Chlorpyrifosul – un pesticid interzis în Uniunea Europeană, afectează creierul copiilor!

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, a luat act cu îngrijorare de prezenţa pesticidului chlorpyrifos în 7 loturi cu pungi cu stafide la 500 grame ce au fost comercializate în 133 de magazine ce aparţin de lanţurile Selgros şi Carrefour.

Ca în toate alertele ridicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nu se precizează care a fost nivelul de pesticid chlorpyrifos identificat în acest produs.

Totodată, în cele două alerte nu se menţionează perioada în care a fost comercializat produsul stafide!

În ceea ce priveşte pesticidul chlorpyrifos, folosirea acestuia este interzisă în ţările din Uniunea Europeană! Într-un studiu realizat de Departamentul Agriculturii din Statele Unite(USDA) pe 670 de probe de stafide, în 99 la sută din probe s-au găsit cel puţin două pesticide!

Având în vedere cele menţionate mai sus, Asociaţia Pro Consumatori solicită public ANSVSA-ului să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Care a fost data la care Carrefour şi Selgros au informat ANSVSA-ul în legătură cu valorile buletinelor de analize realizate de aceste societăţi în cadrul programului de autocontrol?
  2. Care au fost valorile găsite din pesticidul chlorpyrifos de către Carrefour, respectiv Selgros? Aceste valori au fost verificate de către ANSVSA prin analize separate?
  3. Ce cantitate de stafide s-a comercializat din cele 7 loturi în cele 133 magazine?
  4. Care a fost cantitatea totală de stafide din cele 7 loturi?
  5. Unde a fost neutralizată cantitatea retrasă de la comercializare?
  6. În astfel de situații, ce sancțiuni sunt aplicate importatorilor/furnizorilor care  distribuie alimente cu pesticide peste limita maxim admisă de legislația aplicabilă?
  7. Există sancțiuni complementare pentru abaterile repetate ale importatorilor/furnizorilor de alimente?
  8. De ce ANSVSA nu crește frecvența analizelor la importurile de fructe/legume pentru a-i descuraja pe importatorii de fructe/legume din țări non UE, așa cum a procedat Bulgaria în anul 2020 când a avut 162 de notificări pe platforma RASFF a Comisiei Europene?

Pesticide“Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele/fructele achiziționate dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele/fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare. Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor/fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice. Totodată, instituțiile statului, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu aduc la cunoștința consumatorilor rezultatele acțiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare și educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informați despre efectele nocive asupra sănătății a acestor pesticide, despre infrastructura existentă la nivel național etc. Dacă consumatorii ar fi educați în acest sens, ar putea să capete deprinderi privind solicitarea de informații de acest tip, ar putea face alegeri conștiente, numai în funcție de absența încărcăturii chimice a legumelor/fructelor.” conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top