Recomandări

Înghețata, desertul mult dorit în orice anotimp

Înghețata este, poate, desertul mult dorit în orice anotimp. Nu se poate altfel având în vedere că este delicioasă. Dacă ești fanul numărul 1 al înghețatei îți voi spune câteva informații interesante despre istoria ei. De asemenea, îți voi spune și de unde te poți aproviziona cu înghețată pentru sărbători.

În zilele noastre există multe arome, forme și culori, dar nu a fost întotdeauna așa. Istoria înghețatei este una dintre cele mai curioase care există. Își are originea acum mai bine de 6.000 de ani.

Originea înghețatei

O hrană atât de bogată s-a răspândit prin diverse culturi ale lumii vechi. În Egiptul antic, înghețata era adusă la masa faraonului și servită la banchete în pahare de argint. Era un fel de suc de fructe înghețat.

În schimb, perșii o serveau la masa conducătorilor. Și de la ei au învățat grecii, care s-au îndrăgostit de această delicatesă când Alexandru cel Mare a gustat-o ​​pentru prima dată, în secolul al IV-lea î.Hr.

Gustul pentru înghețată a devenit atât de înrădăcinat în Roma secolului I, încât filosoful Seneca le-a reproșat prietenii abuzul pe care l-au făcut asupra acestei delicatese. Bărbații și femeile mestecau pe stradă gheață îndulcită sau zăpadă cu sirop de parcă mâncau înghețată.

Înghețata era foarte populară în Roma antică, nu numai printre oamenii de rând, ci și printre clasele superioare. Și lui Nero i-a plăcut, dar fiind precaut punea apa la fiert înainte de a o pune în recipientul de făcut înghețată.

Pentru elaborarea sa s-au folosit pahare foarte fine sau cupe cu perete dublu, in general sub forma de fiole. Într-una se introducea apă aromată amestecată cu suc de fructe, iar pe exterior se punea gheață zdrobită sau zăpadă pană când amestecul îngheța.

Tehnicile și utilizările greco-latine s-au pierdut de-a lungul Evului Mediu, ca atâtea alte lucruri. Marco Polo povestește în Cartea minunilor lumii, unde își adună experiențele și călătoriile prin China din secolul al XIII-lea, că atunci când a fost la curtea lui Kublai Khan i-au oferit lapte congelat îndulcit cu zahăr.

Evoluția înghețatei

Deși italienii susțin că ei au fost cei care au introdus înghețata în Europa, informațiile despre ea au apărut datorită Califatului Córdoba din Occident. Locuitorii din Cordoba au fost, fără îndoială, primii care au consumat înghețată în jurul secolului al IX-lea.

Ceea ce s-a născut probabil în Italia în jurul secolului al XIV-lea a fost înghețata modernă, ideea toscanului Bernardo Buontalenti, creator de înghețată cu fructe sau tutti frutti.

A avut succes în ciuda faptului că medicii de la acea vreme au dat vina pe ea pentru tot felul de boli și au vorbit despre înghețată ca fiind cel mai mare dușman al digestiei.

Din Florența a mers la Paris, unde a fost „ piesa de rezistență” de la nunta Caterinei de Medici cu Henric al II-lea al Franței în 1533. Caterina a adus cu ea din Florența cofetari și oameni care știau să prepare înghețată. În cele treizeci de zile cât a durat celebrarea nunții, aceștia au servit oaspeților o mare varietate de înghețată cu fructe. Oaspeții s-au bucurat în fiecare zi  de diverse sortimente de înghețată: lămâie, portocale, lime, cireșe, zmeură…

Citește și:  Ceasuri de mână, o idee de cadouri ideală

Spaniolii au jucat un rol foarte important în apariția înghețatei. Dr. Blas de Villafranca a fost cel care în 1550 a făcut posibilă producerea în masă a înghețatei inventând mijloacele de congelare a smântânii, lucru pe care l-a realizat prin adăugarea de sare gema în gheața zdrobită.

Villafranca și-a dat seama că dacă ar adăuga nitrat în gheața și zăpada din jurul recipientului cu înghețată, aceasta ar ajunge mai repede la punctul de îngheț.

Deoarece Blas de Villafranca locuia la Roma la acea vreme, italienii au fost primii care au aplicat această tehnică, iar în jurul anului 1560 florentinii au reușit să facă primele înghețate solide,  care la începutul secolului al XVII-lea s-au fabricat în Franța cu matrițe: înghețate cu formă semisferică cu arome diverse.

Datorită lui Villafranca a fost posibilă scăderea prețului produsului, iar înghețata a putut fi consumată de toate păturile sociale. Treptat, vânzătorii italieni de înghețată au împânzit Europa cu cărucioarele lor de înghețată.

Americanii au fost mari consumatori ai acestui produs încă din secolul al XVIII-lea, deoarece Thomas Jefferson, fiind ambasador în acea țară, și-a achiziționat o mașină de înghețată.

Ideea de a pune o cupă de înghețată peste un cornet comestibil i-a venit unui tânăr vânzător de înghețată din New Orleans, Louisiana, la începutul anilor 1900. Acea mică inovație, întregistrată mai târziu, i-a adus o avere.

Știai aceste informații despre înghețată? Știai că de sărbători te poți bucura de înghețată de cea mai bună calitate. Poți alege înghețată Malgra sau înghețată premium, cu diverse arome. Intră pe site-ul Alpin57lux.com și află cum poți intra în posesia ei.

Înghețata

 

 

 

 

 

 

Un asemenea desert delicios nu poate lipsi nici de Crăciun, nici de Revelion. Este desertul perfect atât pentru copiii, cât și pentru adulți. Poftă bună și spor la cumpărături îți doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: