482961021 1130468095543917 4877965549716844955 n
Superblog

Când viața îți dă lămâi, pleci în lume cu Vasco Translator

Când viața îți dă lămâi, nu îți faci limonadă, așa cum se spune, faci o schimbare, luându-i prin surprindere pe toți cei care te cunosc.

Sunt Iris și așa începe povestea noii mele vieți, pe care am ales-o nu fiindcă am vrut neapărat, ci pentru că am simțit că a sosit timpul să mă redescopăr pentru a fi cu adevărat împlinită.

 Până nu demult, aveam o carieră de succes în marketing și o relație frumoasă care părea să fie pe drumul cel bun. Nu am bănuit o clipă că viața avea alte planuri cu mine, pe care a început să mi le dezvăluie atunci când, iubitul m-a anunțat într-o zi  „cu soare” că s-a îndrăgostit de altcineva, mai exact de soră-mea. Ce să zic, cu o zi înainte de ziua mea, am primit un „cadou minunat”, o lămâie, să-mi fac limonadă, să previn greața. În fine, nu mi-am făcut limonadă, am luat o pastilă. Nu am vrut să declanșez aciditatea la stomac.

Greața mi-a trecut, la fel și dorința de a mă întâlni cu soră-mea pentru a „mă juca puțin cu frumoasa ei podoabă capilară”. M-am afundat în muncă, am muncit de dimineața până seara, până am primit a doua lămâie. Viața a crezut că nu mi-am făcut limonadă fiindcă nu-mi era de-ajuns o lămâie. Drăguță tare, ce să zic. La fel de drăguță ca și vestea pe care am primit-o înainte de sărbătorile de iarnă, cea că firma la care lucram nu mai avea nevoie de serviciile mele, din păcate. Un alt „cadou minunat”, o altă senzație de greață amenințătoare, altă pastilă contra ei luată. Sunt încăpățânată, nu-mi prepar limonadă când vrea viața, ci doar când vreau eu și nu când sunt stresată.   

Simțindu-mă pierdută și trădată de cei la care nu mă așteptam, mi-am dat seama că pentru a scăpa de aceste sentimente am nevoie de o schimbare. Și brusc mi-am amintit că întotdeauna am fost fascinată de ideea de a deveni nomad digital – de a lucra de la distanță în timp ce călătoresc prin lume. În momentul acela mi s-a părut oportunitatea perfectă de a mă redescoperi și de a da vieții un nou sens, uitând de tot și de toate.

Zis și făcut. Mi-am anunțat a doua zi părinții despre noile mele planuri și am început să mă gândesc cum să le pun mai repede în aplicare. Dumnezeu a ținut cu mine. Mi-am vândut apartamentul unor prieteni (aveam nevoie de bani pentru a porni în aventura vieții mele), mi-am făcut bagajele și mi-am cumpărat un bilet dus către Bali, Indonezia, începutul aventurii mele, după cum mi-a transmis visul pe care îl avusesem în noaptea în care m-am decis să fac această schimbare majoră.

Ziua plecării a sosit însă foarte greu, întrucât nerăbdarea nu-mi dădea pace. Pentru părinții mei a sosit rapid, mai repede decât ar fi vrut, de fapt nici nu ar fi vrut să sosească. Și așa erau distruși, fiind prinși între ciocan și nicovală. Și așa simțiseră cum familia parcă li se destrămaseră de când soră-mea ne făcuse acea surpriză „extraordinară”. Plecarea mea reprezenta picătura care umplea paharul, dar trebuia să plec. Nu puteam să mai stau o secundă în plus fără să simt nevoia impetuoasă a-i strânge de gât pe soră-mea și așa zisul meu iubit. În plus simțeam că mă sufoc.

Știam că ei sunt foarte îngrijorați de faptul că primul lor copil pleacă în alt capăt de lume, dar am încercat să-i liniștesc, repetându-le că am să fiu bine. Ba mai mult, le-am demonstrat că și barierele lingvistice am să le elimin. Pentru asta mi-am cumpărat un traducător instant Vasco Translator V4, care poate înțelege până la 112 limbi străine.  

Cu un traducător instant ca acesta, extrem de avansat și versatil, călătoria în orice colț al lumii devine o șansă de a te redescoperi pe sine comunicând cu ușurință cu fiecare persoană pe care viața ți-o scoate în cale. Fiind capabil să facă traducere instant din 112 limbi, permite comunicarea cu ușurință cu peste 90% din populația globală. Așa că, indiferent unde aș călători, cu un astfel de dispozitiv de traducere instant, înțelegerea cu ceilalți nu va fi niciodată o problemă.

Înțelegând acest lucruri, după ce le-am arătat cum funcționează acest aparat de tradus, ai mei părinți s-au liniștit, bucurându-se pentru mine.

Dar recunosc, tristețea din ochii lor, pe care am observat-o după ce le-am dat vestea plecării, m-a făcut să mă îndoiesc puțin de decizia luat-o. Cu toate acestea, din momentul în care le-am explicat că eu nu plec singură, ci un ajutor de nădejde, un translator vocal, și s-au liniștit, am înțeles că nu trebuie să am niciun regret.  

Ziua plecării a fost plină de emoții, de lacrimi, de un amalgam de sentimente, de întrebări fără răspuns. Întrebări la care mi-a răspuns Bali cu ale sale peisaje senine ce m-au întâmpinat cum numai ele știu să o facă, vibrând de viață.

Aceasta îmi este calea, mi-am zis de îndată ce m-am instalat în vila fermecătoare cu vedere la câmpurile de orez. Și am tot repetat aceste cuvinte cu fiecare zi care a trecut în timp ce descopeream minunățile acestei insule paradisiace, precum Nusa Dusa, una dintre cele mai spectaculoase plaje, aflată în sudul insulei, fie Lovina (preferata mea) o locație mai retrasă, aflată în nord-vestul insulei, cu nisip negru, de origine vulcanică, unde poți înota și te bucura, la apusul soarelui, de prezența delfinilor care își fac apariția.

Aici, viața mi-a dat ideea ce avea să-mi schimbe viața pentru totdeauna, aceea de a-mi crea un blog și de a de deveni blogger de călătorii. Privind într-o seară dansul senzual al delfinilor, mi-am zis că și ceilalți trebuie să afle de acest colț de lume fantastic. Iar eu îi pot ajuta prin intermediul unui blog de călătorii.

 Așa a luat ființă blogul Să mergem în jurul lumii cu Iris. Așa mi-am creat singură un loc de muncă drag sufletului. Nu a fost ușor, căci nu-i ușor să pornești de la zero în celălalt capăt de lume, printre străini.

blog iris

Așa am gustat din libertatea și avantajele oferite de job-ul de scriitor liber profesionist și viața de nomad digital. Puteam lucra de oriunde, în orice moment, atâta timp cât aveam o conexiune bună la internet. Acest lucru mi-a permis să explorez insula, să descopăr locuri și oameni noi, să dau, la propriu, nas în nas cu iubirea. Incredibil, dar adevărat!

Nu credeam că tocmai mie o să mi se întâmple așa. De fapt, credeam că asta se întâmplă doar în filme. Ei bine, nu! Se întâmplă și în realitate, dacă destinul așa decide. Și ce frumos e când se întâmplă!

Într-una din serile în care așteptam delfinii să-și apariția pe plaja Lovina, am dat nas în nas cu un bărbat de înălțime medie, în jur de 170 cm, brunet, ochii negri, pielea bronzată, corp musculos (de ziceai că merge zilnic la sală), îmbrăcat cu o pereche de blugi scurți albaștri care îi veneau ca turnați pe el și un tricou polo roșu. Ce să zic, când l-am văzut, am amuțit.

Vreo câteva secunde nu am putut zice nimic, apoi am început să mă bâlbâi în engleză uitându-mă cum mă privește amuzat.

-Hello! Îi zic fâstâcindu-mă. Nimic. În continuare mă privește fix în ochi, amuzat probabil de fâstăceala mea. My name is Iris. What it is your name? Where are you from? I am from Romania but I moved to Bali, an wonderful island bye the way. Nimic, tăcere și un zâmbet enervant de frumos în timp ce-și scoate telefonulul mobil din borseta de la brâu și încearcă să deschidă o aplicație dar nu observ care. Și atunci realizez. Nu știe engleză și probabil vrea să deschidă Google Translate. Încerc să-i vorbesc în franceză, apoi în spaniolă, dar nu-mi iese. Fraieră mai ești, îmi zic. Ai traducător vocal Vasco și tu te chinui. Scot Vasco din geantă și dau să-l pun la treabă… Deodată aud un râs puternic, cristalin, apoi o voce dulce șoptindu-mi:

Halo! Saya tidak berbicara bahasa Inggris dengan baik, tetapi saya mengerti apa yang Anda katakan. Saya tidak tahu apakah Anda menyadarinya, tetapi saya memakai headphone Vasco di telinga saya, yang menerjemahkan secara langsung semua yang dikatakan orang yang berkomunikasi dengan Anda.

 Bună! Nu vorbesc bine engleza, dar am înțeles ce ai spus. Nu știu dacă ai observat, dar în urechi am căști, sunt căști cu traducător Vasco Translator E1, care traduc în timp real tot ceea ce spun cei cu care comunici, îl aud pe Vasco V4 traducându-mi instant. Respir ușurată, apoi izbucnesc într-un râs zgomotos. Bine că nu am zis vreo prostie, că Vasco mă dădea de gol. Șmecher e Vasco, dar fantastic de bun. Te ajută oricând să comunici cu ușurință și, ce să zic, să-ți găsești și iubirea.

Și uite așa m-a lăsat fără cuvinte încă de la prima întâlnire, apoi a urmat și a doua și a treia, căci comunicarea nu a fost niciodată o problemă între noi, chiar dacă Ketut nu vorbea bine engleză, iar eu deloc indoneziană. Eu mă bazam pe Vasco V4, el pe ale sale căști cu traducător Vasco Translator E1, fără de care nu pleca nicăieri.

 Și fiecare clipă petrecută în Bali nu a trecut fără un zâmbet plin de culoare. Și pe lângă pasiunea pentru scris, mi-am descoperit o nouă pasiune, cea pentru fotografie, căci am uitat să precizez. Ketut este fotograf și cu fiecare clipă petrecută alături de el, mi-a insuflat și mie această pasiune extraordinară și dorința de a surprinde în imagini frumusețea peisajelor și a oamenilor din Bali.

 Serile petrecute împărtășind povești cu prietenii și familia sa, m-au ajutat să-mi vindec rănile și să-nțeleg că, atunci când te aștepți mai puțin, își face apariția un nou început. Tare plăcut a fost să le ascult poveștile despre casta Sudra din face parte, casta cea numeroasă din Bali (aproximativ 95% din balinezi aparțin acestei caste) dar și cea aflată pe cea mai joasă treaptă în ierarhie. De-a lungul istoriei, aceasta a fost asociată cu munca de jos, cu agricultura și alte profesii considerate inferioare în ierarhia socială.

Acum însă sistemul de caste din Bali nu mai este la fel de rigid ca în trecut. Dezvoltarea economică și expunerea la ideologii moderne au permis o mobilitate socială mai mare. Mulți membri ai castei Sudra au reușit să se îmbogățească datorită turismului și nu numai, reușind chiar să ocupe poziții administrative importante. Așa s-a întâmplat și cu familia lui Ketut, care a reușit să se realizeze datorită turismului din ce în ce mai înfloritor, fapt care le-a permis să îi ofere singurului lor copil, șansa la o viața mult mai bună decât au avut ei.

Minunată mi s-a părut povestea lor, devenind o adevărată sursă de încredere și inspirație pentru mine. Dacă vrei, poți. Astfel, pe măsură ce lunile au trecut, încrederea în mine și într-un viitor cum nu mi-am imaginat, a crescut. Încetul cu încetul, blogul meu de călătorii s-a dezvoltat odată cu împărtășirea experiențelor trăite aici. Iar faptul că, datorită lui Ketut, am reușit să postez fotografii uimitoare, de prin diverse locuri din Bali, a fost reprezentat începutul unei povești neașteptate.

Bali este o insulă plină de atracții turistice unice, oferind o experiență culturală și spirituală bogată. Prin urmare, am avut de ce să mă bucur și ce să le ofer celor care începuseră să-mi urmărească blogul și să trimită comentarii. Fotografiile cu arhitectura templului Ulun Danu Bratan, cu cascada Leke Leke, cu apusul de la Tanah Lot au reușit să-mi farmece urmăritorii, iar răspunsurile nu au întârziat să apară.     

De fapt, răspunsurile au fost de-a dreptul copleșitoare. Oameni din toată lumea mi-au răspuns după ce mi-au aflat povestea, inspirați de curajul și determinarea mea. Și de aici, alături de Ketut, de dispozitivele Vasco, de laptop-uri, câteva haine și aparatele de fotografiat, viața m-a dus în Thailanda, Vietnam și, în cele din urmă, din nou în Europa. Fiecare loc ne-a oferit  amândurora lecții și experiențe unice. În Chiang Mai, am învățat despre mindfulness și meditație. În Hanoi, am descoperit bucuria de a savura mâncăruri locale. În Madrid, scena artistică vibrantă a orașului ne-a fost sursă de inspirație.

Călătorind, alături de cel ce îmi mângâia în fiecare clipă sufletul, mi-am dat seama că nu mai fug de trecut, ci alerg spre un viitor mai luminos. Astfel, m-am regăsit pe sine, bucată cu bucată, în poveștile pe care le-am scris despre cultura și știrile locale, în Ketut, în toți acei oameni pe care i-am întâlnit, în peisajele pe care le-am explorat.

Într-o zi, în timp ce stăteam într-o cafenea pitorească din Lisabona, am primit un e-mail de la o editură, în care scria că aceasta voia, dacă sunt de acord, să-mi transforme blogul într-o carte – o carte jurnal despre călătoria mea ca nomad digital.

Citeam și nu îmi venea să cred ce mi se întâmplă. Am fost atât de șocată încât Ketut s-a îngălbenit la față când a observat că eu mă uitam cu fața lipsită de expresie la laptop fără să spun nimic. Speriat, îl aud strigând în indoneziană:

– Apa yang terjadi, Iris? Apakah semuanya baik-baik saja? Apakah sesuatu yang buruk terjadi pada orang tuamu? (Ce s-a întâmplat Iris? Totul e bine? S-a întâmplat ceva rău cu părinții tăi?).

 Îmi revin din starea de șoc și zâmbesc cu gura până la urechi, apoi îi dau vestea cea mai mare, că din blogger de călătorii voi deveni scriitoare. Incredibil, dar adevărat, căci totul este posibil când destinul este partea ta, când nu există bariere lingvistice fiindcă există Vasco translator, când iubirea îți dă forța ncesară să faci lucruri mărețe, să-ți tranformi gândurile în cuvinte.

Și este minunat să știi că, prin munca ta, poți inspira oamenii să înceapă călătoria către auto-descoperire și împlinire. Și nu ai nevoie de foarte multe lucruri să pornești într-o astfel de călătorie, ci de curaj și de credința că, atunci când va veni vremea, vei descoperi ceea ce îți oferă cu adevărat fericirea. Iar eu mi-am găsit fericirea în libertatea de a hoinări, de a scrie și de a mă redescoperi în frumusețea lumii și în iubire.

Prin urmare, continui să călătoresc cu Ketut alături, mereu cu laptopul și aparatul de fotografiat lângă mine, surprinzând povești și oferind un strop de speranță celor care se simt pierduți sau nesiguri în legătură cu drumul pe care să-l urmeze.

Ai eșuat? Te-ai simțit pierdut sau trădat? Nicio problemă. Lasă-te condus de destin, pornește în călătoria vieții tale. Nu-ți fie teama de necunoscut. Te poți baza pe traducătorul Vasco când întâmpini greutăți lingvistice. De îndată ce vei face asta, vei înțelege că durerea poate duce adesea la cele mai neașteptate și frumoase împliniri.

Ce rol avut Vasco Translator V4 în aventura ce mi-a schimbat viața?

 Unul esențial, ajutându-mă să fac mult ai ușor tranziția de la un simplu nomad digital la blogger și scriitor de succes. Înțelegând până la 112 limbi, Vasco Translator V4 mi-a permis să comunice perfect cu localnicii și și toți cei pe care i-am întâlnit în călătoria mea, în aproape orice țară pe care a vizitat-o. Acest lucru ​m-a ajutat​ să adun povești autentice, perspective și experiențe culturale pentru blogul meu, ceea ce mi-a permis să scriu într-un mod cât mai captivant cu putință.

Pe de altă parte, funcția de traducere vocală în timp real mi-a permis să conversez fără ezitare, fapt care a contribuit la stabilirea unor legături mai profunde cu oamenii din întreaga lume. Așa precum spunea Nelson Mandela “Dacă îi vorbești unui om într-o limbă pe care o înțelege, mesajul ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în limba lui, mesajul ajunge la inima lui.”

În plus, funcția de traducere a fotografiilor de care dispune acest dispozitiv a fost neprețuită pentru înțelegerea indicatoarelor stradale, a meniurilor și a documentelor locale. Acest lucru mi-a dat posibilitatea să descopăr cu încredere în medii nefamiliare, în timp ce am explorat locații necunoscute.

Folosind cursurile de limbi străini disponibile în aplicația de învățare, am reușit să aflu expresii cheie noi în 28 de limbi, ceea ce mi-a permis să implic activ în fiecare comunitate locală descoperită. Iar capacitatea Vasco Translator V4 de a stoca transcrieri ale conversațiilor m-au ajutat să revizuiesc interviurile luate oamenilor ce mi-au ieșit în cale, pentru a posta pe blog articole ce au atras atenția datorită calității și informațiilor oferite.

De aplicația MultiTalk, ce pot să zic, mi-a permis să particip la chat-uri de grup multilingvistice cu până la 100 de participanți, astfel încât am putut comunica cu alți nomazi digitali fără efort.

Vasco Translator mi-a oferit libertate și comoditate, a făcut-o prin intermediul cartelei SIM încorporate, cu internet gratuit pe viață în aproape 200 de țări. Astfel, l-am putut folosi oriunde fără să-mi fac griji cu privire la conectivitate sau costuri suplimentare. Această funcție mi-a oferit libertatea de a explora zone îndepărtate fiind tot timpul conectată. Dar asta nu tot. Designul său compact și durabil mi-a permis să-l transport cu ușurință în timpul călătoriilor, fie că am făcut drumeții în Alpi sau am lucrat dintr-o cafenea din Bali sau Madrid.

480216300 1112211620702898 5885608260613606479 n 1

Nu a existat vreun lucru pe care să nu-l pot face cu Vasco alături. Din contră, am putut ieși din zona mea de confort, am comunicat cu încredere cu localnicii, am participat la diverse evenimente culturale și am colaborat la proiecte scriitoricești fără a-mi face griji cu privire la barierele lingvistice.

Permițându-mi să am parte de interacțiuni autentice cu oameni din diverse culturi, acest dispozitiv de traducere mi-a îmbogățit conținutul blogului. Cititorii ei mi-au apreciat cunoștințe vaste despre diverse culturi și poveștile personale pe care le-a împărtășit cu ei, transformându-se într-un public loial și ajutându-mă să devin o scriitoare credibilă.

Ce ar mai fi de spus?! Încă multe, dar mă opresc aici din povestit. Călătoria mea însă continuă. Cum? Unde? Cu cine? Te las pe tine să ghicești, dragul meu cititor. Dacă ai reușit să afli răspunsurile, îmi poți spune într-un mesaj.

Toate ce bune,

Pe curând,

I



Surse info:

  • https://vasco-electronics.ro/translator/vasco-translator-v4
  • https://www.facebook.com/VascoTranslatorRomania/
  • https://www.instagram.com/vascotranslator/
  • https://www.youtube.com/@Vascotranslator/videos 
  • https://www.flatio.com/blog/how-ai-is-revolutionizing-digital-nomadism-from-nomads-to-service-providers
  • https://gengo.com/language-and-culture/three-benefits-of-being-a-digital-nomad/
  • https://www.thefutureworldofwork.org/stories/how-ai-is-helping-digital-nomads/
  • https://www.agerpres.ro/cultura/2017/07/26/indonezia-bali-insula-zeilor-unde-templele-sunt-mai-numeroase-decat-casele-15-34-27
  • Digital Nomad Lifestyle : A field study in Bali
  • https://pamantulviu.ro/cele-mai-bune-orase-pentru-nomazi-digitali-in-2025/
  • https://www.forbes.ro/nomadismul-la-moda-in-2025-423246
  • https://www.filadelfiaturism.ro/blog/invata-sa-iubesti-bali/
  • https://bali.com/places/lovina-beach/
  • https://www.nowbali.co.id/caste-modern-balinese-hinduism/

Surse photo:

Paginile de socializare Vasco+ website-ul Vasco

Pexels.com

Canva Ai image Generator

PS: Poveste scrisă pentru proba 5 din cadrul Spring Superblog 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.