Vrei să-ți creezi primul tău blog și nu știi ce web hosting să alegi pentru site? Este absolut normal. Nici eu nu am știu, dar am aflat citind diverse articole sau cerând sfatul celor cu experiență în blogging.
Pentru a afla ce trebuie să știi înainte de alege un web hosting și un domeniu, îți voi spune ce este un web hosting și ce tipuri există, ce este un domeniu și tipurile existente, precum și ce trebuie să iei în considerare înainte a cumpăra un hosting și un domeniu.
Ce este web hosting-ul
Hosting-ul este un serviciu de stocare a informațiilor (fișiere, imagini, e-mailuri, videoclipuri…) pe World Wide Web, cunoscut și ca: Internet. Sau, în cuvinte mai simple, este ceea ce ne permite să punem informațiile de pe un site la dispoziția tuturor celor care au acces la Internet.
Sunt multe companii care oferă acest serviciu, așa că va trebui să evaluezi nevoile actuale și viitoare ale site-ului tău pentru a lua în considerare toate posibilitățile și a alege pe cea mai potrivită firmă de găzduire web. Există găzduire web gratuită, dar și shared hosting, servere virtuale, servere dedicate și găzduire în cloud.
Tipuri de găzduire web existente
Una dintre cele mai frecvente dubii este diferența între ceea ce ne pot oferi diferitele tipuri de web hosting existente:
- Găzduire partajată: Acesta este un server al cărui hard disk este împărțit în mai multe fișiere cu o capacitate specifică de megaocteți și fiecare fișier fiind folosit pentru câte un site. Site-urile găzduite pe acest server partajează procesorul, megaocteții Ram și conexiunea la internet.
- Găzduire gratuită: Este cea oferită de WordPress, de exemplu, în versiunea sa gratuită, dar care are evident limitările sale în ceea ce privește designul, URL-ul, pluginurile etc.
- Servere virtuale: În acest caz, hard disk-ul și memoria Ram sunt distribuite între diferitele site-uri găzduite pe server. În plus, trebuie plătești pentru un plan cu o anumită capacitate care permite găzduirea mai multor site-uri atâta timp cât nu depășești megaocteții contractați.
- Servere dedicate: Este un server dedicat 100% proiectului tău cu un Ram, CPU și conexiune proprie.
- Găzduire în cloud: În acest caz, ceea ce plătești este timpul de utilizare a anumitor resurse, astfel încât poți extinde și reduce capacitatea oricând, fiind ideală pentru proiecte cu scalabilitate ridicată, precum un site ecommerce.
Ce este un domeniu
Un domeniu este o identificare asociată cu o adresă IP, care duce către un site. Prin urmare, site-urile fără domeniu ar fi adrese IP foarte greu de reținut.
Tipuri de domenii
Există diferite tipuri de domenii pe care este bine să le știi pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor tale:
- Domenii generice sau de nivel superior (gTLD-uri): .com (site comercial), .org (organizație non-profit), .net (companie de servicii Internet), .info (site informațional) și .biz (site de afaceri).
- Domenii geografice (ccTLD): .ro (România) .es (Spania), .md (Moldova), .it ( Italia) etc.
- Domenii de nivel al treilea: .com.ro, .org.ro, .edu.ro etc.
3 lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de a cumpăra un web hosting și un domeniu
- Alege domeniul web potrivit. Aceasta va depinde de scopul pentru care îți creezi site-ul. În ceea ce privește numele domeniului, este bine să alegi unul apropiat de scopul pentru care creezi site-ul. Dacă e un blog personal numele poate fi format din numele și prenumele tău. În fine, important este să fie un nume cu care rezonezi, care să-ți placă și care să te reprezinte.
- Analizează împreună cu un profesionist nevoile proiectului tău: spațiu, lățime de bandă, sistem de operare, fiabilitate și disponibilitate și nivel de securitate.
- Serviciu clienți: Funcționarea corespunzătoare a hosting-ului depinde de rapiditatea de răspuns a celor de la serviciul clienți. Prin urmare, înainte de a alege firma de hosting este bine afli dacă cea pe care vrei să o alegi are un serviciu clienți bine pus la punct, lucru care le permite membrilor echipei să răspundă rapid la toate solicitările venite din partea clienților.
În concluzie, achiziționarea unui web hosting și a unui domeniu presupune luarea deciziei în cunoștință de cauză. Ea nu depinde doar de un anumit furnizor, ci și de nevoile specifice ale site-ului care vor trebui evaluate înainte de alege o firmă de găzduire web. De exemplu, ai putea apela la serviciile celor de la Gazduire.ro pentru un web hosting și un domeniu. Pentru poți suna la tel: 0376 / 44 80 20 sau îi poți contacta pe email: vanzari@gazduire.ro.
Succes îți doresc!