Recomandări

De ce este nevoie de justiție socială? Cum ne poate ajuta avocatul să trăim mai „drept” într-o lume nedreaptă?

Justiția socială este mai necesară ca niciodată într-o lume globalizată care, deși este din ce în ce mai bogată, este, de asemenea, mai inegală. Ce este justiția socială? Justiția socială este un principiu de bază, o valoare fundamentală pentru a realiza o coexistență pașnică care să contribuie la progresul societăților.

Spre deosebire de justiție, care caută un echilibru între binele comun și binele personal, justiția socială face un pas mai departe și promovează distribuirea echitabilă a bunurilor și serviciilor. Aceasta este susținută de reglementări și legi care garantează practicarea acesteia. Scopul său final este să pună capăt sărăciei și inegalității existente la nivel global între oameni, astfel încât aceștia să aibă parte de o viață decentă.

De ce este necesară justiția socială?

Sărăcia și încălcarea constantă a drepturilor oamenilor pun în pericol coexistența socială care se bazează pe ordine și egalitate. Din păcate, existența unei Declarații a Drepturilor Omului nu garantează accesul acestora. Este necesar să se creeze mecanisme eficiente care să garanteze că toți oamenii își pot exercita drepturile, pot trăi cu demnitate și astfel societățile pot prospera.

Exemple de justiție socială

Există tot atâtea exemple de justiție socială, cât și domenii în care sunt comise inegalități. Iată unele dintre cele mai importante:

Educație: educația trebuie să fie incluzivă, echitabilă și de calitate. Toți copiii și adolescenții trebuie să aibă acces la o educație care să le permită să se pregătească pentru a avea parte de un viitor cu șanse egale.

Egalitatea de gen: deși legile recunosc aceleași drepturi atât pentru bărbați, cât și pentru femei, egalitatea de gen rămâne o problemă stringentă. Societățile trebuie să se asigure că toți oamenii au acces garantat la drepturile lor indiferent de sex.

Trafic și abuz: Sărăcia, excluderea socială și conflictele existente în diverse părți ale lumii îi fac pe cei mai vulnerabili să devină victime ale traficului de persoane.

Racism și xenofobie: oamenii trebuie să poată avea acces la toate drepturile și obligațiile lor, indiferent de starea sau rasa lor. În acest fel, ei se vor putea integra în societate în mod egal și autonom. Diferite organizații internaționale lucrează pentru eradicarea ambelor forme de discriminare.

Asistența medicală: calitatea vieții oamenilor depinde în mare măsură de factorii sociali și economici. Sărăcia și excluderea au un impact mare asupra sănătății oamenilor. Din acest motiv, la nivel global trebuie luate toate măsurile necesare pentru crearea unui sistem de sănătate suficient și eficient. Din păcate, în România sistemul medical este unul extrem de bolnav, ceea ce îl face incapabil de a veghea asupra sănătății celorlalți. Nu ai cum să asiguri sănătatea oamenilor dintr-o societate, când ești chiar mai bolnav decât cei care ar trebui să se bazeze pe ajutorul tău.

Forța de muncă: munca decentă permite oamenilor să se dezvolte și să funcționeze în societate. Accesul la un loc de muncă decent și salariul echitabil contribuie la crearea unor societăți mai coerente și echitabile. Un vis frumos al multor români. Și-l vor vedea oare vreodată împlinit?

Greu de răspuns la o astfel de întrebare. Ne dorim să trăim mai bine și mai liniștiți, dar pentru ca acest lucru să se întâmple multe lucruri trebuie să se schimbe la nivel global, dar mai ales în societatea românească actuală.

Cum ne poate ajuta avocatul să trăim mai „drept” într-o lume nedreaptă?

Potrivit articolului referitor la codul deontologic al avocaților din UE  “Într-o societate întemeiată pe respect față de justiție, avocatul îndeplinește un rol special. Îndatoririle avocatului nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii. Avocatul trebuie să vegheze la respectul Statului de drept și a intereselor celor ale căror drepturi și libertăți le apără. Este îndatorirea avocatului nu numai să pledeze pentru cauza clientului său ci și să fie sfătuitorul clientului.”

Dreptul este o chestiune extrem de complicată care nu poate fi rezolvată oricum și oriunde. Prin urmare, avocatul joacă un esențial în înțelegerea problemelor celor care apelează la ajutorul lor pentru a li se face dreptate, întrucât este reprezentantul legal al acestora în orice tip de proces.

Așadar, avocatul ne poate ajuta să trăim mai „drept” într-o lume nedreaptă, reprezentându-ne interesele într-un proces legat de realizarea oricărui timp de justiție.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura