Te-ai gândit vreodată cum să folosești gutuia în ritualul de îngrijire a pielii? Eu nu m-am gândit, dar am descoperit de curând că poate juca un rol cheie în înfrumusețarea tenului și nu numai.
Și cum mie îmi place să îți povestesc despre tot ce aflu, nu puteam să nu îți spun și despre cum să folosești gutuia nu doar să faci gem, compot sau plăcintă. Așadar, iată…
…ce e bine să știi despre gutui. Cum să folosești gutuia
Gutuia este un fruct aromat cu coaja galbenă, uneori rotundă și în formă de pară, cu pulpa tare și acidă. Conținutul ridicat de substanțe pectice este util persoanelor ale căror activități sunt legate de producția nocivă, care trăiesc în zone cu risc ridicat pentru mediu.
Caracteristicile compoziției chimice a fructelor de gutui depind în mare măsură de varietatea și locația plantei. Dar principala sa proprietate utilă este considerată a fi valoarea nutritivă ridicată. Acest lucru se datorează faptului că fructele coapte ale gutuiului conțin un procent mare de fructoză și alte zaharuri utile, taninuri, ulei esențial, vitamine, acid citric și malic.
Cantitatea mare de acizi din fructe conținută de fructele coapte și suculente fac posibilă folosirea pulpei lor la prepararea de măști cosmetice.
Aceste măști au proprietăți antiseptice și de uscare, și hrănesc bine pielea. Pentru a le prepara, trebuie să amesteci o cantitate mică de pulpă (făcută pastă) cu diverse ingrediente, care pot fi uleiuri vegetale, gălbenuș de ou, amidon, fibre sau cereale măcinate.
Mască de gutui pentru ten gras
Cum să folosești gutuia? Dacă ai tenul obosit, gras și acneic, masca de gutuie e perfectă pentru tine. Pentru a pregăti masca, trebuie să razi o gutuie prin răzătoarea fină, apoi să aplici un strat subțire de pulpă pe față, ocolind zonele din jurul ochilor și buzelor. Lași masca să acționeze cel mult șapte minute, apoi o îndepărtezi cu apă caldă.
Mască de gutui pentru ten mixt sau normal
În cazul în care ai tenul mixt sau normal, razi o gutuie și o amesteci cu un gălbenuș de ou bine bătut și ovăz opărit (mai exact, amesteci două linguri de fulgi de ovăz (măcinați) cu 50 ml apă clocotită). Aplici amestecul cald pe față și în zonei decolteului timp de cel mult 10-15 minute. Masca se îndepărtează cu apă fierbinte, cu ajutorul unor dischete de bumbac. Atenție! Nu te șterge sub nicio formă cu un prosop.
Mască de gutui pentru toate tipurile de ten
Masca de gutui, potrivită pentru toate tipurile de ten, are un efect excelent. Pentru prepararea sa, trebuie să amesteci pulpa fructului cu o linguriță de fibre (se poate folosi făină de orez, hrișcă sau ovăz) și amidon de porumb. Ingredientele se amestecă bine și se aplică pe piele. Lași amestecul să acționeze timp de cel puțin 20 de minute, apoi trebuie să îți clătești fața cu apă la temperatura camerei. Nu este recomandat să ieși timp de o oră după aplicarea măștii.
Scrub de gutui
Pulpa de gutui este recomandată pentru prepararea diverselor măști peeling și scrub-uri. Datorită utilizării acestor produse, poți exfolia cu ușurință pielea moartă, îmbunătățind aspectul feței și circulația sanguină. Astfel, tenul devine mai sănătos și mai atractiv.
Pentru a face un scrub, trebuie să faci o pastă dintr-o gutuie (cu tot cu sâmbure), să adaugi o lingură de sare grunjoasă, să amesteci bine și să aplici amestecul imediat, masând ușor zona feței și a decolteului. După trei minute, scrub-ul trebuie îndepărtat folosind discuri de bumbac. După o oră se recomandă aplicarea unui strat subțire de cremă nutritivă pe piele. Datorită acestui scrub, pielea va deveni mai netedă, iar starea și aspectul ei se vor îmbunătăți. Acest scrub trebuie folosit doar o dată pe săptămână.
Cum ți se par aceste soluții de îngrijire a pielii?Nu este greu să înveți cum să folosești gutuia în ritualul de îngrijire a tenului? Le-ai folosi? Preferi produsele de îngrijire a feței din magazine sau îți place să ai grijă de tenul tău cu remedii naturale preparate în casă?