Am spus-o de nenumărate ori, iubesc cărțile. Iubesc aproape fiecare personaj pe care îl descopăr între paginilor lor, iubesc lumea în care pătrund și care îmi permite să călătoresc cu ochii minții în locuri de o frumusețe aparte.

Dar nu doar cărțile îmi plac, ci și diverse curiozități despre cărți. În lume există cărți cu caracteristici unice, care s-au remarcat prin ceva anume de-a lungul timpului. Despre aceste cărți îți voi povesti în cele ce urmează.

Curiozități despre cărți – cărți legate cu piele umană

Știai că în trecut unele cărți erau legate cu piele umană? Da, această tehnică macabră de legare are și un nume: bibliopegie antropodermică. Din fericire, acest tip de legare a dispărut. Totuși, în biblioteca Universității din Havard se poate găsi un volum legat cu piele umană și este vorba despre cartea intitulată „Des destinées de l’ame” a poetului francez Arsène Houssaye.

Curiozități despre cărți – Cartea cea mai mică din lume

Cartea cea mai mică din lume a fost tipărită la Padova în 1897 în format 15 × 9 mm. Ce conținea? O scrisoare scrisă de Galileo Galilei adresată Cristinei de Lorena pentru a afirma că teoria copernicană nu era în conflict cu credința. În prezent, această carte mică se păstrează în biblioteca Malatestiana din Cesena, în nordul Italiei.

Curiozități despre cărți- cărți scrise fără o anumită literă

Un alt fapt surprinzător despre cărți este că unele dintre ele au fost și sunt scrise fără a folosi o anumită literă. Aceste tipuri de cărți se numesc lipograme și sunt exerciții literare autentice în care autorul exclude intenționat o anumită literă din text. De exemplu, scriitorul francez Georges Perec a reușit să scrie un roman de 300 de pagini, numit La Disparition, fără să folosească vreodată litera „e”. De vrei s-o citești, o găsești la Cărturești.

Curiozități Despre Cărți
Sursă poza: carturesti.ro

Cea mai mare bibliotecă din lume

În trecut, cea mai mare bibliotecă din lume a fost cea din Alexandria (Egipt), care adăpostea aproximativ 490.000 de manuscrise care au fost ulterior pierdute în urma distrugerii lor în secolele I și VII d.Hr. Astăzi, însă, cea mai mare bibliotecă din lume este British Library din Londra, care are în jur de 170 de milioane de cărți.

Curiozități Despre Cărți
Sursă poza: internet

Curiozități despre cărți – cel mai târziu returnată carte care a fost împrumutată

Știai că nu ești singurul care returnează cu întârziere cărțile împrumutate? După o întârziere de 221 de ani în 2010, o carte împrumutată lui George Washington în 1789 a fost returnată Societății Bibliotecii din New York. Moștenitorii săi au fost nevoiți să plătească o amendă de 300.000 de dolari.

Inițial, cartea scrisă de Jane Austen, Mândrie și Prejudecată (1813), trebuia să se numească Primele Impresii, care a fost finalizată în 1796. Dar abia în 1811, Austen a reușit să găsească un editor să-i sugereze un titlu mai potrivit schimbărilor pe care societatea le suferise la acea vreme.

În 1945, cartea Întoarcerea la Brideshead a fost publicată de romancierul britanic Evelyn Waugh, care a încercat să-și transforme romanul într-o lucrare remarcabilă pentru catolicism. Din acest motiv, inițial, autorul a vrut să-l intituleze Household of the Faith. Planurile s-au schimbat când editorii au decis că acest titlu nu reprezintă povestea din jurul personajului, Charles Ryder.

Curiozități Despre Cărți
Sursă poza: libris.ro

La rândul său, scriitorul rus Vladimir Nabokov a scris o poveste fictivă a relației dintre un bărbat de 40 de ani și o fată de 12 ani, fiica sa vitregă. Titlul original era The kingdom by the Sea, un nume care se pare că a fost clar influențat de poemul lui Edgar Allan Poe, Annabel Lee. Dar acesta nu se potrivea la fel de mult ca Lolita, titlul cu care lucrarea a fost publicată în 1955.

lolita
Sursă poză: libris.ro

Cărțile ne surprind mereu, mai mult sau mai puțin plăcut, dar întotdeauna ne deschid multiple căi către autodesăvârșire. Apropo, știai toate aceste curiozități despre cărți? Îți place să afli curiozități despre cărți?

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura