructe per copac.

Beneficiile grapefruit-ului

Deși grapefruit-ul conține în mare parte apă, este un aliment foarte sănătos, bogat în vitamine, minerale și nutrienți.

  1. Fibre

Grapefruit-ul, ca și alte fructe, este bogat în fibre, care pot ajuta:

  • Sănătatea inimii: alimentele bogate în fibre pot reduce inflamația și pot ușura tensiunea arterială crescută.
  • Sănătatea intestinale: fibrele ajută la prevenirea constipației și încurajează creșterea bacteriilor benefice.
  • La ținerea sub control a colesterolului: consumul unei cantități mari de fibre poate ajuta la menținerea sub control a colesterolului de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL).
  • La gestionarea greutății: fibrele dau senzația de sațietate mai mult timp, astfel încât să ne simțim sătuli chiar și după ce am mâncat puțin.

2. Vitamina C

Grapefruit-ul, precum portocalele și alte fructe citrice, este bogat în vitamina C. De fapt, un grapefruit întreg, mediu, ne oferă aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant puternic, excelent pentru întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva virușilor și bacteriilor.

3. Vitamina A

Grapefruit-ul are, de asemenea, un beneficiu pe care alte citrice nu-l oferă. Este bogat în vitamina A sau beta caroten.

O portocală oferă aproximativ 4% din vitamina A de care avem nevoie, în timp ce un grapefruit întreg poate furniza peste 50% din necesarul zilnic. Vitamina A este foarte importantă pentru sănătatea ochilor și, ca și vitamina C, susține sistemul imunitar și contribuie la protejarea împotriva inflamației.

4. Alți nutrienți sănătoși

Un grapefruit asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de potasiu, împreună cu 8% din necesarul de tiamină și folat. De asemenea, are o putere antioxidantă suplimentară datorită licopenului, un compus natural și nutritiv care se găsește în roșii și pepene verde. Antioxidanții ajută la reducerea uzurii celulelor noastre și chiar pot ajuta la prevenirea bolilor grave, cum ar fi cancerul.

Beneficiile sucului de grapefruit. Sunt aceleași?

Consumul de suc de grapefruit ne oferă aceleași beneficii ca și consumul fructului în sine? Nu chiar. Sucul de fructe este o modalitate convenabilă de a obține vitaminele și mineralele din fructele întregi, dar nu este tocmai un înlocuitor. În primul rând, sucul de fructe conține o cantitate mai mare de zahăr, ceea ce poate crește glicemia.

Dieteticienii ne recomandă să consumăm fructe întregi. Este mai satisfăcător să te bucuri de mâncarea pe care o poți mesteca. În plus, fructele întregi sunt mai bogate în fibre, ceea ce le face foarte hrănitoare, încetinind în același timp absorbția conținutului de zahăr.

Cum să alegi un grapefruit

Există o mulțime de soiuri din care să alegi, inclusiv grapefruit roșu rubin și soiuri roz și alb. Uneori este greu de observat culoarea din interior, deoarece poate fi foarte diferită de coajă.

Dar, în general, e bine alegi un fruct închis la culoare, mai ales dacă poți observa cum e în interior. Fructele și legumele care au o culoare intensă și strălucitoare tind să indice faptul că sunt bogate de nutrienți.

De asemenea, e bine să-ți folosești și celelalte simțuri:

  • Ia în mână un astfel de fruct pentru a-ți da seama cât e greu. Citricele mai grele tind să fie mai suculente decât cele mai ușoare.
  •  Observă textura cojii: ar trebui să nu fie prea tare.
  • În cele din urmă, miroase fructul- un fruct bun va avea o aromă plăcută, aproape de flori.

Efecte secundare ale grapefruit-ului: cine ar trebui să-l evite

 Persoanele cu afecțiuni digestive sau stomacale pot fi sensibile la acidul din acest fruct și alte produse acide, cum ar fi oțetul sau sosul de roșii.

În general, dacă refluxul gastroesofagian îți dă bătăi de cap, consumul de alimente foarte acide va accentua simptomele, dar nu este o regulă generală. Vezi cum te simți după ce consumi anumite alimente. Dacă acest fruct sau orice alt aliment îți creează probleme, elimină-l din alimentație.

Dacă ai o problemă mai puțin frecventă, cum ar fi gastrită sau ulcer, este bine să eviți acest fruct și alte alimente acide, cofeina și condimentele, deoarece aceste alimente ți-ar putea irita stomacul. Reține! În acest caz, cea mai bună abordare este să urmezi indicațiile date de medic.

Eroziunea smalțului dentar îi determină pe unii oameni să nu consume citrice. Însă, pentru a-ți deteriora dinții, trebuie să consumi de o mulțime de alimente acide o perioadă îndelungată.

 Fapte interesante despre grapefruit

  • Grapefruit-ul a fost numit inițial „fructul interzis”.
  • .Jamaicanii au inventat termenul de „grapefruit”, deoarece fructele creșteau în ciorchini ca strugurii.
  •  Florida este cea mai mare producătoare de grapefruit din lume – aproximativ două milioane de tone pe an.
  •  O jumătate dintr-un grapefruit conține șase grame de fibre, ceea ce îl face unul dintre cele mai bogate fructe în fibre.

Ei, ce spuneți? V-a plăcut povestea sa? Știați toate aceste lucruri despre fructul pe care îl găsiți mereu în supermarket? Vă place?

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura