Birocrație Pentru Consumatorul Român

Atenţie la cumpăraturile online din Marea Britanie în valoare mai mare de 150 euro, dacă produsele nu sunt fabricate în Marea Britanie!

Indiferent de valoarea cumpărăturilor din Marea Britanie se completează de consumator documentele de vămuire a mărfurilor!

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică din anul 2005 cu o activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, prezintă în cadrul campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor “Cunoaşteţi drepturile de consumator online!” câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont atunci când faceți cumpărături online din Marea Britanie.

Dacă v-ați propus să faceți cumpărături online de pe site-uri din Marea Britanie, atunci trebuie să știți că au apărut costuri suplimentare. De ce? Pentru că este o consecință a ieșirii britanicilor din Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2021.

La acest moment, la cumpărăturile online din Marea Britanie se aplică aceleași taxe produselor cumpărate online de la comercianți cu amănuntul din afara Uniunii Europene. Pentru a evita situațiile neplăcute trebuie să citiți cu mare atenție termenele și condițiile, dar și informațiile despre livrarea produselor.

Taxele pe care ați putea să le plătiți pentru produse comandate online de pe site-urile din Regatul Unit sunt următoarele:

1. TVA – Când veți cumpăra online de pe un site din Marea Britanie va trebui să plătiți TVA, la fel ca înainte de Brexit. TVA-ul se plătește la punctul de vânzare (pe site) sau firma poate solicita operatorului poștal sau curierului să perceapă TVA-ul în numele său, la momentul livrării produsului către consumator.

2. Accize – atunci când comandați produse din tutun sau alcool din Marea Britanie.

3. Taxe vamale – atunci când valoarea totală a produselor comandate depășește 150 Euro și dacă produsele nu au fost fabricate în Marea Britanie (trebuie plătite taxe vamale când intră pe teritoriul UE).

Accizele și taxele vamale se plătesc pe baza unei facturi trimise de autoritățile vamale, de operatorul poștal sau curier. Contravaloarea facturii trebuie plătită înainte de livrarea produselor.

4. Comisioane vamale: Ar trebui să cunoașteți faptul că puteți plăti astfel de comisioane percepute de operatorul poștal sau curier pentru serviciile de vămuire. Acest cost suplimentar poate fi facturat de operatorul poștal sau curier.

Trebuie să cunoașteți faptul că și produsele pentru care nu se percep taxe vamale (atunci cand produsele au o valoare mai mică de 150 Euro) sunt supuse vămuirii.

De reținut! Toate site-urile care vând mărfuri în UE au obligația de a informa consumatorii cu privire la prețul total al produselor cu includerea impozitelor și a oricărei alte taxe. Dacă aceste taxe nu pot fi calculate în avans, consumatorul trebuie informat că s-ar putea să plătească taxe suplimentare. Solicitați informații pentru a estima cât va trebui să plătiți în plus!

Mai multe informaţii despre relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit găsiţi aici: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-ro_en

„Pe perioada crizei sanitare generată de virusul SARS-CoV-2 restricţiile referitoare la închiderea unor magazine fizice, precum şi cele referitoare la programul de funcţionare al acestora, i-a determinat pe consumatorii români să folosească mai mult facilităţile comerţului electronic. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în anul 2020 a generat începând cu 1 ianuarie 2021 unele modificări ale regulilor aplicabile comerţului electronic pentru consumatorii din Uniunea Europeană care fac achiziţii din Marea Britanie. Orice achiziţie realizată prin intermediul comerţului electronic este însotită de completarea următoarelor documente: Declaraţie pe proprie răspundere că veţi folosi în scop personal produsele achiziţionate online din Marea Britanie; Instrucţiuni de vămuire prin care mandataţi sau nu firma de curierat să plătească contravaloarea taxelor vamale. În caz că NU mandataţi firma de curierat cu plata taxelor vamale lucrurile se complică pentru consumator în sensul realizării altor formalităţi, cum ar fi obţinerea codului EORI; Copie după cartea de identitate a consumatorului;  Completarea declaraţiei GDPR. În concluzie, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a generat mai multă birocraţie pentru consumatorul din Uniunea Europeană atunci când face cumpărături online din Marea Britanie.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura