Maroon Modern Wine Tasting Banner
Superblog

Masa de Crăciun, între nostalgie, tradiție și gust aparte cu vin Beciul Domnesc

Bună, dragul meu cititor! Am revenit la tine nu doar cu mare drag, ci și cu mare emoție, fiindcă astăzi îți voi povesti despre ce înseamnă în familia mea tradiție, colinde, masă îmbelșugată stropită cu vin roșu ales.

Nu am plănuit să-ți povestesc despre asta, dar am primit o provocare de la cei de la Beciul Domnesc, pe care am acceptat-o cu mare drag. M-au provocat să-mi imaginez masa perfectă de Crăciun. Așa că, anul acesta, masa de Crăciun în familie, mi-o imaginez înnobilată de un vin Beciul Domnesc, un vin perfect pentru o astfel de sărbătoare, de altfel cea mai frumoasă sărbătoare din an pentru mine și ai mei.

Masă de Crăciun înnobilată cu vin Beciul Domnesc, provocare acceptată

De ce? Există trei motive pentru care am făcut acest lucru. În primul rând fiindcă îmi plac provocările, în al doilea rând fiindcă atunci când sunt provocată să vorbesc despre clipele alături de familie nu ezit niciun moment, în al treilea rând fiindcă provocarea vine din partea celor pe care îi pot considera ”de-ai mei”. Te-a surprins răspunsul numărul 3, așa-i? Bănuiesc că nu înțelegi de ce am spus acest lucru. Ca să înțelegi, îți voi dezvălui câteva lucruri interesante despre ei.

Cine este Beciul Domnesc?

Este compania fondată în 1949, care continuă să fie unul dintre cei mai mari producători de vin din România. În proprietatea sa se află peste 1.400 de hectare de viță de vie nobilă în celebrele podgorii din Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Și am pus punctul pe i…

Huși, orașul în care de 43 de ani mă bucur de viață. Orașul dintre vii, orașul meu de suflet. Locul cu care mă mândresc datorită farmecului său aparte, istoriei sale și nu numai. De la Ștefan cel Mare până la Alexandru Ioan Cuza (domnitor originar tot din Huși) mari voievozi ai neamului au avut reședința domnească și s-au bucurat de calitatea deosebită a viilor de la Huși. De altfel, 300 de nume prestigioase pentru istoria si cultura românească s-au născut pe aceste meleaguri fertile.

Așa că, da, mă mândresc cu toate aceste vinuri născute “pe-un picior de plai” hușean, de o calitate desăvârșită, precum Rose Verite Busuioaca de Bohotin, Rose Verite Cabernet Sauvignon sau MIRABILIS MACHINA – Cabernet Sauvignon & Feteasca Neagra. Aceste sortimente de vin, de la mine de acasă, mă determină să-i consider pe cei de la Beciul Domnesc ”de-ai mei”. Și să fiu tare mândră de aceste meleaguri.

 

  • Your paragraph
  • 1690957010 1 1200 rose verite galerie produs 2023 Demidulce
  • 1690957126 1 1200 rose verite galerie produs 2023 Demisec
  • Vin-Beciul-Domnesc

 

Mă mândresc la fel de mult precum se mândresc și ei cu Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ștefan cel Mare și care a  fost inclus în patrimoniul cultural al României.

Ai înțeles acum de ce le-am acceptat provocarea, nu-i așa? Are gustul sufletului meu. Sunt sigură că și tu ai fi procedat la fel. Nu ai fi putut refuza, fiindcă nu este vorba doar despre gustul sufletului ci și despre faptul că vinul obținut din viile lor este perfect, odată degustat, nu-l uiți. Nici cele mai cu pretenții papile gustative nu l-ar putea uita. Și, recunosc, ale mele au pretenții.

Deși nu obișnuiesc să beau alcool, vinul bun nu scapă nedesgustat de mine. Și de la Beciul Domnesc ai ce să deguști și nici nu uiți ceea ce deguști. De la Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Busuioaca de Bohotin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Fetească Albă, Fetească Regală la Galbena de Odobești. Sortimente variate, potrivite oricărui gust și oricărei ocazii. Povestea gustului desăvârșit de bun care începe într-un mod cu totul aparte, printre vii.

         Masa de Crăciun perfectă are gust de Pinot Noir, cu nuanțe fructate de vișine, cireșe și note de violete și bunătăți preparate cu sufletul… 

Când am decis să răspund provocării nu mi-am imaginat cum va arăta masa de Crăciun și nici cu ce sortiment de vin ales vom înnobila bucatele preparate cu dragoste. Dar odată ce am primit spre testare o sticlă de Pinot Noir, meniul a început să prindă contur în mintea mea.

Black wine tasting instagram post

Știam că ideea care îmi venise în minte va fi și pe placul familiei mele. În plus, eram tare bucuroasă că acesta va fi savurat alături de un vin rezultat din unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume, care a fost denumit după forma de con de pin pe care o are înainte de a fi cules. Se spune că prima documentare istorică datează din anul 1345, atunci când călugării francezi au adus strugurele cu ei în Rheingau (Alsacia), unde a fost cultivat începând cu anul 1470. 

  • 1
  • BeciulDomnesc10
  • pinot noir vie
  • BeciulDomnesc11
  • Vin-Beciul-Domnesc

Sunt o norocoasă fiindcă voi avea ocazia să-mi răsfăț papilele gustative cu un astfel de vin, chiar de Crăciun, nu oricum, ci alături de familia mea. Ți-am trezit curiozitatea, nu? Cum nu vreau să măresc suspansul, îți voi spune în cele mai ce urmează cum mi-o imaginez și ce bunătăți voi pune pe ea, alături de sticla de vin Pinot Noir.

Trebuie să recunosc că îmi plac tradițiile românești, dar și lucrurile pline de culoare și de lumină, precum și mesele elegante. O masă elegantă dă un plus de gust mâncării. Îi conferă acea savoare de care are nevoie pentru ca momentele trăite de Crăciun, alături de cei dragi, să fie memorabile. Pentru familia mea așa a fost mereu, așa că nu-mi pot imagina o altfel de masă de Crăciun decât una elegantă, cu lumânări, conuri de brad, globuri roșii, plină de bunătăți tradiționale, așezată lângă brad.

Ce bunătăți alese se potrivesc cu un vin ales precum Pinot Noir?

Meniul la care m-am gândit este unul puțin atipic, include atât mâncăruri tradiționale românești, cât și din bucătăria internațională. Acesta va fi format dintr-un antreu cu preparate afumate de tata (nu mă laud dar se pricepe, iar în familia mea ele sunt deja o tradiție, toți cei care ne cunosc știu), piept rață cu sos de coacăze roșii, tiramisu cu portocale și nelipsitele fursecuri.

Piept de rață cu sos de coacăze roșii

Friptura de rață cu sos de coacăze roșii este o rețetă elegantă și savuroasă, perfectă pentru o ocazie specială. Rețeta nu e deloc complicată. Se iau 2 piepturi de rață (cu piele), se crestează pielea pieptului de rață cu un cuțit ascuțit, formând un model de romburi, având grijă să nu tai carnea.

Se asezonează generos cu sare și piper pe ambele părți. Se încinge o tigaie antiaderentă (fără ulei) la foc mediu. Se pune pieptul de rață cu pielea în jos și se lasă să se prăjească 7-8 minute, până când grăsimea se topește și pielea devine crocantă. Se întoarce pieptul și se mai gătește încă 3-4 minute pe partea opusă. Apoi, se transferă pieptul într-o tavă și se bagă la cuptor, preîncălzit la 180°C, timp de 7-10 minute, pentru a obține o carne suculentă, mediu-rare.

Pentru sos, într-o cratiță mică, se adaugă 150 g de coacăze, 50 ml vin roșu sec, 50 g de zahăr brun și 50 ml suc de portocale. Se fierbe sosul, la foc mic, până când coacăzele se sparg și acesta începe să se îngroașe, aproximativ 10-12 minute. Se adaugă 1 lingură de oțet balsamic și se amestecă bine. Se ia cratița de pe foc și se încorporează 20 de grame de unt, amestecând până când sosul devine lucios și cremos.

În ceea ce privește servirea, se poate pregăti o garnitură de piure de cartofi, legume sotate sau un mix de salată verde. Noi, cu siguranță, vom opta pentru legume. Iar pentru decor vom folosi o crenguță de coacăze.

Un vin ales și un desert ales pentru un răsfăț pe cinste

Cum Pinot Noir cu nuanțele sale de cireșe este o asociere perfectă cu un desert cu fructe, mă și văd pregătind, de îndată ce pieptul de rață e gata, rețeta mea de tiramisu cu fructe (preferata familiei mele). O rețetă extrem de ușor de făcut pentru care am nevoie de 4 ouă, 8 linguri de zahăr, 1 cutie de 500 de grame de mascarpone, 1 pachet de pişcoturi, sirop din zahăr ars.

Voi face siropul din zahăr ars mai întâi, pentru a se răci până e gata compoziţia cu mascarpone. Pentru prepararea siropului voi folosi câteva linguri de zăhăr, îl voi carameliza, apoi voi adăuga apă și-l voi lăsa puţin să fiarbă. Ulterior, îl voi lua de pe foc pentru a se răci și voi trece la prepararea cremei.

Voi separa ouăle, iar gălbenuşurile le voi freca cu cele 8 linguri de zahăr până se vor face spumă, voi adăuga mascarpone şi voi amesteca bine. Apoi, voi adăuga frişca lichidă (în prealabil bătută). Voi bate albuşurile spumă cu un praf de sare şi le voi pune peste compoziţia de frişcă şi mascarpone.

Voi amesteca din nou compoziția astfel încât să se omogenizeze cât mai bine. Și cum de Crăciun, eleganța și rafinamentul dictează, voi pune tiramisu în cupe elegante, așteptând să îl savurăm după plecarea lui Moș Crăciun. Lui nu-i dau, e bătrân și îmi e teamă să nu-i crească glicemia.

Ca să nu se supere pe mine, probabil îl voi servi cu un fursec. Rețeta nu o știu. Mama mereu mă surprinde cu o nouă rețetă de fursecuri, dar cu siguranță fursecurile nu vor lipsi de pe masa de Crăciun.

Astfel, în Seara de Ajun, după ce îl vom primi pe Moș Crăciun cu brațele deschise, ne vom bucura de un meniu gustos, înnobilat de un pahar de Pinot Noir din podgoria Cotești, un vin roșu corpolent, perfect după o masă copioasă cum este cea de Crăciun. Așa, tradiția se va îmbina armonios cu bunul gust, eleganța și rafinamentul. Nimic nu-mi pot dori mai mult. Sau, poate da, liniște și sănătate pentru toți cei dragi sufletului meu.

  • 1
  • masa craciun
  • preparate
  • 3
  • tiramisul cu portocale 1
  • 5
  • 6
  • White and Orange Illustrated Wine Label

Magia Sărbătorilor a început, Pinot Noir e-n așteptare, așteaptă Seara Sfântă de Ajun, să îl desfacem cu mare bucurie, la masa pregătită cu iubire, în cinstea Nașterii lui Iisus.

Surse info: husi.ro/istorie/ Surse foto: arhivă personală, Pexel, Canva, Beciul Domnesc.

Articol scris pentru Proba 6: Sărbătorim Crăciunul românește, cu vin Beciul Domnesc. Tradiție vie!, în cadrul Superblog 2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura