Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, statut obţinut prin H.G. nr. 1106/2005, organizaţie cu activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizaţia Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizaţie de consumatori din România calificată să introducă acţiuni în justiţie în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf), a transmis ANPC-ului în cursul acestei dimineți următoarea Notificare:

„Asociatia Pro Consumatori vă solicită să ne comunicaţi următoarele informaţii de interes public:

  1. Denumirea mărcilor de oţet falsificate retrase de la comercializare;
  2. Denumirea celor două fabrici de oţet din judeţul Buzău în cazul cărora aţi dispus suspendarea activităţii pentru o perioada de 6 luni, respectiv închiderea definitivă;
  3. Denumirea mărcilor de oţet comercializate sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață;
  4. Denumirea mărcilor de oţet în cazul cărora nu s-a menționat pe etichetă prezența acidului acetic în compoziţia acelor oţeturi, respectiv buletinele de analiză care atestă acest lucru;
  5.  Denumirea mărcilor de oţet în recipientele cărora există acelaşi produs şi cum se numeşte producătorul care a realizat acest lucru.
  6.  Denumirile magazinelor în care s-au comercializat mărcile de oţet falsificate, precum şi căror retaileri aparţin aceste magazine.
  7. Clarificări cu privire la amenzile contravenţionale aplicate celor două societăţi comerciale,APC cunoscut fiind faptul că în comunicatul de pe site-ul instituţiei se menționează faptul că s-au aplicat amenzi în valoare totală de 20.000 lei, în timp ce în mass-media naţională au apărut informaţii cu privire la  aplicarea unor amenzi în valoare totală de 64.000 lei.

Prezenta notificare are ca temei legal aspecte referitoare la transparență și confidențialitate din normele europene şi naţionale aplicabile activităţii de control.”

APCAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor trebuie să asigure accesul la rezultatele activităților de control la un nivel al transparenței cât mai ridicat.

În acest scop, informațiile pe care le deține cu privire la mărcile de oțet falsificate și societățile comerciale implicate în fraudarea acestui produs trebuie să fie făcute publice în cel mai scurt termen posibil.

Consumatorii trebuie să aibă acces la informațiile esențiale privind activitățile de control ale ANPC și eficacitatea acestor acțiuni de control. Informațiile care constituie un secret profesional includ doar date cu caracter personal şi cele care ţin de tehnologia de fabricaţie, aspect despre care nu poate fi vorba în acest caz unde s-au descoperit două fabrici în care se falsifică oţet.

Numai accesul consumatorilor la informații detaliate (mărci, ambalaje, etichetare) despre alimentele falsificate și societățile comerciale (denumiri, rețea de distribuție) care fabrică astfel de produse îi pot ajuta pe aceștia să evite achiziția de produse alimentare falsificate în procesul ulterior de cumpărare. Totodată, ANPC trebuie să sesizeze organele de cercetare penală pentru ca astfel de practici de producție și comerciale frauduloase să fie eliminate din viața economică a țării.

„Acțiunile de control ale ANPC-ului fără a face cunoscut consumatorilor denumirea mărcilor falsificate și denumirea producătorilor au efect zero pentru consumatori. Amenzile aplicate de ANPC celor care falsifică alimente sunt insignifiante pentru aceștia raportat la câștigurile lor din astfel de activități!

O amendă de 10.000 lei nu-i va descuraja în veci pe falsificatori! De cele mai multe ori aceste amenzi nu sunt plătite de societățile comerciale pentru că ANPC nu transmite la ANAF procesele verbale de contravenție în vederea încasării sumelor respective de către stat.

Conform raportului de audit realizat de Curtea de Conturi a României privind activitatea ANPC pentru perioada 2015 – septembrie 2019, valoarea totală a amenzilor aplicate de ANPC pentru această perioadă a fost de 376,8 milioane lei (a se vedea pagina 23 din raportul Curții de Conturi), iar suma încasată de statul român a fost de 75 de milioane lei!  Acest lucru a fost posibil pentru că ANPC nu a notificat ANAF cu privire la procesele verbale de contravenție care nu au fost atacate de agenții economici în termen de 15 zile, respectiv hotărârile judecătorești rămase definitive și favorabile ANPC! Din păcate, NU a răspuns nimeni de cele 300 de milioane de lei care NU au fost încasate de statul român în cei 6 ani!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura