Beneficiile medicinale remarcabile ale propolisului și compoziția sa chimică

Publicat de Irina Cristina Țenu pe

Produsele naturale au fost și sunt considerate o sursă bogată de compuși bioactivi datorită diversității remarcabile de substanțe chimice găsite în natură și au un mare potențial medicinal și terapeutic.
Un număr mare de studii s-au concentrat pe explorarea compușilor chimici din produsele naturale și pe evaluarea potențialului lor biologic, în special pentru tratamente medicale împotriva unor boli acute sau cronice extrem de diverse. Printre produsele naturale care au atras atenția de-a lungul timpului, se află propolisul care se pare că este o alternativă promițătoare datorită numeroaselor sale efecte benefice. Numeroase studii in vivo și in vitro au arătat că multe simptome ale bolilor ar putea fi diminuate și atenuate cu ajutorul propolisului.

Ce este propolisul?

Cuvântul „propolis” derivă din greaca veche elenistică și înseamnă „partea dinaintea cetății”.
S-a considerat în general că albinele produc propolis pentru a-și proteja stupul. În afară de rolul său în sigilarea găurilor, blocarea crăpăturilor și netezirea pereților interni, acest “clei” produs de albine pare să acționeze ca un antiseptic pentru a preveni infecția microbiană a larvelor, a depozitelor de miere și a fagurilor.

Propolisul este un amestec natural de rășini, produs de diferite tipuri de albine, inclusiv albinele Apis mellifera și albinele Meliponini (fără ac, ce nu înțeapă). Propolisul produs de fiecare specie este foarte divers și are diverse compoziții chimice. Plantele botanice aflate pe o rază de până la câțiva kilometri care înconjoară stupii au un impact enorm asupra compoziției și conținutului fizico-chimic al propolisului.

Albinele folosesc propolisul pentru sigilarea stupului astfel încât să prevină crăpăturile și pentru a-l proteja împotriva invadatorilor din exterior, precum și pentru a stabiliza atât temperatura, cât și umiditatea și pentru a inhiba orice acumulare de bacterii și fungi în interiorul stupului. În multe culturi, propolisul a fost recunoscut de mult timp pentru proprietățile sale medicinale și terapeutice și a fost înregistrat istoric de egipteni, greci și romani, în perioada antică.

Proprietăți ale propolisului

Propolisul a fost utilizat pe scară largă în medicina tradițională și, de asemenea, datorită activităților sale antibacteriene, antiseptice, antiinflamatorii și anestezice, în medicina complementară. Propolisul a devenit subiectul a numeroase studii dezvoltate și efectuate în întreaga lume în vederea analizării compoziției sale chimice, precum și a proprietăților medicinale.

Cele 300 de componente moleculare din propolis îl transformă într-un produs natural foarte valoros pentru sănătate. Ca o orientare generală, din compoziția propolisului fac parte de obicei:

 • rășini de arbori și vegetale: 50%
 • ceară de albine: 30%
 • polen: 5%
 • uleiuri esențiale și aromate: 10%

Studiile au indicat că factorii predominanți din spatele proprietăților biologice ale propolisului sunt în principal flavonoidele, acizii fenolici, terpenele și zaharurile. Aceste componente sunt responsabile pentru diferite calități asociate propolisului, cum ar fi proprietăți:

 • Antibacteriene și antimicrobiene
 •  Antifungice
 •  Antitumorale
 •  Antiinflamatoare
 •  Hepatoprotectoare
 •  Antioxidante
 •  Antivirale

Propolisul prezintă diverse calități terapeutice cu rol în boli și afecțiuni precum cancerul, afecțiunile orale, tulburările cardiovasculare și vindecarea rănilor.
Acesta este des folosit în industriile alimentare, veterinare, farmaceutice și cosmetice. În sectorul farmaceutic, propolisul este utilizat la fabricarea suplimentelor alimentare care contribuie la ameliorarea disconfortului în gât, reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățirea sistemului imunitar și creșterea nivelului de energie.
De asemenea, propolisul este folosit și la fabricarea produselor alimentare, în principal celor de cofetărie, precum și a unor alimente pentru animalele de companie. O calitate inerentă a propolisului o reprezintă puterea sa antimicrobiană eficientă, acesta fiind ca o alternativă la antibioticele folosite în tratarea infecțiilor microbiene.

Beneficiile propolisului

Studiile arată că propolisul poate avea unele beneficii semnificative pentru sănătate, atât ca supliment administrat pe cale orală, cât și ca tratament topic. Drept urmare, propolisul se găsește sub diferite forme în farmacii și în magazinele cu produse naturiste.

Beneficii pentru sănătate ale propolisului

Micronutrienții, vitaminele și mineralele din propolis oferă câteva beneficii excelente pentru sănătate. Propolisul este o sursă excelentă de anumiți polifenoli care se numesc flavonoide. Aceste flavonoide funcționează ca antioxidanți.
Flavonoidele și polifenolii pot reduce riscul de a dezvolta anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă. În plus, propolisul poate oferi și alte beneficii pentru sănătate:

Risc scăzut de cancer

Unul dintre cele mai importante efecte ale antioxidanților este modul în care reduc riscul de cancer. Aceștia ajută la reducerea radicalilor liberi, care pot deteriora celulele, punând sănătatea organismului în pericol.

Amestecul puternic antioxidant de propolis pare a fi deosebit de eficient în reducerea riscului de cancer. Deși trebuie făcute mai multe studii pe acest subiect, cercetările actuale sugerează că propolisul poate ajuta la reducerea proliferării cancerului și la moderarea răspunsului sistemului imunitar la celulele canceroase.

Risc redus de apariție a ulcerului

Unul dintre cele mai studiate efecte ale propolisului este activitatea sa antimicrobiană. Ca urmare, propolisul este adesea vândut ca soluție topică pentru a ajuta la menținerea curată a rănilor. Cu toate acestea, poate ajuta și la rezolvarea problemelor interne ca supliment.

De exemplu, gastrita și ulcerul peptic sunt adesea cauzate de creșterea excesivă a bacteriei H. pylori. Studiile sugerează că, consumul de propolis, cu sau fără miere, poate ajuta la reducerea semnificativă a simptomelor de gastrită și ulcer peptic. Propolisul poate chiar contribui la vindecare.

Reducerea inflamației

Propolisul poate ajuta la ameliorarea simptomelor mai multor afecțiuni cronice prin reducerea inflamației în cazul unor afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul, bolile inflamatorii intestinale și artrita.

Contraindicații ale propolisului/ interacțiuni cu alte medicamente

Nu există suficiente informații despre efectele secundare pe termen scurt și lung ale propolisului, trebuie însă evitată utilizarea propolisului în caz de alergie la produsele apicole.
Propolisul poate provoca interacțiuni dacă este utilizat concomitent cu alte medicamente sau suplimente. Propolisul poate încetini coagularea sângelui. Suplimentele din plante, cum ar fi usturoiul, ghimbirul și ginkgo biloba, au efecte similare, așa că administrarea lor cu propolis poate crește riscul de sângerare.

Cât de sigur este propolisul

Propolisul poate fi folosit în siguranță, în doze rezonabile, atât pe piele, cât și pe plan intern. Reacțiile alergice sunt rare și nu sunt înregistrate cazuri de toxicitate.

Cum se poate utiliza propolisul

Propolisul se folosește în mai multe moduri, inclusiv:

 • ca supliment administrat pe cale orală
 • diluat în apă ca apă de gură
 • local pe piele

Pentru utilizare pe piele, se aplică propolis pur sau un produs pentru piele care conține propolis ca ingredient activ.

Pentru utilizare în gură, se diluează o cantitate mică de propolis în apă. Se clătește gura sau se face gargară cu acest amestec pentru câteva secunde înainte de a-l scuipa.

În magazinele naturiste sau în farmacii există multe produse care conțin propolis ca ingredient activ. În aceste cazuri, produsul se utilizează conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Sănătate maximă!


Surse info:
Propolis: Its Role and Efficacy in Human Health and Diseases
Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times
Exploring the Functional Properties of Propolis, Geopropolis, and Cerumen, with a Special Emphasis on Their Antimicrobial Effects

Health Benefits of Propolis- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-propolis
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/390.html
https://www.health.com/propolis-7106541
https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis#what-is-propolis


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura