Ilustrație-care- -prezintă-ficatul- Remedii-Naturale-Pentru-Ficat-Mărit
Doza de sănătate

4 remedii naturale pentru ficat mărit

Ai descoperit că ai probleme cu ficatul? Ți-a spus medicul că ai ficat mărit? Știu, este frustrant și, totodată, trist, să mergi la medic și să afli că ai probleme de sănătate.

Zâmbește, există câteva remedii naturale pentru ficat mărit și câteva soluții pentru a te bucura de un ficat sănătos. Ți le dezvălui în cele ce urmează.

Recomandări cheie

1. Prepară-ți o infuzie de păpădie, tamarind sau boldo pentru ficatul mărit

2. Consumă anghinare.

3. Nu consuma alimente bogate în calorii, grăsimile saturate, carbohidrații rafinați, printre altele.

4. Urmează un stil de viață sănătos.

Ce este ficatul mărit?

Hepatomegalia este o inflamație care face ca ficatul să crească în dimensiune datorită prezenței multiplelor afecțiuni grave, care pun în pericol sănătatea unei persoane, deoarece acest organ îndeplinește funcții variate și importante în organism.

Ilustrație-care- -prezintă-ficatul- Remedii-Naturale-Pentru-Ficat-Mărit
Sursa foto: www.health.com/

Care sunt cauzele unui ficat mărit?

Ficatul este implicat în multe funcții ale corpului. Funcția sa este afectată de multe afecțiuni care pot provoca hepatomegalie, inclusiv:

  • Consumul de alcool (în special consumul excesiv)
  • Metastaze ale cancerului (propagarea cancerului la ficat)
  • Insuficiență cardiacă congestivă
  • Boala de stocare a glicogenului
  • Hepatita A
  • Hepatita B
  • Hepatita C
  • Carcinom hepatocelular
  • Intoleranță ereditară la fructoză
  • Mononucleoza infectioasa
  • Leucemie
  • Boala Niemann-Pick
  • Colangită biliară primară
  • Sindromul Reye
  • Sarcoidoza
  • Colangita sclerozantă
  • Tromboza venă portă
  • Steatoza hepatică (grăsimea din ficat din probleme metabolice, cum ar fi diabetul, obezitatea și trigliceridele mari, numită și steatohepatită non-alcoolică sau NASH)

Ce este ficatul gras sau steatoza hepatică?

Ficatul gras apare atunci când indicele de grăsime hepatică depășește media normală, din cauza alimentației proaste, a consumului excesiv de alcool, a obezității sau ca urmare a colesterolului crescut, printre alte cauze. Dacă este lăsată netratată, poate duce la inflamarea severă a ficatului. În acest fel, ficatul gras poate fi una dintre cauzele ficatului mărit.

Reține! Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să afli dacă ficatul tău este cu adevărat inflamat sau dacă este un ficat gras, deoarece sunt două afecțiuni diferite.

Remedii naturale pentru ficat mărit

1. Infuzie de păpădie

Una dintre cele mai eficiente infuzii pentru tratarea unui ficat inflamat este păpădia, care este, de asemenea, foarte recomandată pentru combaterea ficatului gras. Aceasta planta medicinală este una dintre cele mai bune remedii naturale pentru reducerea cantității de grăsime acumulată în ficat și scăderea nivelului ridicat de colesterol.

Prin urmare, în cazul în care cauza inflamației este una dintre acestea, această infuzie poate contribui la restabilirea dimensiunii normale a ficatului.

2. Infuzie de Boldo pentru ficat mărit

Infuzia de Boldo este, de asemenea, foarte recomandată pentru a reduce inflamația ficatului. Boldo este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru ficat mărit și nu numai.

Conține niveluri ridicate de boldină, un alcaloid care favorizează funcționarea vezicii biliare, crescând producția de bilă și permițând eliminarea corectă a acesteia. Astfel, este un puternic purificator pentru ficat.

3. Infuzie de tamarind

Tamarindul este un alt remediu natural care promovează funcționarea vezicii biliare și reduce inflamația ficatului și colesterolul. Proprietățile sale protectoare și decongestionante ale ficatului îl fac unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru ficat mărit. Este indicat să bei ceai de tamarind de mai multe ori pe zi.

Reține! Dacă suferi de colică biliară, nu este indicat să bei ceai de tamarind.

4. Anghinare pentru ficat mărit

Anghinarea este una dintre legumele care nu poate lipsi din alimentație dacă ai ficatul inflamat, datorită proprietăților sale diuretice si detoxifiante.

O poți consuma coaptă sau fiartă, sau poți pregăti un suc din frunzele sale. Pentru a face acest lucru trebuie să amesteci trei sau patru frunze cu puțină apă.

Poți bea și infuzie din aceste frunze. Daca optezi pentru suc sau infuzie, este indicat sa bei un pahar după fiecare masă.

Alte alimente și remedii naturale pentru ficat mărit

Pe lista alimentelor pentru tratarea unui ficat inflamat se află ceapa, o legumă cu proprietăți diuretice și purificatoare, ideale pentru reglarea funcționării sistemului digestiv și reducerea inflamației ficatului. Pe această listă se află și sparanghelul, o altă opțiune bună pentru a ameliorarea unui ficat inflamat. Este indicat să îl introduci în preparate la cuptor, la grătar sau fierte.

De asemenea, și ceaiul verde face parte dintre acele remedii naturale pentru ficat mărit care pot ajuta la combaterea inflamației hepatice.

Soluții pentru un ficat sănătos

Există diverse soluții care te pot ajuta să te bucuri de un ficat sănătos, conform American Liver Foundation. Iată câteva dintre ele:

Bucură-te de un ficat sănătos prin menținerea unei greutăți sănătoase

Pierderea în greutate poate juca un rol important în reducerea grăsimii hepatice.

Optează o dietă echilibrată pentru a te avea un ficat sănătos

 Evită alimentele bogate în calorii, grăsimile saturate, carbohidrații rafinați (cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele obișnuite) și zaharurile. Nu mânca fructe de mare crude sau insuficient gătite. Pentru o dietă bine echilibrată, consumă fibre pe care le poți obține din fructe proaspete, legume, pâine integrală, orez și cereale.

 De asemenea, consumă carne (dar limitează cantitatea de carne roșie), lactate (lapte cu conținut scăzut de grăsimi și cantități mici de brânză) și grăsimi (grăsimile „bune” care sunt mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale, nucile, semințele, peștele).

Reține! Hidratarea este esențială, așa că bea multă apă.

Fă sport în mod regulat pentru un ficat sănătos

Când faci exerciții fizice în mod constant, are loc arderea trigliceridelor pentru combustibil și, de asemenea, reducerea grăsimii din ficat.

Evită toxinele

Toxinele pot deteriora celulele hepatice. Limitează contactul direct cu toxinele din produse de curățenie și spray-uri, insecticide, substanțe chimice și aditivi. Când utilizezi spray-uri, asigură-te că încăperea este bine ventilată și poartă o mască. De asemenea, nu fuma!

Consumă alcool în mod responsabil pentru a menține ficatul sănătos

Băuturile alcoolice pot crea multe probleme de sănătate. Acestea pot deteriora sau distruge celulele hepatice și pot afecta ficatul.

Spală-te pe mâini frecvent

Folosește săpun și apă caldă imediat după ce ai folosit baia, înainte de a pregăti sau a mânca diverse alimente, printre altele.

Concluzie

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru, deoarece este responsabil de transformarea alimentelor în energie, eliminarea toxinelor, reglarea nivelului de grăsimi și aminoacizi, printre alte funcții. Prin urmare, este esențial să ai grijă de el și să încerci mereu să-l menții sănătos ținând cont și de aceste remedii naturale pentru ficat mărit.

Reține! Menținerea unui ficat sănătos este esențială pentru bunăstarea ta, așa că este indicat să ai grijă de alimentația ta și optezi pentru un stil de viață cât mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura