
Ce Trebuie să Știi despre Mango: Beneficii și Tipuri
Mango este un fruct tropical, savurat în întreaga lume pentru dulceața și valoarea sa nutritivă. Originar din India și Asia de Sud-Est, mango este cultivat de peste 4.000 de ani, fiind considerat un aliment important în medicina tradițională indiană ayurvedică. Există sute de tipuri de mango, fiecare cu un gust, formă, dimensiune și culoare unice. Iată….
Ce Trebuie să Știi despre Mango. Mango și Profilul său Nutrițional
Mango are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în nutrienți esențiali.
Cantitatea de nutrienți per porție (165 grame, sau aproximativ 1 cană, felii de mango) este:
- Calorii: 99
- Proteine: 1,4 grame
- Carbohidrați: 24,7 grame
- Grăsimi: 0,6 grame
- Fibre alimentare: 2,6 grame
- Vitamina C: 67% din doza zilnică recomandată
- Cupru: 20% din doza zilnică recomandată
- Folat: 18% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B6: 11,6% din doza zilnică recomandată
- Vitamina A: 10% din doza zilnică recomandată
- Vitamina E: 9,7% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B5: 6,5% din doza zilnică recomandată
- Vitamina K: 6% din doza zilnică recomandată
- Niacină: 7% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 6% din doza zilnică recomandată
- Riboflavină: 5% din doza zilnică recomandată
- Mangan: 4,5% din doza zilnică recomandată
- Tiamina: 4% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 4% din doza zilnică recomandată
De asemenea, mango conține cantități mici de fosfor, acid pantotenic, calciu, seleniu și fier și este bogat în antioxidanți.
Cantitatea de nutrienți per porție (124 de grame, sau aproximativ 3/4 de cană bucăți) este:
- Calorii: 70
- Grasimi totale: 0 g
- Grăsimi saturate: 0 g
- Grăsimi trans: 0 g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 0 g
- Carbohidrați totale: 19 g
- Fibre alimentare: 2 g
- Zaharuri totale: 17 g
- Include zaharuri adaugate: 0 g
- Proteine: 1 g
- Vitamina D: 0 mcg
- Calciu: 14 mg
- Fier: 0,2 mg
- Potasiu: 208 mg
- Vitamina A: 67 mcg RAE
- Vitamina C: 45 mg
- Vitamina E: 1,11 mg
- Vitamina K: 5,2 mcg
- Tiamina: 0,035 mg
- Riboflavină: 0,047 mg
- Niacină: 0,828 mg
- Vitamina B6: 0,147 mg
- Folat: 53 mcg
- Vitamina B12: 0 mcg
- Fosfor: 17 mg
- Magneziu: 12 mg
- Zinc: 0,11 mg
- Cupru: 0,137 mg
- Mangan: 0,078 mg
- Seleniu: 0,7 mcg
- Acid pantotenic: 0,244 mg
- Colina: 9,4 mg
Cantitatea de nutrienți la 100 g de pulpă de mango coaptă este:
- Energie: 303 kJ
- Proteine: 0,6 g
- Carbohidrați: 15 g
- Zaharuri: 15 g
- Grăsime totală: 0,3 g
- Grăsimi saturate: 0,1 g
- Grăsimi mono-nesaturate: 0,1 g
- Grăsimi polinesaturate: 0,04 g
- Fibre alimentare: 1,5 g
- Biotină: 0,003 mg
- Folat: 0,04 mg
- Vitamina A: 0,066 mg
- Vitamina B1 (Tiamină): 0,0001 mg
- Vitamina B2 (Riboflavină): 0,0001 mg
- Vitamina B3 (niacina): 0,0007 mg
- Vitamina B6 (piridoxină): 0,0001 mg
- Vitamina C: 31 mg
- Vitamina E: 1 mg
- Calciu: 9 mg
- Cupru: 0,1 mg
- Clorura: 10 mg
- Fier: 0,2 mg
- Magneziu: 10 mg
- Mangan: 0,14 mg
- Fosfor: 11 mg
- Potasiu: 164 mg
- Seleniu: 0, 0001 mg
- Zinc: 0,1 mg
- Carotenoizi: 0, 395 mg
Beneficii pentru sănătate ale fructului de mango
Studiile au demonstrat că nutrienții din mango au mai multe beneficii pentru sănătate. Mango este bogat în folat, care este folosit pentru diviziunea celulară sănătoasă și duplicarea ADN-ului. Medicii recomandă persoanelor care pot rămâne însărcinate să consume cel puțin 400 de micrograme de acid folic zilnic, deoarece este esențial pentru evitarea malformațiilor congenitale.
- Îmbunătățirea imunității: Mango este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută sistemul imunitar. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul și promovează creșterea și repararea celulelor.
- Sănătatea digestivă: Mango conține fibre alimentare, care susțin sănătatea digestivă.
- Vedere: Mango conține nutrienți care pot îmbunătăți vederea.
- Prevenirea cancerului: Nutrienții găsiți în mango pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
- Sănătatea fătului: Mango este, de asemenea, o sursă bună de minerale cupru și folat, care sunt nutrienți deosebit de importanți în timpul sarcinii, deoarece susțin creșterea și dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Reține! Chiar dacă mango are mai mult zahăr și mai puține fibre decât alte fructe, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când este consumat cu moderație.
Cu ce poți mânca mango/Tipuri de rețete cu mango
Mango poate fi folosit în rețete diverse și creative, de la dulci la sărate. Iată câteva idei:
- Smoothies: Mango poate fi adăugat la smoothie-uri pentru o băutură simplă și sănătoasă.
- Salsa: Mango tăiat cubulețe amestecat cu piper, ceapă, coriandru, chili și suc de lămâie poate crea o salsa vibrantă de servit cu chipsuri, tacos sau salate.
- Chutney: Mango poate fi curățat, tăiat felii și combinat cu eșalotă, chili, ghimbir, usturoi, oțet alb și sare, apoi gătit cu lapte de cocos și condimente pentru un chutney aromat, servit cu orez. Chutney-ul parfumat de mango și mere este opțiunea perfectă.
- Salate: Mango poate fi adăugat în salate verzi, salate de paste sau salate de orez. Salata de creveți cu nucă de cocos și mango îți poate da o stare de bine.
- Sos iute: Prepară scotch bonet și sos iute de mango pentru o sărbătoare specială.
- Curry: Mango poate fi încorporat în diferite rețete de curry, cum ar fi curry de miel și mango, curry de pui cu frunze de tei, iarbă de lămâie și mango sau curry cremos de pui și mango.
- Tacos: Tacos picant cu creveți și mango cu dressing de nucă de cocos pot fi o opțiune ideală pentru un meniu creativ.
- Dulceată: Mango tăiat cubulețe gătit cu păstăi de cardamom, îndulcitor, apă și suc de lămâie poate fi folosit ca gem de mango la prăjituri, pe pâine prăjită sau cu iaurt.
- Șorbet: Mango poate fi folosit pentru a face un șorbet de mango revigorant.
- Produse de patiserie: Mango pot fi folosit în prăjituri, brioșe, biscuiți, plăcinte, crumbles etc.
- Cocktailuri: Pentru a da un twist tropical unui cocktail clasic de vară, folosește mango foarte copt pentru margarita de mango.
Tipuri de mango
Există multe soiuri de mango, fiecare cu o aromă și o textură unică. Iată câteva dintre soiurile existente:
Mango cultivat în SUA:
- Haden: Acesta a fost primul mango cultivat și vândut comercial în SUA, are coaja roșie și verde, o aromă tropicală dulce, similară cu cea de piersică, fiind este puțin mai fibros decât alte soiuri de mango.
- Carrie: un soi cultivat în Florida.
- Glenn: Un soi cultivat tot în Florida.
- Valencia Pride: Dezvoltat în Florida în anii 1940, acest fruct de dimensiuni medii până la mari are coaja netedă, galbenă, cu o tentă de roz. Pulpa este practic fără fibre, netedă și fragedă, cu o aromă dulce și ușor acidulată.
- Tommy Atkins: Acest mango are o aromă subtilă de fructe tropicale și de citrice. Aroma este mai mult acidă decât dulce, iar fibrele din carne dau o textură incitantă fiecărei mușcături.
Mango cultivat la nivel mondial:
- Honey (Ataulfo sau Champagne): Acest mango mic, galben-auriu, are formă de rinichi și este unul dintre cele mai dulci soiuri de mango, cu un gust care indică duce spre aroma de piersici și vanilie.
- Irwin: O încrucișare între mango Haden și Brooks, acest fruct mare, oval, are coaja netedă, roșu-aprins sau portocaliu. Pulpa este suculentă și lipsită de fibre, cu o aromă dulce și ușor acidulată și o aromă dulce plăcută.
- Julie: Din Jamaica, acest mango este de dimensiuni mici până la mijlocii și are coaja galben roșiatică și o aromă dulce parfumată. Pulpa este netedă, fără fibre și are o aromă dulce, cu note de citrice.
- Keitt: Acest mango mare are o formă ovală alungită și coajă verde chiar și atunci când este copt. Pulpa este dulce și aproape lipsită de fibre.
- Kent: Acest mango are coaja galben-verzuie și o pulpă suculentă, dulce, cu puține fibre, cu o aromă tropicală îmbietoare.
- Kesar: Originar din India, acest mango are dimensiuni mici până la mijlocii, cu coaja galben-aurie și pulpă foarte dulce.
- Nam Dok Mai: Originar din Thailanda, fructul are o formă alungită, coajă galbenă netedă și o formă de S distinctă atunci când este feliat. Acest mango este cunoscut pentru pulpa sa dulce, nefibroasă și pentru aroma dulce și florală.
- Palmer: Un hibrid dezvoltat din mango Haden, un mango mare, coajă roșiatică și o aromă dulce și bogată. Pulpa sa nu conține fibre.
- Sensation: Un soi hibrid de mango Keitt, acest mango mare are coaja galben-verzuie și o aromă dulce și blândă. Pulpa este netedă și practic fără fibre.
- Mingolo: Din Republica Dominicană, acest tip de mango este de mărime medie, are coaja verde care căpătă o culoare galbenă după coacere, fiind foarte dulce.
- Alphonse: Acest soi indian este un mango cu gust subtil, cu pulpă fermă, coaja de culoare ce merge de la violet la galben, iar forma alungită.
- Edward: Acest mango cu aromă dulce și acidulată fără fibre poate varia de la roz la galben și are formă rotundă sau alungită.
- Francis: Cu o aromă de piersici, mango-ul Francis oferă o explozie dulce și fructată de aromă la fiecare mușcătură.
- Manila: Acest mango dulce fără fibre poate varia de la portocaliu la galben până la roz și are o formă îngustă.
- Malika (sau Mallika): Acest soi hibrid indian este cultivat pentru dulceața sa excepțională, asemănătoare unui desert. Gustul are note de pepene galben și citrice.
- Zill: Acest mango are, în general, o culoare vibrantă și o aromă excepțională. Este un fruct dulciecu gust tropical și puține fibre.
Ce Trebuie să Știi despre Mango: Curiozități despre mango
Iată câteva fapte interesante despre mango:
- Este cel mai popular fruct din lume. În fiecare zi, în întreaga lume sunt consumate mai multe mango proaspete decât orice alt fruct.
- A fost cultivat pentru prima dată în India cu peste 5.000 de ani în urmă.
- Există sute de soiuri de mango. Unele surse spun că există peste 400, în timp ce altele susțin că există peste 500 de soiuri cultivate pe tot globul.
- Este fructul național al Pakistanului, Indiei și Filipinelor. Bangladesh a declarat arborele de mango ca arbore național în 2010.
- Este considerat un simbol al iubirii în India, iar un coș cu mango este considerat un gest de prietenie.
- Înălțimea medie a unui arbore de mango este de 30 de metri, iar scoarța, frunzele și coaja și pulpa sa au fost folosite în remediile populare de secole. Un copac de mango poate crește până la 30,48 metri.
- Cel mai bătrân arbore de mango viu are aproximativ 300 de ani și se găsește în East Khandesh, în India centrală. Încă produce fructe viabile.
- Este înrudit cu caju și fistic.
- Oferă 100% din doza zilnică de vitamina C.
- Aproximativ 43 de milioane de tone de mango sunt produse în fiecare an în întreaga lume. Numai India contribuie cu 40% din producția totală la nivel global.
- Are calități afrodisiace deoarece crește virilitatea la bărbați. Vitamina E, prezentă din abundență în compoziția sa, ajută la reglarea hormonilor sexuali și stimulează apetitul sexual.
- Este numit „Regele fructelor” datorită gustului său bogat și aromat.
- Durata medie de viață a arborilor de mango este de peste 100 de ani.
- Se crede că Buddha a meditat la umbra răcoroasă a unui arbore de mango.
- Peste 20 de milioane de tone de mango sunt cultivate și consumate în întreaga lume în fiecare an.
- Ajută la curățarea porilor înfundați și la îmbunătățirea sănătății pielii.
- Mai puțin de 1% din florile unui arbore de mango se maturizează.
- Este nevoie de aproximativ 4 până la 6 ani pentru ca un copac să dea roade. Fructul se coace în aproximativ 4-5 luni.
- Se recoltează o dată pe an.
- Durează aproximativ 4 luni pentru ca fructele să se maturizeze, iar fiecare se recoltează manual.
- Frunzele de mango sunt toxice pentru hrana bovinelor, iar arderea frunzelor, a lemnului sau a resturilor este, de asemenea, toxică.
- Conține polifenol magniferin care este numit și „Super antioxidant” datorită capacității sale de a reduce radicalii liberi din organism.
- Este plin cu nutrienți. O porție de mango de o cană conține doar 100 de calorii. De asemenea, oferă 100% din vitamina C zilnică, 35% din vitamina A zilnică și 12% din fibrele zilnice.
Aspecte bine de știut despre mango consumat seara
Consumul de mango seara poate fi o alegere încântătoare și hrănitoare, dar există câteva lucruri de luat în considerare:
- Zaharuri naturale: Acest fruct este în mod natural bogat în zaharuri. Consumul său seara îți poate oferi un impuls temporar de energie, care ar putea interfera cu somnul, mai ales dacă ești sensibil la zahăr.
- Considerații digestive: În general este ușor de digerat, dar pentru unii oameni, consumul de fructe seara târziu poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi balonare sau gaze.
- Aportul general de calorii: Dacă ții la siluetă, mare atenție la aportul total de calorii pentru ziua respectivă. Mâncarea sa seară ar putea contribui la depășirea obiectivelor zilnice de calorii.
- Beneficii nutriționale: Este plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta furnizează vitamina C, vitamina A, fibre și diferiți compuși vegetali benefici. Dacă nu ți-ai îndeplinit nevoile nutriționale pentru ziua respectivă, consumul acestui fruct seara poate fi o modalitate bună de a-ți crește aportul.
Recomandări:
- Controlul porțiilor: Dacă vrei să-l consumi seara, mănâncă o cantitate mică. O porție mică nu-ți va crea probleme.
- Perioada potrivită de consum: Încearcă să-l mănânci cu câteva ore înainte de culcare, nu chiar înainte de a merge la culcare. Acest lucru oferă corpului timp să proceseze zaharurile și să prevină eventualele întreruperi ale somnului.
- Ascultă-ți corpul: Acordă atenție modului în care corpul tău răspunde. Dacă descoperi că mâncatul său seara îți afectează somnul sau digestia, ajustează-ți obiceiurile în consecință.
- Combină mango cu proteine sau grăsimi sănătoase: Pentru a echilibra conținutul de zahăr, îl poți asocia cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase. De exemplu, poți consuma un castron mic de iaurt grecesc cu mango tăiat cubulețe sau adăuga mango la o salată cu avocado și nuci.
Reține! Atâta timp cât iei în considerare acești factori, savurarea acestui fruct seara poate face parte dintr-o dietă echilibrată.
Apropo, consumi mango? Știai aceste lucruri de acest fruct?
Comments
Grozav fruct! Îl ador!
De când cu diabetul însă, am grijă să nu exagerez. să-l combin astfel încât să mă ajute.
Sunt lucruri pe care nu e știam despre mango, prin urmare le-am apreciat deosebit.
Mulțumesc pentru informații și recomandări!
Așa e, grozav fruct. Mă bucur că ți-au plăcut recomandările!