Papaya

Papaya-10 dintre beneficiile sale

Papaya este un fruct exotic, cunoscut pentru gustul său dulce, pentru faptul că se digeră ușor și pentru numeroasele sale […]

Papaya este un fruct exotic, cunoscut pentru gustul său dulce, pentru faptul că se digeră ușor și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Origine

Fructul acesta este originar din America de Nord și Centrală, în special din sudul Mexicului și Nicaragua. După descoperirea Americii, a început să fie cultivat în multe alte părți ale lumii, cum ar fi Africa și Asia. În prezent este cultivat în toate regiunile tropicale și subtropicale ale lumii, cele mai renumite fiind Brazilia, Mexic și India.

1.   Arborele de papaya

Arborele de papaya este o plantă erbacee perenă, cu creștere rapidă, de dimensiuni mari, ce poate ajunge până la 10 metri înălțime. Totodată, fructele arborelui de papaya, spre deosebire de multe alte fructe, pot fi recoltate după doar 6 sau 10 luni.

Seva acestui arbore are consistență lăptoasă și conține o enzimă, papaina, folosită pentru frăgezirea cărnii: cu sucul care curge în urma tăierii cojii acestui fruct verde se poate stropi carnea ce se pune pe grătar, pentru ca aceasta să devină fragedă și suculentă.

Sursă foto: Pixabay

2.   Florile arborelui de papaya

Există trei clase: feminine, masculine și hermafrodite feminine. Plantele bisexuale și feminine sunt cele care pot produce fructe. Dacă acest fruct este cultivat în scopuri comerciale (pentru consum uman), cea mai bună opțiune este cea hermafrodită, deoarece fructele sale sunt mai mici și mai ușor de gestionat.

Sursă foto: Pixabay

3.Fructele arborelui de papaya

În funcție de tipul de arbore, fructul poate fi rotund sau alungit și de dimensiuni mici, medii sau mari. De la 10 la 25 cm lungime și cu diametru de la 7 la 15 cm. Poate ajunge până la 9 kg, în majoritatea cazurilor însă nu cântărește mai mult de 500 sau 600 de grame. Pulpa sa este cărnoasă și suculentă, de culoare portocalie sau roșiatică. Învelișul său canelat este verde gălbui, galben sau portocaliu. Semințele prinse de pereții interiori ai fructului, sunt rotunde și de culoare neagră.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), India produce cea mai mare cantitate de papaya. În 2013 a produs peste 5 milioane de tone.

Sursă foto: Pixabay

Beneficiile fructului de papaya

Se crede că nutrienții din acest fruct au diverse beneficii pentru sănătate, care pot ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli.

1.   Degenerescența maculară legată de vârstă

Papaya are o serie de beneficii pentru sănătate, de la prevenirea astmului până la proprietăți anticancerigene. Zeaxantina, un antioxidant găsit în papaya, filtrează razele dăunătoare de lumină albastră. Se crede că joacă un rol protector în sănătatea ochilor și poate preveni progresia degenerescenței maculare legate de vârstă.

2.   Previne astmul

Riscul de a dezvolta astm este mai mic la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți. Unul dintre acești nutrienți este beta-carotenul, care se găsește în alimente precum papaya, caise, broccoli, pepene galben, dovlecei și morcovi.

3.   Poate reduce riscul apariției cancerului

Consumul de beta-caroten, un antioxidant găsit în acest fruct, poate reduce riscul de cancer. În rândul bărbaților mai tineri, dietele bogate în beta-caroten pot avea un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers.

4.   Contribuie la menținerea sănătății oaselor

Aportul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc crescut de oase rupte. Aportul adecvat de vitamina K este important pentru o sănătate bună, deoarece îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce excreția de calciu în urină, ceea ce înseamnă că va exista o cantitate mai mare de calciu în organism care va contribui la întărirea oaselor.

5.   Scade nivelul zahărului din sânge

Studiile au arătat că la persoanele cu diabet de tip 1 care consumă diete bogate în fibre nivelul zahărului din sânge poate să scadă, iar la persoanele cu diabet de tip 2 nivelurile de zahăr din sânge, lipide și insulină se pot îmbunătăți. Un astfel fruct mic furnizează aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce echivalează cu doar 17 grame de carbohidrați.

6.   Ajută digestia

Papaya conține o enzimă numită papaină care ajută digestia. În plus, este bogat în fibre și apă, care ajută la prevenirea constipației și menținerea tractului digestiv sănătos.

7.  Contribuie la prevenirea bolilor de inimă

Conținutul de fibre, potasiu și vitamine din papaya ajută la prevenirea bolilor de inimă. O dietă bogată în potasiu și redusă în sodiu este cea mai importantă schimbare alimentară pe care o poate face o persoană pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

8.   Reduce inflamația

Colina este un nutrient foarte important și versatil ce se găsește în papaya, care ne ajută corpul să se odihnească, să miște mușchii, să învețe și să memoreze. Acest nutrient ajută, de asemenea, la menținerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbția grăsimilor și la reducerea inflamației cronice.

9.   Contribuie la vindecarea pielii

Fructul de papaya zdrobit se pare că ajută la vindecării rănilor și la prevenirea infecției zonelor ce au suferit arsuri. Cercetătorii cred că enzimele proteolitice chimopapaina și papaina din papaya sunt responsabile pentru aceste efecte benefice. Unguentele care conțin enzima papaină au fost, de asemenea, folosite pentru a trata escarele de decubit.

 10.  Papaya este benefică și pentru sănătatea părului

Papaya este excelentă și pentru sănătatea părului, deoarece conține vitamina A, un nutrient necesar pentru producerea de sebum, care menține părul hidratat. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a părului. Un aport adecvat de vitamina C, pe care o poate furniza papaya, este necesar pentru formarea și menținerea colagenului responsabil pentru refacerea structurii pielii.

Lucruri mai puțin știute despre papaya

Semințele negre de papaya au o aromă picantă. De aceea sunt folosite ca înlocuitoare ale piperului negru în unele țări.

Harrison Ford a fost tratat cu injecții de papaya din cauza unei leziuni la coloană în timpul filmărilor filmului Indiana Jones.

Consumul mare de papaya poate duce la schimbarea culorii pielii. Palmele mâinilor și tălpile picioarelor pot deveni galbene.

După cum se poate observa, papaya este un fruct care nu ar trebui să lipsească din alimentația niciunei persoane. Ție îți place papaya? Cât de des consumi acest fruct? Apropo, cunoșteai toate aceste beneficii?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top