
Ieri și Azi în dialog cu Cabernet Sauvignon, vinul atemporal
Într-o zonă a Monumentului Beciul Domnesc, locul în care istoria și tradiția înnobilează prezentul, unde sticlele străvechi se odihnesc ca niște uriași adormiți, iar aerul este plin de aromă de stejar și istorie, două voci răsună în liniște. Una profundă și rezonantă, aparține zilei de Ieri, iar cealaltă tânără, dar încrezătoare, aparține zilei de Azi. Între ele se află Cabernet Sauvignon, un vin creat de secole de măiestrie, care este atât strămoș cât și alchimist și a cărei profunzime de rubin păstrează secretele unui pământ care refuză să uite.
Să-mi fie cu iertare îndrăzneala, dar este păcat să nu se afle povestea unei moșteniri moldovenești ce nu s-a pierdut, ci s-a transformat cu grație și rafinament într-un vin cu o identitate ce îi dă o savoare aparte. Dar cum nu vreau să lungesc vorba, iată ce am reușit să surprind din discuția celor trei interlocutori, pe când am fost în vizită la Monumentul Beciul Domnesc, o vizită cu degustare, unde am aflat multe lucruri interesante despre istoria sa datorită unui tur ghidat într-o cramă unică și am gustat minunății pline de savoare. Dar asta este totuși o altă poveste…
– Ah, Cabernet Sauvignon, copilul meu născut pe meleaguri hușene, îți amintești rădăcinile tale? spuse Ieri. Te-ai născut dintr-un neam nobil – prin încrucișarea naturală dintre soiurile Cabernet Franc și Sauvignon Blanc, în Bordeaux, cu secole în urmă. Totuși, aici, în inima Moldovei, ai găsit o nouă casă printre dealuri sărutate de soare și răcorite de o briză blândă. Te-am hrănit cu mâinile mele bătrâne și zbârcite, lăsându-te să îmbătrânești cu grație în butoaie de stejar sub aceste tavane boltite construite pe vremea lui Ștefan cel Mare. Esența ta poartă șoapte de mure negre, afine și note de nuci verzi şi de vegetaţie forestieră, note care spun povești mai vechi decât orice om în viață.
– Da, Ieri, îmi amintesc. Rădăcinile mele se înfundă adânc în pământul fertil al Hușilor, unde fiecare viță de vie soarbe din moștenirea pe care mi-ai dat-o. Dar nu mai sunt doar o relicvă a erei tale, insistă el în timp ce dopul de plută suspină. Am devenit îndrăzneț și versatil sub îndrumarea lui Azi. Taninurile mele sunt rafinate, aromele mele sunt stratificate cu note de fructe de pădure, de o eleganță modernă. Sunt atât moștenitorul tău, cât și evoluția ta. Sunt dovada că pământul și sufletul supraviețuiesc regilor. De-a lungul deceniilor, datorită procesului atent de creație, esența mi s-a păstrat, împreună cu sălbăticia temperată de înțelepciune. Astfel, cu mândrie spun că fac parte din gama de vinuri premium Grand Reserve de la Beciul Domnesc.
– Într-adevăr, Cabernet Sauvignon, ești o punte între noi, spuse și Azi. În timp ce Ieri se agață de tradiție – butoaie de stejar și metode testate în timp, eu aduc inovație în procesul tău de producție. Butoaiele din oțel inoxidabil îți păstrează puritatea, iar controlul precis al temperaturii asigură că fiecare înghițitură este o capodoperă. Cu toate acestea, onorez înțelepciunea lui Ieri pentru că, fără ea, creativitatea mea nu ar fi putut fi descoperită.
– Ah, dar nu uita Azi, spuse Ieri chicotind. Tradiția de care mă agăț este mai mult decât nostalgie. Este o busolă care ne ține legați de pământ chiar și atunci când experimentezi noi tehnici. Monumentul Beciul Domnesc însuși este dovada – un sanctuar pentru peste 100.000 de sticle care nu sunt pline doar cu vin, ci și cu amintiri.
– Și eu reprezint acele amintiri transformate în băuturi valoroase — o dovadă a unui echilibru perfect, spuse Cabernet Sauvignon. Caracterul meu reflectă ambele voci ale voastre: robuste, dar abordabile, complexe, dar armonioase. Când cunoscătorii mă savurează, ei descoperă bogăția meleagului moldovenesc împletită cu rafinamentul modern.
– Ești mai mult decât un vin, ești un ambasador al timpului însuși, spuse Azi. Ca parte a colecției Beciul Domnesc Grand Reserve, călătorești dincolo de granițele României pentru a spune lumii despre podgoriile Hușilor și moștenirea Beciul Domnesc.

-Ai dreptate Azi, spuse Cabernet Sauvignon. Tu și Ieri vă contopiți cumva pentru ca eu să iau naștere. Și ce să zic, îmi place faptul că sunt o combinație între tradiție și inovație. Oțelul inoxidabil îmi temperează vigoarea, în timp ce maturarea pe o perioadă de șase luni, în butoaie de baril (stejar șoptind ca un călugăr bătrân), urmată de învechire la sticlă, îmi dau tuşe condimentate care îmi conferă originalitate şi savoare. Oamenii numesc acest proces „maturare lentă”, dar răbdarea este limba mea maternă.
– Și în timp ce te sorb din pahar, ei iau parte la dialogul nostru – o conversație între epoci care transcende tendințele trecătoare, îi spuse Ieri lui Cabernet Sauvignon, râzând. Doar știi, atunci când gustă, sufletul lor are capacitatea de a ne citi cuvintele de pe buzele tăcerii noastre. Dar sunt foarte naivi uneori oamenii, ei au impresia că vinurile au doar aromă nu și suflet, ori un auz fin. Dar vinurile au și aromă, și suflet, și auz fin. Nu știu de ce, dar nici nu contează, important este că aud gândurile nespuse.
– Evident. Și, având în vedere că tot ne citesc cuvintele de pe buzele tăcerii, eu, Cabernet Sauvignon, țin să-i anunț că, la 13% tărie alcoolică, sunt neînduplecat, dar tandru, un paradox ce face oricând sărbătorile speciale. Și le-aș mai face o recomandare: Asociați-mă cu aperitive şi meniuri principale din carne de miel, vânat, gâscă sau rață, dar şi platouri cu brânzeturi de capră şi oaie. Și serviți-mă la o temperatură cuprinsă între 17-18°C, pentru a-mi simți cu adevărat aroma fructată, complexă şi rafinată, delicată condimentată, echilibrată cu un post gust mediu-lung. De îmi veți urma sfatul, fiecare înghițitură vă va dezvălui hotărârea de fier a viticultorilor, râsetele culegătorilor, liniștea cramei în care istoria doarme în cele peste 100.000 de sticle.
– Că bine le zici, spuse Ieri.
-La fel gândesc și eu, spuse Azi.
-Vinul vorbește tăcut, dar elocvent celor care îl beau. Eu sunt tradiția, iar tu Azi ești inovația, spuse Ieri. Împreună ne mândrim cu al nostru Cabernet Sauvignon. Atât am avut de zis. Nu crezi, Azi?
Vă întrebați cum se sfârșește povestea lor dacă ei atât au avut de spus? Ea nu are sfârșit, ea se rescrie, cu Cabernet Sauvignon stând mândru pe o masă la o cină elegantă chiar în orașul nașterii sale, la mine acasă. Sau, de ce nu, undeva departe de locul său natal, în casa altor oameni care apreciază gustul și calitatea deosebită, moștenirea moldovenească păstrată în butoaie de stejar sub arcade medievale, a cărei esența a trecut testul timpului. A cărei tradiție este neîncetat reinterpretată în stil contemporan fără să-și piardă valoarea.

În grija companiei Beciul Domnesc, acesta devine mai mult decât vin. Este o punte de legătură între pivnița lui Ștefan cel Mare și modernitate, între trecutul podgoriei Hușilor și setea nemuritoare de mâine. Se spune că timpul șterge totul, nu și gustul atemporal al lui Cabernet Sauvignon, ce amintește de tradiție la fiecare degustare.
Surse info:
- https://www.facebook.com/beciuldomnesccompania
- https://www.instagram.com/beciuldomnesc.compania/
- https://www.beciuldomnesc.ro
- https://www.beciuldomnesc.ro/list/producator/grand-reserve
- https://monument.beciuldomnesc.ro/
- https://worldoffinewine.com/news-features/tradition-modernism-wine
- https://fhafnb.com/blog/cabernet-sauvignon/
- https://www.winebuyers.com/en/blog/the-history-of-winemaking
- https://winesaveur.com/2024/11/30/has-the-clash-between-modernism-and-tradition-finally-reached-its-end/
- https://wineindustryadvisor.com/2025/02/17/new-frontiers-of-global-winemaking-how-innovation-is-shaping-the-future/
- https://sommelierschoiceawards.com/en/blog/insights-1/balancing-tradition-and-innovation-the-challenge-faced-by-sommeliers-903.html
Surse foto:
- Pexels.com
- Canva.com
- Perplexity AI
-
-
2 săptămâni
Tagged monini, ulei de măsline extra-virgin, ulei de masline monini