Delaco Mare Brânză
Superblog

#MareBrânză, #MareGust, #MareSurpriză! Cu Delaco, Chef am devenit!

Bună! Sunt Irina, un simplu om îndrăgostit de cuvinte, dar și de gătit. Sincer, nu credeam că am să gătesc vreodată. Acum ceva timp în urmă, principiul meu era: Dacă gătesc alții pentru mine, eu de ce m-aș obosi?

Dar, viața este plină de neprevăzut și de lecții. Una dintre lecțiile pe aceasta mi le-a oferit este strict legată de gătit. Și ce lecție mi-a dat! Și cât de tare m-a schimbat!

Irina cea care nu gătea deloc a devenit Irina cea care gătește din pasiune și cu pasiune. Nimic nu mă relaxează mai mult decât prepararea de mâncăruri care mai de care mai interesante, deoarece pentru mine mâncarea a încetat să fie doar o nevoie fiziologică, este o adevărată experiență senzorială. Este o călătorie-experiență între gust, miros, atingere, văz și chiar auz. Îmi place ca mâncarea pe care o gătesc să-mi bucure toate simțurile. Prin urmare, mai mereu încerc să fac combinații inedite. Fac ceea ce poate alții nu îndrăznesc.

Și, dacă tot m-am decis să vă vorbesc despre cea de-a doua pasiune a mea, vă voi surprinde în cele ce urmează cu un meniu, zic eu altfel, format din aperitiv, fel principal și desert. Este potrivit pentru orice ocazie în care vreau să surprind cu un gust aparte, nu neapărat una specială. Este un meniu cu un ingredient vedetă, mai exact brânza.

Trebuie să vă spun că sunt mare #FanBranza. Mănânc tot felul de brânză. Niciodată nu pot spune NU acestui produs. Și, știți? Și strămoșii noștri romanii o iubeau.

Soldații Romei Antice consumau cu mare plăcere brânză. Fiind un aliment ușor de transportat, romanii îl consumau chiar și în lagărele militare. Romanii din perioada Romei Antice acordau, se pare, o mare importanță producției de brânză și le plăcea atât de mult acest produs lactat, încât casele lor erau prevăzute o încăpere lângă bucătărie destinată exclusiv producerii și afumării brânzei.

Nu mă surprinde, brânza este un produs excepțional și, avantajul nostru al celor care iubim brânza, este că există peste 2 milioane de tipuri de brânză în lume. Avem de unde alege. Iar cele mai consumate tipuri sunt cheddar, parmezan, mozzarella și brie, printre altele.

De ce v-am spus toate aceste lucruri? Unde am vrut să ajung? La mozzarella, printre altele. Mozzarella Delaco, produsă de brandul care îmi permite, datorită gamei variate de sortimente de brânză, să experimentez. Să pregătesc tot felul de rețete surprinzătoare pentru papilele mele gustative și ale celor dragi mie.

Delaco, scrie din 1996, povestea unui #MareGust, un gust desăvârșit de oameni cu o mare pasiune pentru lactate, pentru brânzeturile rafinate ce merită pe deplin savurate.

Și  uite așa timpul a trecut și fel de fel de brânzeturi Delaco au apărut. Cu mucegai nobil, făcute după rețete clasice, folosind tehnici artizanale, pe bază de soia, chiar și franțuzești, fie DeSenviș, printre multe altele. Delaco a creat de toate pentru toți. V-am făcut curioși? Curiozitatea voastră a atins cote maxime? Cu pofta cum stați? Ce-ați vrea să savurați? Eu vă propun 3 preparate delicioase:

 Brânzeturile Delaco în acțiune cu Chef Irina la comandă

1. Aperitiv- Brioșe cu brânză Grand Blue și spanac

Brioșele cu brânză Grand Blue, o brânză înnobilată cu mucegai albastru, cu interior cremos datorită combinației de lapte de vacă și smântână, este perfectă pentru un adevărat răsfăț al papilelor gustative. Iar brioșele sunt perfecte pentru un aperitiv puțin altfel. Din acest motiv, le-am și ales. Iată ce ingrediente trebuie și cum se fac:

Ingrediente

  • 200 g făină albă
  • 150 g Grand Blue
  • 100-150 de spanac (congelat)
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • 1/2 lingurita sare
  • 120 ml lapte semi-degresat
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 ou
  • Brânză Mozzarella Gourmet sau Delaco Delis (opțional pentru decor)

Mod de preparare:

  • Se preîncălzește cuptorul la 180°C/ (programul cu ventilator-e mult mai bun pentru reușește să coacă uniform preparatele).
  • Se pun formele pentru brioșe din hârtie într-o tavă pentru brioșe.
  • Într-un castron mare se amestecă făina, brânza Grand Blue, pătrunjelul și sarea.
  • Într-un castron separat, se amestecă laptele, uleiul de floarea soarelui și oul.
  • Se face o gaură în mijlocul ingredientelor uscate și se adăugă amestecul umed.
  • Se amestecă ușor, apoi se pune spanacul facut pastă. Ulterior, se amestecă bine toată compoziția pentru a se omogeniza.
  • Se toarnă amestecul în formele de brioșe.
  • Brioșele se coc  20-25 de minute până când devin aurii și trec testul scobitorii.
  • Se servesc calde, cu Mozzarella Gourmet tăiată cubulețe și pusă peste ele.

PS: Eu sunt și #FanBranza și #FanSpanac, așa că le-am combinat pentru a crea un #MareGust interesant, dar și spanacul ca și mozzarella sunt ingrediente opționale. Brioșele ies foarte bune și fără acestea două.

briose

2. Fel principal- Quiche cu somon, Cuore di Formaggi și broccoli

La felul principal am decis să vă surprind cu un quiche cu somon, Cuore di Formaggi de la Delaco și broccoli. O rețetă nu doar gustoasă, ci și sănătoasă, de care îmi amintesc în acele zile în vreau să renunț puțin la carne. Iată ingredientele necesare și cum se face.

Ingrediente:

  • O conservă de 170 g de file de somon în suc propriu
  • 80 g broccoli
  • 2 ouă
  • 150 ml lapte
  • Sare, piper
  • Cuore di Formaggi
  • Aluat fraged simplu pentru tarte

Mod de preparare:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Apoi, se pune într-o oală broccoli la fiert, se adaugă apă cât să-l cuprindă și puțină sare. Se lasă la fiert 2 minute. Se scurg bucățile de broccoli și se clătesc în apă rece, apoi se pun într-o strecurătoare să se scurgă bine.
  • Se pune fileul de somon într-un bol, după ce se scurge bine de sucul propriu. Se pun ouăle întregi și laptele într-un alt castron, se asezonează cu sare și piper și se bat bine, apoi se adaugă Cuore di Formaggi ( mixul special de brânzeturi tari, deja răzuite, cu un gust complex care înnobilează orice preparat la cuptor). Toată această compoziție se adaugă peste somon.
  • Se așază aluatul fraged în tava de tartă, se toarnă amestecul cu somon, apoi se pun buchețelele de broccoli în umplutură și se mai presară puțină brânză Cuore di Formaggi.
  •  În cele din urmă, se pune tava în cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute, până când este gătită bine atât în interior, cât și în exterior.
  • Această tartă cu somon, brânză și broccoli se servește caldă sau rece, după preferințe. Eu o prefer, de exemplu, caldă. Oricum, arată grozav și are un gust delicios. 
quiche

3.Desert- Rulouri dulci cu Mozarella Fresca

Desertul este pentru mine cireașa de tort, ispititoare și extrem de delicioasă. Cum îmi place să pregătesc rețete arăbești, m-am gândit ca la desert să vă surprind cu un dulce faimos în țările arabe.

Acest desert se numește halawet jibn care s-ar traduce, „brânză dulce”. Se face de obicei cu o brânză locală, dar poate fi  înlocuită cu mozzarella fresca. Și, evident, eu folosesc Mozzarella Fresca Delaco, cu o textură moale și un #MareGust inconfundabil. Iată cele necesare pentru acest desert și cum se face:

Ingrediente:

Sirop:

  • O cană de zahăr (180 g)
  • O jumătate de cană de apă (90 ml)
  • 1-2 linguri de apă cu flori de portocal
  • Puțină zeamă de lămâie

Umplutura cu griș:

  • 200 ml smânână pentru frișcă (35% grasime)
  • 400 ml lapte integral
  • 140 g griș fin

Aluatul de mozzarella:

  • 375 g mozzarella fresca (3 pachete)
  • 250 ml apă
  • 90 g zahăr
  • 2 linguri de apă cu flori de portocal
  • 1 cană griș fin (150 g)

Mod de preparare:

Preparare sirop:

1. Se pun apa și zahărul într-o cratiță, la foc moderat, iar când amestecul începe să fiarbă se adaugă apa cu flori de portocal și zeama de lămâie. Se amestecă din când în când.

2. Apoi, se reduce focul și se lasă siropul să scadă aproximativ 5 minute.

3. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Odată răcit, siropul se va îngroșa, textura sa fiind mai densă.

Umplutura cu griș:

1. Într-o crăticioara se pune laptele împreună cu smântâna și grișul și se amestecă foarte bine cu o lingura de lemn înainte de a pune amestecul pe foc (pentru a nu se forma cocoloașe).

2. Se pune acest amestec la foc moderat și se amestecă din când în când cu o lingură de lemn sau un tel. Aluatul obținut trebuie să fie gros. 

3. Se ia crema de pe foc și se pune într-un bol. Se lasă să se răcească cât timp se pregătește aluatul de mozzarella. Aceasta se va îngroșa tot mai mult pe măsură ce se răcește. 

Aluatul de mozzarella:

  1. Într-o cratiță se pune apa împreună cu zahărul și apa cu flori de portocal la foc moderat. Se lasă până încep să fiarbă.
  2. Se adaugă mozzarella fresca (scursă și tăiată bucăți mici).
  3. Odată adăugate mozzarella și zahărul, trebuie amestecat energic cu un tel. Focul trebuie să fie moderat. Se amesteca bine cu telul până mozzarella se topește.
  4. Apoi, se ia cratița de pe foc și se adaugă puțin câte puțin grișul, amestecând continuu cu telul. Odată ce tot grișul este integrat, se pune din cratița pe foc și se mai amestecă câteva minute pentru ca grișul să nu fie crud.

Formarea rulourilor:

  • Acum se lucrează rapid, deoarece aluatul de mozzarella trebuie întins fierbinte. Pentru a face acest lucru, trebuie pregătite două tăvi tapetate cu folie de plastic transparentă. Pe folie se pune puțin sirop călduț (siropul preparat anterior).
  • Se adaugă aluatul fierbinte de mozzarella imediat ce este luat de pe foc (trebuie distribuit aluatul pe cele două tăvi).
  • Se acoperă fiecare tavă cu altă folie transparentă și se aplatizează cu sucitorul.
  • Se scoate apoi folia de plastic de deasupra și se decupează marginile pentru a obține un dreptunghi. Se întinde uniform umplutura de griș rece de-a lungul aluatului de mozzarella. Apoi, se rulează aluatul din ambele tăvi la fel ca atunci când facem plăcintă.
  • Se învelesc foile obtinuțe în folie transparentă, apoi se pun la până se răcesc complet.
  • Odată răcite, foile se taie sub formă de rulouri mici. Se decorează cu fistic tocat și chiar înainte de a le savura, se adaugă puțin sirop. Este important să nu turnăm siropul în avans chiar înainte de a le consuma, deoarece îl vor absorbi.
RULOURI

Ce spuneți, v-am surprins? E absolut normal. Brânzeturile Delaco îmi permit să fac ce vreau, chiar să le combin cu fel de fel de ingrediente pentru ca rezultatul să depășească toate așteptările, atât pe ale mele, cât și pe ale celor care văd, dar mai ales gustă preparatul creat cu mare drag. Cu Delaco sunt Marele Chef al bucătăriei mele. Celor dragi încă nu le vine să creadă, dar asta este o altă poveste. Sper că veți încerca într-o zi aceste propuneri delicioase, nu veți regreta. Pe data viitoare, cu noi rețete surprinzătoare! Mulțumesc frumos pentru lectură!

PS: Articol scris pentru proba 8 (Proba Delaco) din cadrul Superblog 2023.

Surse info:

  1. https://delaco.ro/delaco/istoric/
  2. https://excelenciasgourmet.com/es/curiosidades/12-curiosidades-sobre-el-queso-que-todo-turofilo-debe-conocer

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plouă distinct

decembrie 8, 2023

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura