Parodontologie-Sibiu
Recomandări

Parodontologie Sibiu: ce trebuie să știi

Parodontologia este ramura stomatologiei care tratează bolile parodontale, care sunt cele care afectează țesuturile care susțin dinții, adică oasele și gingiile.

La primul simptom, este indicat să mergi la o clinică care oferă servicii de parodontologie Sibiu pentru a evita consecințe mai grave, precum pierderea dinților.

Boala parodontală este ansamblul bolilor care apar la nivelul  gingiilor și oaselor gurii și care sunt produse de bacteriile care se acumulează în dinți și țesuturi.

Când bacteriile ating un anumit nivel, țesuturile de susținere încep să se îmbolnăvească, să se inflameze și să se infecteze și trebuie luate măsuri imediate. Unele persoane suferi de acest tip de afecțiune dacă sunt fumătoare sau au o tulburare asociată, cum ar fi diabetul.

Parodontologie: Tipuri de boli parodontale

Există două grupe mari de boli parodontale:

  • Gingivita- Inflamație și infecție care afectează țesuturile de susținere ale dinților, adică gingiile. Apare din cauza depozitelor de placă bacteriană și de obicei provoacă sângerare articulară.
  • Parodontita- Dacă gingivita nu este tratată corect, va duce la parodontită, o afecțiune mai gravă care este cauza majorității dinților pierduti la vârsta adultă. În acest caz, parodontologia afectează nu numai gingiile, ci și alte tipuri de țesuturi precum canalul radicular și ligamentul parodontal. Pe lângă faptul că tratamentul său este mai complicat, parodontoza poate contribui la probleme estetice și funcționale, uneori ireversibile.

Relația dintre boala parodontală și boala cardiovasculară

Există studii care cercetează posibila relație dintre boala parodontală și unele afecțiuni cardiovasculare precum endiocardita bacteriană, infarctul miocardic, cardiopatia ischemică, unele cazuri de tromboză, precum și insuficiența coronariană sau varice.

Când microorganismele bolii parodontale sunt cauza inflamației endocardice, ele trec în fluxul sanguin și găsesc adăpost în valvele anormale ale inimii, precum și în țesuturile asemănătoare inimii modificate și deteriorate anterior. De aceea, relația dintre boala parodontală și afecțiunile respiratorii se descoperă atunci când apar boli precum pneumonia bacteriană, bronșita, boala pulmonară obstructivă și abcesele pulmonare.

La fel, aspirația bacteriilor rezultă atunci când bacteriile gram-negative care se găsesc în pungile parodontale intră și se dispersează în tractul respirator până ajung în plămân.

Pe de altă parte, diabetul zaharat este, de asemenea, direct legat de bolile parodontale, deoarece ambele au factori genetici și modificări microbiologice și imunologice. Dovada în acest sens este faptul că glicemia se stabilizează după tratamentul parodontal și invers, boala parodontală face ca glicemia să devină instabilă.

În sfârșit, alte boli care au legătură și cu boala parodontală sunt problemele renale, precum și tulburările cerebrovasculare și unele complicații ale sarcinii, cum ar fi nașterile premature și o greutate mai mică la naștere a bebelușului.

 Factori de risc care cauzează boala parodontală

Există patru tipuri principale de factori de risc pentru a preveni acest tip de boală:

  • Un stil de viață lipsit de mișcare, un consum mare de alcool și alte substanțe sunt un factor de risc ridicat pentru parodontită.
  • Principalul factor de risc este fumatul, deoarece reușește să afecteze progresia și prevalența parodontozei, interferând cu vindecarea țesuturilor, fiind un factor direct al leziunii până când aceasta devine o boală distructivă.
  • Unul dintre factorii care pot fi cel mai puțin controlați este predispoziția genetică, întrucât genomul nostru are o tendință de a ne face susceptibili de a contracta această boală, fiind semnificativ ridicată dacă fumăm.
  • În sfârșit, igiena bucală precară este cel mai răspândit factor. Cauze precum înghesuirea dentară sau alte poziții proaste ale dinților pot îngreuna curățarea corespunzătoare a cavității bucale, ceea ce crește considerabil riscul de a contracta parodontoza.

Cum și unde poți trata boala parodontală

Parodontologie

În cele două faze ale sale, boala parodontală se tratează diferit. Daca boala e în faza gingivală, va fi suficient să ți se facă o igienă bucală periodică cu produse speciale și să menții în continuare rutinele corecte de curățenie la domiciliu. În plus, poate fi completată cu eliminarea unor obiceiuri care contribuie la distrugerea bacteriilor ce se acumulează și cu folosirea apei de gură.

Dimpotrivă, parodontita, pe lângă faptul că necesită o igienă profundă, poate necesita tratamente aparte. Aceste tipuri de tehnici variază de la microgrefe pentru refacerea părții retractate a gingiei până la intervenții chirurgicale pentru repararea osului pierdut.

Unde poți avea parte de cele mai bune tratamente? La clinica Total Dent din Sibiu. Specialiștii parodontologi de la această clinică țin pasul cu cele mai noi cercetări și tehnologii pentru a putea oferi tuturor celor care apelează la ei, tratamente la cele mai înalte standarde, cu rezultate precise.

Pentru a gestiona problemele din sfera parodontologiei, folosesc folosim tehnologia laser, deoarece acest tratament este minim-invaziv, asigură un timp de vindecare mai rapid comparativ cu tratamentele tradiționale și persoana care are parte de el resimte un confort fizic și psihic mult mai ridicat.

Clinica dispune de 2 lasere extrem de performante, care îi  ajută pe medici să trateze cu eficiență bolile parodontale. Pe de o partea, acestea ajută atât la profilarea afecțiunilor parodontale, cât și la dezinfecția și tratarea pungilor parodontale prin metode puțin invazive, nedureroase. Pe de altă parte, ajută la tratarea și dezinfectarea pungilor parodontale, precum și la biostimularea zonelor în cazul de parodontopatii sau adiții osoase.

De să faci un tratament cu laser împotriva parodontitei

Boala parodontală are la bază o infecție bacteriană, iar laserul are un rol bactericid foarte util. Datorită tehnologiei moderne, pot lucra cu mai multe lungimi de undă laser, cu o capacitate puternică de dezinfectare și eliminare a țesuturilor afectate. Acest fapt ajută specialiștii de la Total Dent să evite etapa chirurgicală, clasică, în tratamentul parodontopatiilor cronice și să trateze mult mai ușor cazurile acute de gingivită. Așadar, apelează cu încredere la servicii de parodontologie Sibiu pentru a te bucura de o bună sănătate bucală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cărare uitată

noiembrie 29, 2021

E toamnă

decembrie 1, 2021

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura