Sistemele de aer condiționat și climatizare actuale nu necesită întreținere majoră. Cu toate acestea, este recomandat să mergi la un atelier specializat la începutul fiecărui sezon al anului (pentru o verificare a acestuia- ca o măsură preventivă). Sistemul de aer condiționat este una dintre cele mai mari realizări tehnice întreprinse de dragul confortului la bordul unui vehicul. Obiectivul sistemului este de a ajunge rapid și constant la o temperatură de aproximativ 21 / 25º C, cu o operațiune similară cu cea a unui frigider. Sistemul de aer condiționat extrage căldura din habitaclu și o expulzează în exterior.

Sistemul de aer condiționat este susținut de un lichid de refrigerare care în mașinile moderne este R-134A (tetrafluoroetan),  ecologic. Cel folosit până acum câțiva ani numit Freon 12, fie pur și simplu R12, s-a dovedit dăunător stratului de ozon și, de asemenea, în prezența umidității, a devenit dăunător sănătății umane.
Nu de puține am observat apă sub vehicul atunci când sistemul de climatizare funcționează. Acest lucru este complet normal, datorită condensului apei din exteriorul țevilor (evaporatorul extrage apa din umiditatea aerului prin dezumidificarea acesteia).

Sfaturi importante pentru cea mai bună utilizare a unui aer condiționat auto

Deschide geamurile când pornești mașina, pentru a elimina aerul cald, apoi închide-le și pornește aerul condiționat.
Menține geamurile închise în timp ce aerul condiționat funcționează.
Nu porni aerul condiționat, dacă nu trebuie să scazi foarte mult temperatura. O opțiune mai bună este să pornești ventilatorul.
Efectuează o curățare generală a echipamentului, îndepărtează praful și mucegaiul. Vopsește echipamentul pentru a preveni oxidarea.
Verifică dacă toate garniturile de la portiere și geamuri nu sunt rupte sau crăpate.
Îndepărtează resturile de la baza parbrizului, deoarece blochează admisia de aer din exterior.
Nu bloca găurile de la aer condiționat de la bord (găurile de la parbriz și cele de aerisire) sau găurile dinspre podea, pentru un confort mai bun al pasagerilor. Unele mașini au astfel de găuri pe scaunele din spate.
Temperatura de ieșire a aerului este cuprinsă între 10 și 15 ° C, așadar grilele trebuie să fie întotdeauna orientate astfel încât aerul să fie răspândit în întreaga mașină și nu direct către ocupanți.
Nu răci în exces habitaclul, reține că dacă aerul condiționat va funcționa la o temperatură sub 25 ° C, vei consuma aproximativ 8% mai multă energie.
Trebuie să folosești echipamentul de aer condiționat cel puțin o dată pe săptămână (inclusiv iarna) timp de cel puțin 2 minute. De ce? Deoarece uleiul din compresor trebuie să circule pentru a menține întotdeauna echipamentul lubrifiat. Dacă nu se pornește aerul condiționat cel puțin o dată pe săptămână compresorul se va defecta, iar echipamentul nu va funcționa.

Importanța întreținerii aerului condiționat

Scopul menținerii echipamentelor de aer condiționat este menținerea acestuia în condiții optime și, prin urmare, reducerea la minimum a erorilor mai costisitoare pentru utilizator.
În mod normal, întreținerea preventivă sau de rutină constă în:
Curățarea vaporizatorului (de obicei piese din aluminiu care sunt destul de costisitoare).
Schimbarea filtrului uscător (butelie de deshidratare care încearcă să colecteze sau să absoarbă umiditatea internă a produsului lichid refrigerant).
Înlocuirea valvei de expansiune (controlează fluxul agentului frigorific în evaporator).
Schimbarea garniturilor (inele de cauciuc).
Golirea sistemului ( operațiune care trebuie să dureze cel puțin 40 de minute).
Adăugarea de ulei în compresor.
În cele din urmă, încarcă-l cu lichidul refrigerant respectiv care poate fi R-12 (CFC) sau R-134 (HFC). Un sistem care are nevoie de 10% agent frigorific, va consuma cu 20% mai mult
Fără întreținere periodică, aparatul de aer condiționat își pierde aproximativ 5% din eficiența inițială pentru fiecare an de funcționare, dacă este întreținut corespunzător poate menține 95% din eficiența inițială.

Alte sfaturi pentru buna funcționare a aerului condiționat

În cazul în care aerul condiționat de la Land Rover-ul tău nu mai funcționează cum trebuie este posibil să existe probleme la condensator (schimbătorul de căldură unde agentul de răcire (freonul) cedează mediului căldura acumulată și, condensându-se, trece în stare lichidă.). În cazul în care acesta se defectează aerul condiționat nu mai funcționează cum trebuie. El este o piesă esențială pentru buna sa funcționare. Poți cumpăra un condensator aer condiționat de pe landatelier.ro.

Dacă ai nevoie nu de un condensator, ci de un compresor pentru aer condiționat (care realizează compresia- împinge agentul de răcire prin instalație.) îl găsești tot pe site-ul recomandat. Reține că pe acest site găsești piese originale, la cele mai bune prețuri.
Piese Aer Condiționat Auto
Odată produsele achiziționate, îți recomand să apelezi la un service auto și să lași mașina pe mâna specialiștilor. Dacă nu te pricepi să schimbi piese auto, mai bine nu te băga. S-ar putea să creezi mai multe probleme decât deja ai.
PS: Pentru a achiziționa piesele dorite sună la tel: 0725-511-422
Drum bun în condiții optime îți doresc!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura