Prețul Cărnii De Miel

Cotlet de miel de la 43,35 lei per kg până la 129,99 per kg!

Pulpă de miel de la 42,95 lei per kg până la 47,30 lei per kg!

Carcasă de miel de la 34,99 lei per kg până la 35,95 lei per kg!

Organe de miel de la 14,99 lei per kg până la 41,99 lei per kg!

Asociația Pro Consumatori, singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura organizație din România membră în The Transatlantic Consumer Dialogue (TACD), cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, a realizat o analiză a preţurilor la sortimentele de carne de miel comercializate în reţeaua marilor magazine alimentare.

Experţii APC au găsit la vânzare următoarele sortimente de carne de miel comercializate la preţurile de mai jos:

  • Cotlet de miel cu os: 129,99 lei per kg din Irlanda se vinde în Metro;  44,99 lei per kg în Cora;  44,95 lei per kg în Auchan; 43,35 lei per kg (cu piept de miel) în Selgros.
  • Pulpă de miel cu os: 47,30 lei per kg în Selgros; 42,99 lei per kg în Cora;  42,95 lei per kg în Auchan.
  • Sfert posterior de miel: 49,99 lei per kg (BIO) în Carrefour; 41,99 lei per kg în Cora; 40,98 lei per kg în Metro; 39,99 lei per kg în Kaufland; 36,99 lei şi 38,99 lei per kg în Carrefour; 29,90 lei per kg în Lidl.
  • Sfert anterior de miel: 44, 99 lei per kg (BIO) în Carrefour; 35,99 lei per kg în Kaufland; 34,99 lei per kg în Cora; 24,99 lei şi 27,99 lei per kg (cu cap de miel) în Carrefour; 26,90 lei per kg în Lidl.
  • Spată de miel cu os: 43,35 lei per kg (cu gât de miel) în Selgros; 39,99 lei per kg în Cora; 38,95 lei per kg în Auchan.
  • Organe de miel: 41,99 lei per kg în Cora;  39,99 lei per kg în Kaufland; 39,95 lei per kg în Auchan; 39,65 lei per kg în Selgros;  29,90 lei per Kg în Lidl; 14,99 lei per kg organe de miel congelate din Argentina în Kaufland.
  • Ceafă de miel cu os: 37,95 lei per kg în Auchan; 35,99 lei per kg în Cora.
  • Carcasă miel (jumătate de miel fără cap): 35,95 lei per kg în Auchan; 34,99 lei per kg în Carrefour.
  • Piept de miel cu os: 29,95 lei per kg în Auchan.
  • Cap de miel: 10,99 lei per kg în Cora;  10,95 lei per kg în Auchan; 9,99 lei per kg în Lidl.

Ce trebuie să ştim despre carnea de miel!

Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, este hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Cum se recunoaște carnea de miel proaspată?

Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează cu ajutorul organelor de simţ: văz, miros și pipăit. Astfel, la aprecierea calităţii cărnii se verifică:

  • aspectul cărnii: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
  • culoarea cărnii: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică regiunii anatomice;
  • consistența cărnii: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul cărnii: plăcut, caracteristic speciei;
  • culoarea și consistenţa grăsimii: albă și compactă;
  • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
  • tendoanele și articulațiile: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.

Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze foarte mult cantitatea de preparat rămasă pentru consum.

Costel Stanciu 2“Din păcate, comercianţii care vând sortimente de carne de miel în pieţele agroalimentare nu le oferă consumatorilor informaţii referitoare la data sacrificării animalului/data ambalării, data expirării, locul de provenienţă a mielului. De asemenea, există situaţii în care igiena este precară în spaţiile de vânzare  amplasate în pieţele agroalimentare. Consumatorii trebuie să cunoască faptul că termenul de valabilitate la carnea de miel neambalată este de 4 zile dacă se respectă lanţul de frig pe durata depozitării, temperatura de păstrare fiind cuprinsă în intervalul 0-4 grade Celsius. În cazul sortimentelor de carne de miel ambalate în vacuum/vid termenul de valabilitate variază între 12 zile și 30 de zile.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura