Guest-Posts

Mii de consumatori români din întreaga ţară sunt așteptați cu pepenii verzi pe Șoseaua Gării din Brănești!

pepeni verzi

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, a luat act cu îngrijorare față de lipsa de coerență a Autoritații Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în furnizarea unor informații de interes public pentru consumatori. Pe site-ul ANSVSA, la secțiunea „Siguranța alimentelor și sănătatea publică” au fost ridicate trei notificări care din punctul de vedere al coerenței informațiilor conținute induc în eroare consumatorii și aduc prejudicii mari acestora, astfel:

  • La data de 30 aprilie 2022 ANSVSA a ridicat pe site-ul instituției notificarea intitulată „Rechemare produs – pepene verde origine Turcia – SC Microfruits SRL” prin intermediul căreia SC Microfruits SRL invită consumatorii din județele Vaslui, Constanța, Maramureș, Iași, Suceava, Dâmbovița, Ilfov și București să aducă pe Șoseaua Gării din Brănești pepenii verzi, origine Turcia, din lotul 108, cumpărați din cele 16 magazine din județele menționate mai sus, în intervalul 18 aprilie 2022 – 19 aprilie 2022. Motivul acestei invitații îl constituie identificarea în acești pepeni a două pesticide (bromopropilat și imidacloprid) cu un nivel peste limita maxim admisă. (Rechemare_pepene_verde_Turcia_SC_Microfruits_SRL_30.04.2022.pdf (ansvsa.ro)
  • La data de 2 mai 2022 ANSVSA a ridicat pe site notificarea intitulată “Rechemare produs-pepene verde origine Turcia – Carrefour”  prin intermediul căreia consumatorii sunt anunțați de Carrefour că furnizorul lor SC Microfruits SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți/consumatori a produsului pepene verde, origine Turcia, din lotul 108, comercializat în cele 74 de magazine Carrefour în perioada 18 aprilie 2022 – 20 aprilie 2022. Motivul retragerii de la comercializare, respectiv al rechemării de la consumatori fiind depășirea valorilor admise de reziduuri de pesticide bromopropilat și imidacloprid. Totodată, Carrefour le recomandă celor care au achiziționat acest fruct din magazinele Carrefour să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze în magazinele Carrefour până pe data de 13 mai 2022, urmând să li se restituie contravaloarea în baza bonului fiscal. Totodată, li se sugerează consumatorilor că pot obține informații suplimentare despre acest incident alimentar numai de la SC Microfruits SRL prin intermediul adresei de email comenzi.fruct@gmail.com. (Rechemare_pepene_verde_Turcia_Carrefour_02.05.2022.pdf (ansvsa.ro)
  • La data de 2 mai 2022 ANSVSA a ridicat pe site notificarea intitulată “Rechemare produs – pepene verde origine Turcia – Metro” prin intermediul căreia consumatorii sunt anunțați de Metro că furnizorul lor SC Microfruits SRL i-a notificat să inițieze retragerea de la comercializare și de la clienți a produsului pepene verde, origine Turcia, din lotul 108. Motivul rechemării acestui fruct de la consumatori, respectiv al retragerii de la comercializare, îl constituie depășirea valorii admise de reziduuri de pesticide din două pesticide aplicate acestui fruct: bromopropilat și imidacloprid. Totodată, consumatorii/clienții magazinelor Metro sunt atenționați să nu consume acest fruct și să-l returneze până la data de 13 mai 2022, caz în care vor primi contravaloarea pepenilor achizitionați. untitled (ansvsa.ro)

Cu privire la cele trei notificări de pe site-ul ANSVSA, Asociația Pro Consumatori prezintă ANSVSA-ului, instituțiilor responsabile de sănătatea consumatorilor români și opiniei publice următoarele observații:

  1. Perioada în care s-a comercializat acest fruct în magazinele Carrefour,  18 aprilie – 20 aprilie 2022, nu corespunde cu cea menționată de furnizorul SC Microfruits SRL în notificarea de pe site-ul ANSVSA, respectiv 18 aprile-19 aprilie 2022, furnizorul fiind cel care a făcut analizele referitoare la cele două pesticide și cel care a inițiat retragerea de la comercializare, respectiv rechemarea de la consumatori.
  2. Metro nu menționează în notificarea sa în ce perioadă s-a comercializat acest fruct în cele 25 de magazine ale sale.
  3. Consumatorii sunt informați despre acest incident grav pentru sănătatea lor după 10-12 zile de la momentul în care au fost comercializați pepenii în cele 115 magazine din 59 de localități.
  4. Metro și Carrefour nu oferă informații referitoare la data notificării de către furnizorul SC Microfruits SRL cu privire la retragerea de la comercializare, respectiv rechemarea de la consumatori a pepenilor verzi cu pesticide peste limita maxim admisă.

Totodată, adresăm ANSVSA-ului următoarele întrebări:

  1. Care a fost data la care SC Microfruits SRL a informat ANSVSA-ul în legătură cu valorile buletinului de analize realizat de această societate în cadrul programului de autocontrol?
  2. Care este limita maxim admisă pentru fiecare din cele două pesticide identificate în pepenii din lotul 108?
  3. Care au fost valorile găsite din cele două pesticide de către SC Microfruits SRL? Aceste valori au fost verificate de către ANSVSA prin analize separate?
  4. Ce cantitate de pepeni s-a comercializat din lotul 108 în cele 115 magazine?
  5. Care a fost cantitatea totală de pepeni din lotul 108?
  6. Unde a fost neutralizată cantitatea retrasă de la comercializare?
  7. În astfel de situații, ce sancțiuni sunt aplicate importatorilor/furnizorilor care  distribuie fructe cu pesticide peste limita maxim admisă de legislația aplicabilă?
  8. Există sancțiuni complementare pentru abaterile repetate ale importatorilor/furnizorilor de fructe?
  9. Câte analize a realizat ANSVSA la fructele și legumele importate din țări non UE în primele 4 luni din acest an?
  10. De ce ANSVSA nu crește frecvența analizelor la importurile de fructe/legume pentru a-i descuraja pe importatorii de fructe/legume din țări non UE, așa cum a procedat Bulgaria în anul 2020 când a avut 162 de notificări pe platforma RASFF a Comisiei Europene?

Din păcate, ANSVSA -ul nu acordă importanța cuvenită unor astfel de notificări, având în vedere faptul că în unele situații cum este și cea prezentată în acest comunicat, fructele sunt consumate de copii.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura