Sarea celtică are caracteristici unice și un conținut bogat de oligoelemente, mai exact 84 de oligoelemente. Recunosc, până de curând nu știam despre existența acestui tip de sare și de beneficiile sale multiple.

Din acest motiv, am vrut să aflu mai multe informații despre acest tip de sare. În acest articol, vă dezvălui ce este sarea celtică, ce proprietăți și beneficii are, care îi sunt originile, ce diferențe există între acest tip de sare și alte tipuri de sare, printre altele. 

Ce este sarea celtică?

Sarea celtică, cunoscută și sub denumirea de sare gri sau sare cenușie, este un tip de sare ce provine din zonele de coastă ale Franței, cu câteva caracteristici speciale care o fac unică și o ajută să iasă în evidență.

Istorie și origini sare celtică

Sarea celtică („sarea cenușie franceză”) a fost pentru prima dată extrasă din apele oceanice din zona Bretaniei, Franța. În prezent, este extrasă din diverse ape din lume, cum ar fi Guatemala și Hawaii. Este prelucrată lăsând apa de mare să se usuce, rezultatul fiind o sare cristalină, plină de nutrienți.

Proprietăți și caracteristici unice

 Ce caracteristici fac sarea celtică specială? Gustul, aspectul și cantitatea de minerale. Întrucât este mai puțin prelucată decât alte tipuri de sare, această sare este bogată în minerale precum magneziu, calciu și potasiu, cu rol important în funcționarea corespunzătoare a organismului.

Diferența dintre sarea celtică și alte tipuri de sare

Sarea de mare celtică este una dintre multele opțiuni pentru asigurarea necesarului de sodiu. Pentru a înțelege de ce este specială, trebuie să vedem ce o diferențiază de alte tipuri de sare, precum sarea de masă, sarea roz de Himalaya, sarea de la Marea Moartă etc.

 Sarea celtică vs. sarea de masă

Sarea de masă trece prin multe schimbări. Acest lucru elimină multe proprietățile sale. În cele din urmă, sarea de masă devine clorură de sodiu simplă. Îi lipsește valoarea nutritivă a sării marine celtice.

În plus, în sarea de masă se adaugă agenți antiaglomeranți. Pe de altă parte, este de obicei iodată, ceea ce înseamnă că este îmbogățită cu iod pentru a preveni eventualele deficiențe de iod. Consumul excesiv de sare de masă poate duce la probleme de sănătate precum hipertensiune arterială și boli de inimă.

 Sarea de mare celtică vs. sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya, extrasă din apele oceanice din  Pakistan, este un alt tip de sare renumită. Conține cam tot atâtea minerale ca și sarea celtică. Dar aceste două tipuri de sare au culori și texturi diferite. În timp ce sarea de mare celtică este gri și ușor umedă, sarea roz de Himalaya este roz și  uscată.

 Sarea celtică vs. sarea de la Marea Moartă

Spre deosebire de sarea de mare celtică sau de sarea roz de Himalaya, sarea de la Marea Moartă nu este pentru consum. Este extrasă din apele extrem de sărate ale Mării Moarte. Această sare este potrivită în principal pentru prepararea produselor de îngrijire a pielii și pentru tratamente de înfrumusețare. Acest lucru se datorează numărului său foarte mare de minerale. Consumul de sare de la Marea Moartă nu este deloc indicat din cauza nivelului ridicat de magneziu și bromură.

Sarea celtică vs sare rafinată

Sarea rafinată este produsă prin îndepărtarea impurităților și mineralelor din sarea naturală. Prin rafinare se obține doar clorură de sodiu, care este apoi fortificată cu iod. Sarea rafinată este folosită în mod obișnuit la procesarea diverselor alimentele procesate. Consumul său excesiv trebuie însă evitat, mai ales de cei care suferă de hipertensiune arterială.

Sarea de mare celtică-profil nutrițional:

Un sfert de linguriță de sare de mare celtică are următorul conținut de nutrienți în comparație cu sarea de masă:

‌(pe 1/4 linguriță)Sare celticăSare de masă
Calorii00
Sodiu480 mg582 mg
Fier0,36 mg0,02 mg

 Sarea celtică beneficii

Există multe beneficii ale consumului de sare celtică. Sarea de mare este bogată în minerale și nutrienți, deoarece apa oceanului este plină de viață. Mai exact, speciile de plancton creează nutrienți pentru a susține ecosistemul, potrivit descoperirilor făcute de experții de la Frontiers in Marine Science, o renumită platformă de știință.

Echilibru electrolitic și hidratare

Compoziția minerală unică a sării de mare celtică ajută la echilibrarea electroliților din organism, promovând hidratarea și prevenind crampele musculare.

Studiul publicat în Journal of Food Engineering arată că sarea de mare are un nivel de umiditate mai mare, ceea ce o face mai eficientă în reținerea nutrienților decât sarea procesată. Astfel, joacă un rol mai important în procesul de hidratare zilnică decât sarea de masă sau cea de Himalaya.

Bogată în oligominerale

Sarea de mare celtică este plină de oligoelemente esențiale, cum ar fi magneziu, potasiu și zinc, care lipsesc adesea în dieta zilnică. Aceste minerale sunt fundamentale pentru buna funcționare a organismului.

Îmbunătățește digestia

Minerale din sarea de mare celtică ajută la producerea enzimelor digestive, ajutând astfel digestia și absorbția nutrienților.

 Susține sănătatea inimii

Cercetările sugerează că raportul echilibrat sodiu-potasiu din sarea de mare celtică poate susține sănătatea cardiovasculară prin reglarea tensiunii arteriale.

 Întărește sistemul imunitar

Mineralele și oligoelementele din sarea de mare celtică joacă un rol crucial în întărirea sistemului imunitar.

 Îmbunătățește sănătatea pielii

Proprietățile antiinflamatorii ale mineralelor din sarea de mare celtică pot îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi acneea și eczema.

Ajută la detoxifiere

Sarea de mare celtică ajută la eliminarea toxinelor din organism, datorită conținutului de potasiu.

Alcalinizează corpul

Consumul de sare de mare celtică ajută la menținerea unui echilibru optim al pH-ului în organism, creând un mediu în care riscul ca boala să prospere este mai mic.

 Reduce stresul

Conținutul de magneziu din Sarea de la Marea Celtică a fost asociat cu reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății mintale.

Îmbunătățește aromele și absorbția nutrienților

Utilizarea sării de mare celtică nu numai că îmbunătățește aroma mâncării, dar îmbunătățește și absorbția nutrienților în tractul digestiv.

Sarea celtică dezavantaje

Pe lângă multiplele sale beneficii, există și câteva dezavantaje. Acestea sunt cantitatea sodiu și legătura acestuia cu tensiunea arterială, lipsa de iod și grijile legate de contaminarea cu metale grele.

Sodiu și hipertensiune arterială

Sarea de mare celtică, la fel ca toate tipurile de sare, are sodiu. Consumul de sodiu, potrivit studiilor, poate crește șansele de hipertensiune arterială și tulburări cardiace. Oamenii cu hipertensiune arterială sau cei cu risc trebuie să țină cont de cantitatea de sodiu pe care o consumă. Altfel spus, deși sarea celtică conține o cantitate echilibrată de sodiu, este bine să fie consumată cu moderație pentru a profita de beneficiile ei.

Lipsa de iod

Spre deosebire de sarea de masă cumpărată din magazin, care conține iod, sarea de mare celtică nu conține iod. Dar iodul este un element indispensabil pentru buna funcționare a tiroidei și pentru metabolism. Astfel, nu trebuie să nu renunțăm complet la sarea iodată, ci să folosim de ambele tipuri.

Preocupări legate de contaminarea cu metale grele

Unii oameni își fac griji cu privire la existența metalelor grele, cum ar fi plumbul în unele tipuri sare de mare, inclusiv sarea de mare celtică. Cantitatea și tipul de metale grele depind de locul de unde a fost extrasă sarea. Deși conținutul de plumb este în general scăzut, acesta este încă un risc potențial, în special pentru femeile însărcinate și copii. Se recomandă ca sarea celtică să fie cumpărată de la o firmă recunoscută pentru testarea produselor înainte de comercializare.

Cum se consumă sarea celtică și ce tipuri există

Există diferite tipuri de sarea celtică, fiecare cu caracteristici distincte. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri:

  • Sare de mare celtică clasică – Aceasta este sarea de mare celtică clasică, recoltată manual. Aroma sa distinctivă este ușor sărată și complexitatea minerală subtilă, fiind un ingredient ideal în bucătăria gourmet.
  • Sare de mare celtică fină – Această sare este mai fină, iar aroma este mai subtilă decât în cazul celei grunjoase. Astfel, este mai potrivită pentru sărarea preparatelor și pregătirea acestora la cuptor.
  • Sare celtică Fleur de Sel – Această sare fină este ideală pentru a da o aromă aparte mâncărurilor. Poate fi folosită pentru pește la grătar sau ceviche, dar și pentru a da o aromă specială mâncărurilor cu legumele verzi. De asemenea, este perfectă pentru asezonarea mâncărurile asiatice.
  • Sare de mare celtică afumată – Acest tip de sare se comercializează sub formă de fulgi de sare de mare infuzați cu fum din lemn natural, netratat. Are o aromă care merită descoperită și un gust dulce și afumat, fiind potrivită pentru a intensifica aroma preparatelor la grătar.
  • Fulgi de sare de mare celtică – Acești fulgi grunjoși și umezi au o nuanță gri aparte și un gust deosebit. Se pot folosi la gătirea preparatelor din pește și carne, la asezonarea lor ulterioară, dar și la pregătirea la cuptor a diverselor produse.

Consumul zilnic de sare celtică

 Adulții sănătoși ar trebui să consume zilnic aproximativ 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi. Asta înseamnă aproximativ 1 linguriță de sare de mare celtică. Cu toate acestea, nevoile fiecărei persoane variază în funcție de starea de sănătate.

Concluzie

Sarea de mare celtică este mai mult decât un deliciu culinar. Conținutul său bogat în minerale și alte proprietăți benefice o transformă într-un produs ce merită inclus în rutina de sănătate zilnică.


Surse de informare:

https://pharmeasy.in/blog/celtic-salt-benefits-uncovering-unique-health-advantages-in-research/
https://healthiswealthup.co.uk/blogs/news/health-benefits-of-celtic-sea-salt

https://www.greenmatters.com/health-and-wellness/celtic-salt-benefits

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877418303327

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura