Bateria auto este componenta care face posibilă funcționarea motorului mașinii datorită energiei pe care o asigură. În plus, bateria auto are o durată limitată și depinde de modul în care este folosit vehiculul. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu aceasta va trebui înlocuită cu una nouă. În cele urmează, îți voi spune cum funcționează, câte tipuri există și care este durata ei.

Cum funcționează bateria auto

Bateria auto generează energie electrică datorită unui proces chimic și constă din mai multe elemente care contribuie la proces:

  • Acumulatorul conține mai multe plăci, de obicei cinci negative și patru pozitive, care sunt legate printr-o punte.
  • Compartimentul conține o soluție de electrolit compusă din apă distilată și acid sulfuric.
  • Combinația dintre această soluție și plăci (în general plumb) favorizează reacția care generează curent electric.
  • Prin furnizarea de energie electrică bateriei, procesul se inversează, permițând sulfatului să revină din plăci la soluția de electrolit și să reîncarce bateria.
  • Tensiunea maximă pe care o poate gestiona acest proces este de 2,2V, astfel că sunt unite mai multe în serie, mărind astfel dimensiunea plăcilor, ceea ce face posibilă obținerea de baterii de 6, 12, 18 și chiar 24V.
  • Când vorbim despre capacitatea unei baterii, o exprimăm în amperi/oră (Ah): intensitatea curentului care permite bateriei să reziste fără reîncărcare într-o oră de utilizare.

Tipuri de baterii auto

O întreținere și o utilizare corespunzătoare a bateriei auto este esențială pentru a rezista cât trebuie, adică în jur de patru ani. Datorită cererii mari de pe piață, prețurile bateriilor sunt mari. În plus, în prezent, există o gamă variată de baterii auto de calități diferite.

Bateria auto cu plumb

Cu celule umede. Sunt cele mai des întâlnite datorită costului redus. Ele conțin plăci de plumb pozitive și negative izolate unele de altele și suspendate liber în acid sulfuric.

În plus, bateria auto conține o placă negativă suplimentară care împiedică deteriorarea celor pozitive. Întreținerea lor este aproape nulă, deși sunt sensibile la clima nefavorabilă.

Cu calciu. Sunt ceva mai scumpe, dar sunt și foarte comune și au un concept foarte asemănător cu cel al celulelor umede, dar plăcile sunt realizate dintr-un aliaj de calciu. Datorită acestui fapt, coroziunea lor este evitată și autodescărcarea datorată pierderii de fluid este redusă cu până la 80%.

Astfel, aceste baterii auto oferă o durată mult mai mare de utilizare. Dezavantajul lor este că trebuie să eviți supraîncărcarea lor, lucru care le-ar putea face inutilizabile.

VRLA- aceste acronime reprezintă „Valve Regulated Lead Acid” ca urmare a supapelor de siguranță din interiorul bateriei. Datorită acestora, nu există nicio posibilitate de pierdere de lichid atunci când gazul este presurizat în stare lichidă. Există două tipuri:

  • AGM- se numesc de obicei „uscate” deoarece utilizarea apei sau a gelului nu este necesară, întrucât folosesc fibră de sticlă pentru a separa electroliții. Sunt foarte puternice și de dimensiuni mici.
  • Gel- folosesc silicon pentru a da acidului o densitate mai mare. Rezistă foarte bine la descărcări de intensitate mare, dar nu sunt recomandate pentru pornirea motoarelor.

Bateria auto cu ciclu profund

Acest tip de baterie se autodescărcă foarte repede, deoarece are capacitatea de a furniza energie pentru o perioadă lungă de timp. În acest caz plăcile sunt mai groase, ceea ce permite o capacitate de încărcare mai mare. Sunt frecvente la mașinile electrice sau la mașinile cu nevoi mari pentru acest tip de energie, dar sunt și mai scumpe.

Bateria auto litiu-ion (Li-Ion)

Cu siguranță aceste tipuri de baterii  auto sunt foarte cunoscute pentru că urmează același concept ca și cele ale telefoanelor mobile, laptopurilor și altor dispozitive electronice de astăzi.

Folosesc sarea de litiu și au un circuit care îi protejează de suprasarcini, dar au dezavantajul că performanța lor scade la temperaturi scăzute. În schimb, oferă o autonomie foarte bună cu greutate mică, dar sunt foarte scumpe. Din acest motiv, sunt tipice pentru mașinile high-end sau electrice.

Toate acestea sunt importante atunci când vine vorba de cunoașterea amperajului și mărimii bateriilor auto, fie că mașina este benzină sau motorină, deoarece o manipulare sau o alegere proastă ar putea reduce durata de viață a acestora sau poate cauza o problemă electrică.

Care este durata unei baterii auto

Bateria auto are o durată de viață limitată, de obicei de până la patru ani, așa că este indicat să acorzi atenție posibililor factori care îți sugerează că este timpul să o înlocuiești:

  • Indicatorul de defecțiune a bateriei.
  • Pornire mai energică.
  • Terminale slăbite sau ruginite.
  • Defecțiuni electrice intermitente.
  • Dificultate la pornirea motorului.

Situații precum temperaturile extreme, forțarea ciclurilor de pornire, utilizarea articolelor cu un amperaj mai mare decât bateria sau nepornirea mașinii pentru perioade lungi de timp vor duce la reducerea duratei de viață a bateriei.

Însă, nu trebuie să-ți faci probleme. Dacă cedează bateria, poți cumpăra una nouă de pe site-ul neobat.ro. Există o gamă variată de baterii auto pe site. Poți opta, de exemplu, pentru o baterie Varta, fie una Bosch. Alegerea îți aparține.

Pentru a o alege poți merge chiar și unul din punctele de lucru ale firmei. Dacă locuiești în București, adresa este:  Str Straja nr 6H, Sector 4, București.

baterie auto bosch s3 56 ah

Baterie Auto

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina Cristina

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura