Guest-Posts

Micotoxine în sucul de mere şi vişine comercializat în 95 de magazine Kaufland timp de 48 de zile!

magazine kaufland

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, a luat act cu îngrijorare față de alerta de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor referitoare la comercializarea unui suc de mere şi vişine cu micotoxine timp de 48 de zile în 95 de magazine Kaufland.

Conform informaţiilor din alerta afişată pe platforma RASFF (Sistem rapid de alertă pentru alimente şi furaje) a Comisiei Europene din data de 5 mai 2022, nivelul de patulină identificat în acest suc de mere şi vişine a fost de 154 micrograme/kg, iar limita maxim admisă din această micotoxină este de 50 micrograme/kg (RASFF Window – Notification detail (europa.eu)). Această retragere de la comercializare s-a realizat în baza unei plângeri făcute de un consumator!

Cu privire la impactul acestei micotoxine asupra sănătăţii consumatorilor, în tratatul “Suveranitate, securitate şi siguranţa alimentară” scris de un colectiv de cadre didactice coordonat de acad. prof. dr. ing. Constantin Banu de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, carte apărută la Editura ASAB, Bucureşti, 2007, la pagina 135, se menţionează „Micotoxinele care au capacitatea de a induce carcinom, demonstrat pe animale de experienţă (şobolan, hamster), s-au dovedit a fi: aflatoxinele, ochratoxinele A,B,C, PATULINAacidul penicilic, sterigmatocistina, PR-toxina, acidul ciclopianozic, griseofulvina, islandiotoxina, luteoschirina. Din această gamă de micotoxine, o atenţie deosebită se acordă aflatoxinelor, ochratoxinelor şi PATULINEI.

Aşa cum reiese din conţinutul alertei, produsul alimentar „Suc de mere şi vişine” a fost fabricat de SC Mărul Argintiu SRL şi comercializat sub brandul Kaufland „Vreau din România”, fapt care incumbă şi mai mult responsabilitatea celor două societăţi comerciale cu privire la respectarea articolului 7 din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, respectiv „să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate.”

Asociaţia Pro Consumatori solicită public Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor realizarea de îndată a unui control la cele două societăţi comerciale pentru a verifica respectarea obligațiilor prevăzute de legislaţia în vigoare de către cele două societăţi comerciale şi aplicarea dispoziţiilor legale prevăzute în astfel de situaţii, având în vedere că această retragere de la comercializare s-a făcut tardiv, după 48 de zile, în urma depunerii unei plângeri de către un consumator.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura