V-am spus că îmi plac bibliotecile și liniștea din ele? Nu cred. Sentimentul pe care îl am când intru într-o bibliotecă este cel de măreție. Dintr-un om mic devin brusc un om mare. Mă simt mare datorită cărților din jurul meu la care pot avea acces.
Și, având în vedere cât de mult îmi place una dintre casele fermecătoare ale cărților, am decis să aflu în ce biblioteci renumite din lume merită să intri pentru a descoperi cărți deosebite. Și am aflat, și îți voi spune și ție 6 dintre acele biblioteci renumite din lume în care tare mi-aș dori să intru.
Biblioteci renumite din lume
Biblioteca publică din Stuttgart, Germania
Este una dintre cele mai mari din lume. Este prima bibliotecă dintre cele 6 biblioteci renumite din lume. Clădirea sa colosală, proiectată de arhitectul coreean Eun Yuong Yi, a fost inaugurată în octombrie 2011, iar de atunci a devenit un important centru intelectual și cultural al orașului. În exterior, biblioteca este un cub mare cu o fațadă de beton și deschideri simetrice sub formă de panouri luminate în diferite culori noaptea. E un joc de lumină care îi conferă aspectul unui cub Rubik gigantic.
Pe pereții exteriori, cuvântul bibliotecă apare în patru limbi: germană, engleză, arabă și coreeană. Interiorul este complet alb, cu excepția cotoarelor cărților. Un scriitor a cărui operă poate fi găsită aici este laureatul Premiului Nobel Gunter Grass. Cartea intitulată Tambur de tablă (1959) face parte din topul romanelor moderne.
Biblioteca Publică din New York
Cea a două biblioteca dintre cele șase biblioteci renumite din lume este una cu trei milioane de exemplare. Biblioteca din New York este a doua ca mărime din Statele Unite, după cea a Congresului aflată la Washington DC.
Locația sa este magnifică, în inima Manhattan-ului și este foarte cunoscută de când a apărut în multe filme. Clădirea neoclasică, opera lui Carrére și Hanstings, datează din 1911 și are o mare esplanada flancată de două sculpturi ce reprezintă doi lei care simbolizează adevărul și frumusețea.
Colecția sa valoroasă include o Biblie Gutenberg, o scrisoare a lui Cristofor Columb din 1493, prima ediție a manuscriselor lui Shakespeare din 1623, Bay Psalm Book din 1640 (prima carte engleză publicată în America), o copie scrisă de mână a discursului de rămas bun al lui George Washington și un prim proiect al Declarației de Independență a lui Jefferson. De la una dintre ferestrele sale se poate vedea Empire State. Tare mi-ar plăcea să privesc prin această fereastră. Tare frumos mai visez.
Biblioteca de Tianjin Binhai, China
Este situată într-o zonă de dezvoltare nouă în acest oraș din nordul țării. Deschisă în 2017, este un model de arhitectură magnifică și futuristă. În centrul sălii principale se află o sferă albă uriașă, numită El Ojo, care este un centru expozițional și auditoriu. Multe dintre rafturi au formă ondulată, simulând câmpurile de orez, și sunt, aparent, pline cu cărți. Merită să intre în top 6 biblioteci renumite din lume.
Spun aparent fiindcă în realitate rafturile sunt doar pictate, creându-se efectul optic de cărți pe rafturi. Este o iluzie foarte bine realizată. Un scriitor a cărui operă poate fi găsită acolo este Mao Tse Tung. Lucrarea sa intitulată Cartea lui Mao este cât se poate de reală, nu este sub nicio formă o pictură.
Biblioteca Saint Genevieve din Paris, Franța
Situată în Piața Panthéon, face parte din Universitatea Sorbona, una dintre cele mai prestigioase din lume, așa că nu putea să nu o includ printre cele șase biblioteci renumite din lume. Construcția sa este un exemplu al așa-numitei arhitecturi de fier (XIX), două milioane de documente, inclusiv peste 4.300 de manuscrise, tipărituri, fotografii și obiecte de artă. Aici se găsește cartea intitulată Eugenia Grandet (1833), scrisă de Honoré de Balzac. Poate oare să nu fie inclusă pe lista cu cele 6 biblioteci renumite din lume?
Biblioteca Book Mountain din Spijkenisse, Țările de Jos
Această clădire frumoasă este centrul unui cartier creat într-un mic oraș din zona metropolitană Rotterdam, cu o rată de analfabetism de 10%. Pentru a lupta împotriva acestei rate, a fost ridicat acest monument modern și funcționa, a cărui incintă de sticlă are forma arhetipală a unui hambar, cu referire la istoria locului.
Mai multe platforme suprapuse creează o piramidă deosebită. În interior există un club de șah, un auditoriu, birouri și magazine. Perimetrul acestei piramide este un raft continuu din ceramică reciclată. Un scriitor a cărui operă poate fi găsită aici este Herman Koch, autor cărții Dinner (2009), un roman despre relațiile părinte-copil. Așa că nu aveam cum să nu o includ în top 6 biblioteci renumite din lume.
Biblioteca publică din Lima, Peru
Această clădire s-a alăturat obiectivelor municipalității de a îmbunătăți calitatea vieții și dezvolta comunitatea prin intermediul unor proiecte care cultivă valori, prin educație, agrement și cultură. Proiectul a luat naștere în urma discuțiilor cu vecinii și municipalitatea. Are o imagine funcțională și formală puternică, precum și o structură arhitecturală simplă.
Arhitectura sa, atemporală și contemporană, devine un reper social și un loc încadrat în peisaj, un parc și un cartier. Un scriitor a cărui operă se găsește aici este Mario Vargas Llosa, cel mai ilustru dintre scriitorii peruvieni în viață. Romanul său Orașul și câinii, se află pe lista mea cu romane de citit. Prin urmare, merită să fie inclusă în top 6 biblioteci renumite din lume.
Acestea sunt 6 șase biblioteci renumite în care mi-aș dori să intru, dar nu cred că voi reuși să fac acest lucru vreodată. Voi prin ce biblioteci renumite din lume vă doriți să vă plimbați sau v-ați plimbat deja?