Pentru a întreține o relație de lungă durată cu mașina ta, este nevoie, uneori, de mici investiții care te vor ajuta să te bucuri mai mulți ani de ea. De cele mai multe ori, este mult mai simplu să întreții și să repari o mașină, decât să investești într-una nouă. Pe parcursul acumulării de kilometri, mașina ta poate să cedeze, din cauza uzurii anumitor componente. Dacă, însă, îți vei întreține mașina într-un mod corespunzător, poți să scazi o mare parte din cheltuielile care, de regulă,sunt investițiile în piese și reparații.
Iată câteva sfaturi legate de cum îți menții mașina în formă mai mult timp, cu mai puțini bani:
Apelează mereu la un mecanic de încredere
Dacă vei merge cu mașina ta în reprezentanță, vei găsi aparatură performantă și dotări de ultimă oră, însă aceste service-uri nu au o reputație atât de bună. Dacă mașina ta este încă în garanție, atunci ai grijă ca atunci când aceasta este pe final, să cauți un personal calificat, cu experiență, care să te ajute să păstrezi o relație de lungă durată cu automobilul tău.
2. Cumpără piese noi
Chiar dacă piesele de schimb noi costă mai mult decât cele la mâna a doua, este indicat să ții cont de faptul că acestea te vor ține mai mult. Așadar, periodic, fă-i mașinii o verificare de rutină și, dacă este cazul, înlocuiește piesele uzate cu unele care nu au mai fost folosite. Un service auto te poate ajuta să găsești componente la prețuri accesibile pentru masina ta, de la furnizorii cu care acesta lucrează. Ia în calcul faptul că o piesă nouă are o durată de viață mai mare, deci reprezintă o investiție pe termen lung, ce te poate scuti de alte cheltuieli.
3. Întreține vopseaua
Vopseaua are și rolul de a proteja caroseria mașinii de rugină, nu doar de a o face să arate mai bine. Este important să speli mașina regulat, să îndepărtezi murdăria și praful de fiecare dată când ai posibilitatea. Mai ales în sezonul cald, caroseria automobilului trebuie tratată cu o ceară specială, care o ajută să se păstreze în cea mai bună formă, cât mai mult timp. Nu uita să cureți și murdăria care se strânge în compartimentul motorului.
4. Fii atent la ceea ce îți spune mașina ta
Atunci când ești în trafic, fii atent la fiecare zgomot pe care îl face mașina și, dacă ți se pare ceva în neregulă, nu ezita să îi faci o verificare. Defecțiunile pot apărea atunci când te aștepți mai puțin, de aceea este foarte important să le previi, pentru a nu se genera uzuri de un grad ridicat. Cere și părerea unui prieten sau unei persoane specializate. Atunci când ești foarte obișnuit cu autoturismul, e posibil să nu îți dai seama de anumite zgomote sau defecțiuni minore.
5. E important să îți cunoști foarte bine mașina
Nu doar legat de trecutul acesteia (în cazul în care a mai fost folosită înainte de a o cumpăra), ci și legat de cum rulează motorul și modul în care funcționează acesta. Nu e nevoie să ai studii de specialitate ca să afli câteva lucruri esențiale legate de mașină, ci trebuie doar să fii atent la sensibilitățile ei, pentru a putea depista cu mai multă ușurință eventualele probleme.
Fiecare șofer știe că o mașină este o responsabilitate financiară destul de mare. Nu e posibil să renunți complet la cheltuielile care apar pe parcurs, însă poți face în așa fel încât acestea să scadă, respectând aceste reguli importante.