Aronia
Doza de sănătate / Curiozități

Aronia- sănătate într-un fruct de pădure

AroniaAronia este un fruct de pădure și, ca atare, are proprietăți incredibile și multe beneficii pentru sănătate. Ca și alte fructe de pădure, cum ar fi afinele, coacăzele, zmeura sau murele, aronia este la mare căutare atât pentru beneficiile sale nutritive, cât și pentru valoarea deosebită pe care o oferă ca plantă ornamentală  livezilor, grădinilor sau teraselor noastre.

De multe ori, atât planta în sine, cât și fructele sale sunt confundate cu afinele datorită asemănării lor, deși odată recunoscute se observă diferențe notabile dintre ele.

Aronia este un arbust fructifer originar din America de Nord și din unele zone din Siberia, cu frunze de un verde intens care devin roșiatice toamna. Fructele sale mici, rotunde, sunt grupate în ciorchini la fel cu afinele.

O plantă adultă de aronia în stare bună poate produce între 4-6 Kg fructe pe sezon. Deseori se confundă fructele acestui arbust cu cele ale altor fructe de pădure de culoare neagră, precum cele de coacăz negru care aparțin și unei alte familii de plante diferite. În timp ce aronia aparține familiei de Rosaceae, celelalte aparțin familiei Grossulariaceae.

Cultivarea plantei este foarte simplă, deoarece este o plantă foarte rezistentă și foarte productivă, mai puțin pretențioasă decât afinele, care crește foarte ușor.

Are o dimensiune medie în mod normal, mai mică decât cea a unei plante de afin, care nu depășește un metru și jumătate înălțime. Înflorește între mai și iunie și dă roade între august și septembrie, în funcție de soi și zonă. În plus, în ghiveci rezistă la temperaturi foarte scăzute pe timpul iernii.

Toate acestea fac din această plantă una perfectă pentru livezile și terasele noastre. Fructele de aronia așa cum am menționat deja sunt rotunde și grupate în ciorchini,  acre, ușor amare, prin urmare, sunt consumate în principal ca fructe deshidratate, gemuri, sucuri naturale, pulbere sau sub formă de capsule.

Pigmentul întunecat a acestor fructe de pădure se datorează cantității considerabile de antocianine, substanțe benefice care fac din aronia unul dintre alimentele cu cele mai mari proprietăți antioxidante care ajută la prevenirea formării radicalilor liberi în corpul nostru. La prima vedere arată ca niște afine, după cum am spus, deși sunt mai mici și bogate în polifenoli, flavonoide, minerale și vitamine precum vitamina C, B2, B6, E și acid folic.

Despre acest arbust cu fructe minune se știu foarte puține lucruri, atât în ceea ce privește consumul, cât și în ceea ce privește proprietățile sale. Acesta se cultivă foarte mult în Rusia și Europa de Est, de zeci de ani.

Aronia

Proprietăți și beneficii ale fructului de aronia

1. Un puternic antioxidant

Așa cum am menționat mai înainte, aronia are un conținut ridicat de antocianine, care sunt pigmenți vegetali cu proprietăți antioxidante. Dar marea putere antioxidantă a aroniei nu se datorează numai antocianinelor, această mică boabă are și un conținut foarte ridicat de antioxidanți naturali, cum ar fi polifenolii și flavonoidele.

Acești antioxidanți naturali acționează împotriva radicalilor liberi care se formează în corpul nostru și care pot afecta diferite organe și țesuturi ale corpului. Acestea lucrează prin atașarea la pereții organelor și a arterelor, prevenind îmbătrânirea celulară și oxidarea celulară, inclusiv oxidarea grăsimilor, prevenind astfel acumularea de colesterol în artere și îmbunătățind sănătatea generală.

2. Beneficiile pentru sănătate

Aronia era deja consumată de amerinindieni. La aceștia incidența cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare a fost mai mică de 10%. Potențialul său de protecție împotriva oxidării celulare este de 64,8 mmoli (capacitate antioxidantă), mult mai mare decât cea a afinelor, fiind des folosită în scop medical.

3.  Sănătate cardiovasculară

Activitățile noastre zilnice fac ca inima să aibă nevoie de antioxidanți și minerale. Consumul de aronia ca supliment al dietei zilei, ne ajută să prevenim și să tratăm afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi colesterolul, hipertensiunea arterială sau arterioscleroza.

S-a demonstrat că extractul de aronia reduce inflamația și presiunea sistolică și diastolică la persoanele care au suferit stop cardiac.

4.  Sănătate oculară

Antocianinele reprezintă un antioxidant puternic care acționează la nivel ocular. Ele sunt responsabile pentru protejarea capilarelor retinei împotriva radiațiilor solare. Pe de altă parte, flavonoidele sunt, de asemenea, cunoscute pentru capacitatea lor de a proteja vederea.

Prin urmare, trebuie avut în vedere faptul că extractul de aronia este foarte benefic pentru sănătatea oculară, în special pentru cei care suferă de orbire nocturnă, miopie sau alte probleme de vedere.

5.  Sport

Sportivii își lucrează mai mult inima și consumă mai mult oxigen, ceea ce provoacă mai multă oxidare. Datorită puterii sale antioxidante ridicate, extractul de aronia este o o soluție ideală pentru toți sportivii. Consumând suc se hidratează foarte bine. În plus, sucul de aronia are foarte puține calorii.

6.  Sistem imunitar

Micile fructe rotunde asemănătoare cu afinele au, de asemenea, un conținut ridicat de vitamine, evidențiind vitaminele A, C și E. Gradul lor de acid ascorbic (Vitamina C) contribuie la întărirea sistemului imunitar și la activarea mecanismelor de protecție. Prin urmare, dacă la schimbarea anotimpului sau în lunile reci, aveți nevoie de un supliment natural care pentru creșterea imunității și protejarea contra gripei și răcelilor, aronia nu vă va dezamăgi.

7.  Anti-cancerigen

Capacitatea fructelor de a întări sistemul imunitar a fost demonstrată în diferite studii, precum și capacitatea sa de a opri dezvoltarea celulelor în cazul cancerului de colon.

Sucul de aronia previne, de asemenea, formarea de celule canceroase în sistemul digestiv, care sunt de obicei formate prin degradarea unor alimente care conțin aditivi, cum ar fi nitrații și nitriții, utilizate pe scară largă în producția de cârnați și alte cărnuri procesate.

8. Diabet

Acest fructe extraordinare sunt, de asemenea, strâns legate de diabet, datorită capacității lor de a normaliza metabolismul carbohidraților. Acei oameni care suferă de diabet de tip II, pot găsi în aceste fructe un aliat minunat pentru tratamentul diabetului și pentru a evita bolile viitoare derivate din diabetul însuși.

9.  Scleroză multiplă

În urma studiilor efectuate pe aceste fructe, s-a observat că la pacienții cu scleroză multiplă, care au consumat 100 gr pe zi de extract din aceste fructe de pădure și-au îmbunătățit simptomatologia, deși consumul său este recomandat doar la acei pacienți care suferă de boli autoimune, sub supravegherea un doctor.

10.  Infecții urinare

Aronia și afinele cum am spus mai înainte se înrudesc. Afinele sunt binecunoscute pentru contribuția lor în prevenirea infecțiilor urinare și, desigur, aronia nu este mai prejos.

Aronia are proprietăți antibacteriane, conține acid chinic care împiedică dezvoltarea candidei în vezică. De asemenea, este utilă pentru prevenirea și tratarea bolilor cum ar fi cistita și alte infecții vaginale.

Contraindicații Aronia

Deși nu există date despre efectele adverse pe care aceste fructe ar putea să le aibă, consumul lor este contraindicat în următoarele cazuri:

-femeile însărcinate și

-pacienții cu boli autoimune sau cronice.

Așa cum am spus, deși fructele făcute de acest arbust au numeroase beneficii pentru acești pacienți, este recomandat să consultați în prealabil un specialist, deoarece poate provoca o creștere a imunității care poate afecta negativ aceste boli.

După cum se poate observa, acest arbust are o mulțime de beneficii. Îmi pare rău că nu am consumat până acum astfel de fructe de pădure. Abia aștept să-mi cumpăr suc de aronia. Are un gust foarte bun. Vi-l recomand! Se găsește în diverse magazine online. Este suficient să dați o căutare pe Google. Sănătate maximă vă doresc!

Comments

Razvan
iunie 30, 2020 at 10:21 am

Foarte bun si util articolul. Nu stiam de existenta acestui fruct pana acum.



    iunie 30, 2020 at 10:52 am

    Sinceră să fiu nici eu până duminică. Mi-a dat o cunoștință să gust suc de aronia. Mi-a plăcut și am căutat informații. Când am văzut câte beneficii are am zis că trebuie să afle și alții. Mă bucur că ți-a plăcut articolul.



iunie 30, 2020 at 6:52 pm

Nici eu nu stiam de existenta unui asemenea fruct. Adica imi pare cunoscut dupa forma si culoare dar habar n-aveam ca se numeste aronia. Mie mi-e teama uneori sa incerc chestii de prin padure pentru ca nu le cunosc si pot fi otravitoare sau ceva, desi par tentante la aspect.



iunie 30, 2020 at 7:59 pm

Interesanta planta. Sa inteleg ca numai cultivata se gaseste la noi, nu?



Raluca Anghel
iunie 30, 2020 at 8:16 pm

Multumesc pentru articol, nu cred ca am mâncat pana acum aronia in nicio forma, dar cu siguranță că voi cauta



iunie 30, 2020 at 8:33 pm

Seamănă cu coacăzul. Foarte fain articol şi util!



Ioana
iulie 1, 2020 at 5:51 am

E interesant fructul, cam acrisor dupa gustul meu. Merge la sucuri naturale.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura