Bun găsit, dragilor! E toamnă, e weekend, zic că e timpul de-o nouă aventură prin România noastră frumoasă. În această nouă aventură am decis să mergem prin România…împreună cu bloggerii. Datorită lor vom descoperi diferite locuri minunate din România, pe care nu am reușit să le vedem până acum. Recunosc, sunt multe locuri frumoase în țară pe care nu am reușit să le văd. Sper că voi reuși într-o zi…

Dar să nu mai pierd timpul…zic. Prima la catalog voi fi eu (mereu mi-am dorit asta, întrucât la școală am fost la coada catalogului). Așadar…

Eu sunt din Huși, jud Vaslui. Huși, supranumit și „Orașul dintre vii”, este un oraș mic, la granița cu Republica Moldova. Până la graniță sunt 18 km. Deși este un oraș mic, în care nu există foarte multe lucruri de văzut, mi-e drag. Principalul obiectiv turistic din Huși este Episcopia Hușilor. Catedrala episcopală din Huși poartă hramul Sfinții Apostol Petru și Pavel și a fost ctitorită în 1494 de către Ștefan Cel Mare. În biserică se află moaștele Sfintei Mare Mucenițe Chiriachi (dacă v-am trezit curiozitatea, puteți mai afla mai multe intrând pe http://www.episcopiahusilor.ro.

Un al doilea obiectiv turistic este Mănăstirea  „Schimbarea la Față” construită în 1996 într-un cadru naturat minunat, lângă pădurea Dobrina, pe terenul filosofului și omului politic Mihail Ralea.

Cel de-al treilea loc care sper să devină un loc minunat de popas este Castelul lui Nicolae Ceaușescu, amplasat chiar între vii. De la castel se întreg orașul înconjurat de vii. Cel care l-a cumpărat acum câțiva ani promite să-l transforme într-un loc minunat pentru turiști. Sper că așa va fi.

Unde puteți mânca bine în Huși (la Restaurantul Podgoriile Hușilor, Ștefănel, Pizzeria Rossita (cea mai bună pizza din Huși, după părerea mea).

La 12 km de Huși, în drum spre vama Albița, se află movila Răbâia consideră de specialiști una dintre dintre cele mai mari movile antropice din țară.

Cei care trec prin localitatea Râșești în drum spre Iași sau Vama Albița, o observă negreșit. Ea tronează ca o regină, având forma unui con cu o bază de 150 de metri. Se spun multe despre ea. Specialiștii încă nu au reușit să elucideze misterul originii sale.

În Cronica Hușilor, Episcopul Melchisedec precizează că nimeni nu știe cum s-a format, având în vedere că nimeni nu a găsit vreo groapă în jur. De asemenea, precizează că aici a fost îngropată fiica unui han tătărăsc, numită Raba. Tatăl său a pus să însemne locul unde a înmormântat-o și i-a dat numele Movila Rabaii.

Specialiștii au diverse variante despre această movilă. Mie mi-au spus părinții că legenda spune că acolo este îngropată fiica unui rege, cu tot cu caleașca de aur. Mama mi-a povestit că a mers acolo în timpul liceului, împreună cu profesorul de istorie. Acesta le-a povestit că oamenii săpau în căutarea comorii, dar săpau degeaba, întrucât a doua zi groapa se astupa. Nimeni nu știe adevărul. Cercetările la această movilă au încetat în 1975.

În județ puteți vedea, de exemplu, Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare (de la Podul Înalt, de pe teritoriul satului Băcăoani). De asemenea, puteți vizita Mănăstirea Dimitrie Cantemir, Mănăstirea Bujoreni, Mănăstirea Alexandru Vlahuță, Mănănăstirea Moreni.

Cam atât despre Huși. Dacă veți poposi pe aici, nu ezitați să îmi scrieți. Acestea fiind zise, să mergem prin România…împreună cu bloggerii:

Denisa-Maria Grigoraș-( Atitudine Slabă):

Eu sunt din Piatra Neamț. Totuși prin oraș nu sunt de vizitat multe locuri, dar te poți plimba cu telegondola ca să vezi panorama orașului, poți mânca bine la Turnul Berarilor, poți vedea turnul lui Ștefan, te poti plimba cu caiacul în locul care se numește “La Caiace”. Dar dacă ești în zona, merită și cei aproape 80-90 km de mers să vezi Lacul Roșu și Cheile Bicazului.

Iar pentru Iași, unde sunt mutată de câțiva ani, Palatul Culturii, Mănăstirea Hadambu situată la cațiva km de Iași -zona din jur e foarte frumoasă, iar în incinta Mănăstirii este și un fel de zoo. Ciricul, daca vrei să te plimbi cu hidrobicicleta, zona Piața Unirii, Ștefan cel Mare seara, iar de mâncat într-un loc mai fancy, recomand Liria Events sau Restaurant La Castel”.

Almona Țilea– (Almona Călătorește):

„Constanța este orașul meu de suflet, locul în care am venit pe lume. Iubesc mozaicul etnic format din români, aromâni, greci, turci, tătari, armeni, evrei și italieni. Trei mari culturi și-au pus amprenta asupra orașului: elenistică, romană și otomană.
Vestigiile antice răsar din fiecare curte și fac parte din viața cotidiană. Pe fiecare străduță din centrul vechi te așteaptă povești romantice, tragice sau picante.
Locuiesc în București de 25 de ani și încă nu l-am descoperit în totalitate. Iubesc parfumul lui regal, aristocratic. Clădirile în stil Art Nouveau de pe Calea Victoriei, prăjiturile de la Capșa și plimbările prin Cișmigiu. Ador labirintul de străduțe din centrul vechi și bisericile vechi de sute de ani. Abia aștept să mai urc o dată pe Arcul de Triumf să văd orașul de sus”.
Răzvan Lupitu (99XP):
„Hunedoara (m-am mutat de 10+ ani de acolo, poate nici nu mai există, but…) :
De vizitat în oras și împrejurimi:
Castelul Huniazilor
Cetatea Devei
Parcul dendrologic de la Simeria
Cafeneaua mea preferată din Hunedoara se chema Retro, dar a fost cumpărată de către cei de la Diesel. Nu știu cum e acum.
Lacul Cincis pentru bălăceală și plajă.
Pe malul râului Strei pentru iarbă verde și grătar”.
Mari Flamanzeanu (Copper Attitude):
„Eu m-am născut în București și îmi place mult când vin în vacanță să merg la terasa Verona, aș sta ore în șir acolo, să mănânc prăjituri la Mara Mura în spatele Ateneului Român, să mă plimb prin Cotroceni, să beau ceai la Infinitea”.
Diana Elena Gole ( De-ale Dianei )
„Eu sunt din Pitești. La prima vedere ai zice că nu ai ce vedea aici în afară ce centru, dar nu e chiar așa. Avem trei parcuri imense și superbe: Lunca Argeșului (situat pe malul râului Argeș), Parcul Ștrand (nu e Ștrand, gen bazin, dar e lângă ) și, preferatul meu: parcul din Pădurea Trivale (aici puteți mânca la Grota Rece – cel mai vechi restaurant din oraș – sau puteți opta pentru o experiență completă de relaxare la Complexul Cornul Vânătorului). Tot în Pădurea Trivale mai puteți vizita și Schitul cu același nume, un loc care cu siguranță vă va liniști sufletele. Pentru pasionații de istorie, recomand o vizită la Memorialul Închisoarea Pitești (https://pitestiprison.org/) sau, pot alege să vizitezi Vila Florica (Muzeul Național Brătianu) sau Muzeul Golești din localitățile Ștefănești, respectiv Golești situate la mică distanță de Pitești”.
Anaphielle Miller -Dana Codori (Căsuța unui Melc):
„M-am născut în Bacău.
De ce să vizitezi Bacăul? Dacă iubești natura, pe râule Siret și Bistrița vei găsi nu doar peisaje de poveste, dar și o faună bogată.
Dacă iubești literatura, poate vei dori să stai în locul în care scria George Bacovia și să-i vizitezi Casa Memorială. Ba chiar vis-a-vis este Biserica Sf. Precista în turnul căreia poetul a stat închis o noapte. Sau, iubitor de muzică și nu numai, poate ți-ar surâde să vizitezi casa lui George Enescu. Dacă îți place doar să descoperi locuri noi, poate te va încânta să vezi singurul Vivariu din țară care își crește și reproduce exemplarele de ani întregi. În județ vei mai găsi Stejarul din Borzești, Salina Tg. Ocna, Castelul Roșu de la Hemeiuș, Lacul Poiana Uzului cu ale sale peisaje de poveste sau chiar Rezervația naturală Nemira în care sunt protejate foarte multe specii de animale și plante; aici vei putea zări Floarea de Colț care, știm cu toții, este interzis să fie culeasă. Dacă vei ajunge în zonă, te poți duce la vecinii „Nemțeni” (Piatra Neamț) pentru tot ce poate oferi această zonă montană sau îi poți vizita pe vecinii Suceveni pentru vestilele mănăstiri ale României”.
În Craiova În primul rând aș recomanda Parcul Romanescu, al treilea parc natural ca mărime în Europa, construit în stil romantic și care a caștigat medalia de aur la Paris în 1900. Ai lac, pod suspendat, Castel Fermecat, Restaurant Debarcader și Ciobanașul, plus grădina zoologică, toate în aceeași locație. Apoi Muzeul de Arta Craiova, în care sunt expuse și câteva opere ale lui Constantin Brâncuși. Casa Romanescu (actuala Casa Universitarilor) și Casa Baniei (Muzeul de etnografie și folclor) sunt alte obiective interesante. De mâncat v-aș duce la o pizza cu praz, făcuta de câștigătorul Master Chef, udată cu vin oltenesc. La marginea orașului este Stațiunea Didactică Banu Mărăcine, care are o colecție impresionantă de vinuri vechi în hrubă. În judet mai sunt alte crame care merită vizitate, precum Domeniul Coroanei Segarcea și Galicea Mare. Recomand Festivalul Zaibarului și Prazului la Băilești (unde găsiți și Casa Memorială Amza Pellea) și Divan Film Festival la Cetate la Dinescu. Pentru pasionați de sport o tură cu caiacul pe Jiu, tir cu arcul în Craiova, alergare în Parcul Romanescu sau meciuri de handbal /volei/basket
în Sala Polivalentă sau fotbal la Stadionul Ion Oblemenco.
Uff…am obosit puțin. Lung e drumul României. Mă opresc aici astăzi. Vreau să mă odihnesc. Vouă vă urez călătorie plăcută în continuare. Voi porni din nou la Drum prin România, într-o altă zi.
PS: Vă mulțumesc, dragilor! Mi-a făcut mare plăcere să călătoresc cu voi prin atâtea locuri minunate, chiar dacă a fost virtual.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura