Deși nu se văd, rulmenții sunt o componentă fundamentală pentru buna funcționare a bicicletei, deoarece performanțele bicicletei depind în mare măsură de ei.

Aceștia se găsesc în diferite părți cheie ale acesteia: direcție, bucșe, pedalier, pivoți de suspensie etc., iar funcția lor este de a permite mișcarea de rotire între două părți unite prin rulare, spre deosebire de bucșele de fricțiune care permit mișcarea prin alunecarea pe suprafețele de contact. Acest lucru permite un viraj mai lin cu mai puțină frecare, astfel încât să se poată întoarce mai repede. Cu toate acestea, suprafața de contact mai mică înseamnă că nu pot rezista la sarcini atât de mari.

Aceste caracteristici împart rulmenții în diferite tipuri pentru diversele puncte de cotitură de pe bicicletă, deoarece cerințele funcționale sunt destul de diferite: viteză mare de rotație a axele roților, sarcini mari și rotații reduse a articulațiilor sistemului de suspensie etc.

Tipuri de rulmenți

1.   Oțel

Rulmenții de oțel sunt cei întâlniți cel mai des la biciclete, deoarece sunt foarte rezistenți, atâta timp cât sunt curățați corespunzător și bine lubrifiați. Au bile de oțel situate radial în interiorul căilor de rulare sau canalelor de rulare. Sunt cu adevărat foarte eficienți și reduc semnificativ frecarea la întoarcere în comparație cu alte sisteme, cum ar fi bucșele.

În cazul rulmenților din oțel ISB, testele efectuate arată că utilizarea materialelor de calitate superioară la fabricarea acestor rulmenți crește durata de viață medie a acestora. În aceleași condiții de sarcină și viteză ca în cazul celor standard, dura este de până la 1,5 ori mai mare decât la cele standard.

Alte caracteristici ale rulmenților din oțel ISB:

  • Rezistență mai mare la sarcinile de impact bruște.
  • Netezime sporită și ușurință de rotație pentru rezistența redusă la rotire și conservarea energiei.
  • Echilibru superior între performanța bună de etanșare și cuplul de rulare mai mic.
  • Tratament termic exclusiv, pentru reducerea deformațiilor inelelor și asigurarea rezistenței acestora.

 Reține! Rulmenții de oțel pot fi din oțel cromat sau din oțel inoxidabil (în acest caz referința va include sufixul SS)

2. Ceramici

Rulmenții ceramici sunt fabricați din material ceramic,  fie din ceramică și oțel. Așezați în mod normal pe roți, rulmenții ceramici sunt capabili să ofere o îmbunătățire semnificativă a eficienței, maximizând performanța bicicletei în sine.

Principalele lor avantaje față de rulmenții standard sunt, pe de o parte, o viteză de funcționare mai mare și, pe de altă parte, o durată de viață mai mare în aceleași condiții de utilizare. Coeficientul lor scăzut de frecare (de până la 10 ori mai mic decât la rulmenții de oțel) datorită ușurinței bilelor, asigură o funcționare extrem de lină, generând mai puțină încălzire, mai puțină uzură și, prin urmare, o durabilitate mai mare a bicicletei.

Bilele ceramice, fiind mai ușoare, generează mai puțină forță centrifugă, ceea ce are ca rezultat o frecare mai mică și permite rulmenților să se miște mai repede, deoarece necesită mai puțină energie pentru a menține viteza.

 Ceramica este foarte rezistentă la oxidare, astfel încât durata lor de viață este, de asemenea, mai lungă decât cea a rulmenților de oțel. Bilele ceramice își păstrează caracteristicile de rulare mai mult timp și nu necesită aceeași întreținere ca și bilele de oțel, funcționând corect chiar și cu o cantitate foarte mică de ulei lubrifiant.

 Gradul mai mare de duritate al acestui tip de rulmenți necesită o finisare a suprafeței mai pretențioasă decât la oțel, iar în cazul hibrizilor ( din ceramică și oțel), bilele ceramice mult mai netede și mai rezistente lustruiesc microscopic șenilele din oțel, îmbunătățind finisajul acestora și producând o mișcare mai lină. De aici și ideea că bilele ceramice „curăță” șenilele și necesită o perioadă de rodaj.

Rulmenții ceramici ISB sunt de 3 tipuri:

  • SC: din inox cu bile ceramice. Sunt soluția perfectă pentru protejarea rulmentului, evitând coroziunea și deteriorarea cauzate de cei mai comuni agenți contaminanți externi precum apa, praful, noroiul etc.
  • CB: din oțel cromat cu bile ceramice.
  • ceramici: complet ceramici, indicați pentru ciclism pe pistă.

De un poți cumpără rulmenți pentru bicicletă?

Dacă ai nevoie de astfel de produse, de calitate și la un preț avantajos, îți recomand să intri în magazinul online Rulmentika.ro, unde vei găsi diferite tipuri, pentru biciclete și auto.

De exemplu, poți opta pentru un Rulment 608 2RS IMP.

Sau pentru un Rulment 6200 2RS NTN.

Fie pentru unul 6804 ZZ FBJ.

Alegerea îți aparține, pentru a-i face comandă nu trebuie decât să suni la numărul de telefon: +40 748 282 887. Spor la cumpărături!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura