Alimentelor Contaminate

Asociaţia Pro Consumatori solicită de urgenţă Primului Ministru constituirea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă, alcătuită din reprezentanţi ai ANPC-ului, ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei şi ai asociaţiilor de consumatori. Consumatorii români consumă alimente cu oxid de etilenă de mai bine de 10 luni, iar ANSVSA-ul nu a luat nicio o măsură pentru a diminua în intensitate acest atac la sănătatea românilor.

În timp ce în Belgia şi Franţa, de exemplu, au fost retrase de la comercializare sute de produse alimentare diferite, de la produse alimentare ecologice, produse de panificaţie, preparate cu carne, preparate cu lapte, uleiuri vegetale, sosuri şi până la dulciuri, în România s-au retras în cursul anului 2021 doar câteva loturi de îngheţată şi câteva baxuri de băuturi răcoritoare! Ce a făcut ANSVSA-ul ca punct naţional de contact în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Uniunii Europene? ANSVSA-ul a ţinut ascunsă această criză alimentară care afectează viaţă şi sănătatea a milioane de români!?!

Pe site-ul ANSVSA nu am găsit măcar un comunicat de presă prin intermediul căruia să se atragă atenţia opiniei publice în legătură cu această contaminare cu oxid de etilenă, deosebit de gravă, a multor categorii de produse alimentare! În alte ţări ale Uniunii Europene, instituţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare fac mii de analize de laborator în vederea identificării tuturor produselor alimentare contaminate cu oxid de etilenă!

În România, ANSVSA-ul se ocupă doar cu publicarea pe site-ul instituţiei a notelor de retragere de la vânzare ale unor operatori comerciali, în conţinutul cărora există menţiuni înşelătoare pentru consumatori de genul “Stabilizatorii pe bază de plante folosiţi în producerea îngheţatei „X” sunt folosiţi în cantităţi extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor” saude genul „producătorul „Y”, a inițiat retragerea de la comercializare a produselor menționate mai sus, ca măsură de prevenție, existând suspiciunea potențială de prezență a oxidului de etilena (OET) întrunul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor” sau „nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă.” sau „Stabilizatorii pe bază de plante utilizați de … sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele noastre finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor.”

În ceea ce priveşte despăgubirea consumatorilor care au achiziționat mărcile de îngheţată sau mărcile de sucuri menţionate în notificările de pe site-ul ANSVSA, aceştia sunt lăsaţi la mila şi dispoziția comercianţilor, care în acele notificări le promit consumatorilor vouchere „Dacă solicitați rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteți o poză cu toate ambalajele produselor împreună: Vă vom rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziționate.”procedând în acest fel operatorul economic îi obligă pe consumatori să cumpere tot de la el!

Toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de la vânzare din ţările membre ale Uniunii Europene, este mesajul Comisiei Europene către autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară.

Poate părea evident, și totuși au fost necesare trei întâlniri ale celulei de criză formată din reprezentanți ai Comisiei Europeane, ai  punctelor de contact naţionale din cadrul SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) al Uniunii Europene și ai Autorităţii Europeane pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pentru a se ajunge la această concluzie!

Ce este oxidul de etilenă şi când s-au tras primele semnale de alarmă în legătură cu contaminarea alimentelor cu acest gaz toxic?

A făcut ANSVSA-ul analize cu privire la existenţa oxidului de etilenă în loturile de seminţe de susan importate din India?

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!

Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.

În România, în anul 2021, a fost mediatizată numai contaminarea cu oxid de etilenă a gumei de caruba folosită la fabricarea unor îngheţate şi sucuri! ANSVSA nu a pus în dezbatere publică în cursul anului 2021, în niciun moment, seminţele de susan contaminate cu oxid de etilenă, importate din India, seminţe care se regăsesc în compoziţia a sute de produse alimentare, de la produsele de panificaţie (fursecuri, covrigi, biscuiţi) la unele preparate cu carne, cu brânză, suplimente alimentare până la uleiul din seminţe de susan.

Comisia Europeană a decis că începând cu 26 octombrie 2020 loturile de seminţe de susan importate din India să fie însoţite de certificate de calitate şi rapoarte de analize care să garanteze conformitatea cu standardele europene în materie de siguranţă alimentară.

Totodată, statele membre au obligaţia să crească frecvenţa controalelor la frontieră cu privire la verificarea existenţei oxidului de etilenă în seminţele de susan. Alerta europeană referitoare la existenţa oxidului de etilenă în seminţele de susan a fost semnalată în septembrie 2020 de o companie din Belgia care a informat Agenţia federală pentru siguranţa şi controlul alimentelor din Belgia (AFSCA) cu privire la existenţa oxidului de etilenă peste nivelul maxim admis de legislaţia europeană într-un lot de seminţe de susan.

Autoritatea din Belgia după ce a analizat veridicitatea sesizării acelei societăţi comerciale a notificat acest lucru pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje al Uniunii Europene, pentru că din acel moment autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară din ţările UE să facă analize de laborator asupra loturilor cu seminţe de susan importate din India!

Urmare a acestei alerte, în Belgia s-au retras de la vânzare 105 tipuri de produse alimentare cu seminţe de susan, în ultimul trimestru al anului 2020. În România s-au retras de la vânzare în ultimul trimestru al anului 2020 doar 12 produse diferite care aveau în compoziţie seminţe de susan!

Autoritățile sanitare franceze au fost informate la începutul lunii septembrie 2020 de către omologii lor belgieni, prin intermediul RASFF, despre prezența unui produs chimic, oxid de etilenă, la un nivel mai mare decât limita maximă reglementată în anumite loturi de semințe de susan importate, se arată într-un comunicat al asociaţiei de consumatori Que Choisir din Franţa publicat în data de 2 noiembrie 2020 pe site-ul acestei organizaţii. Eficienţa autorităţii franceze pentru siguranţa alimentară în combaterea acestei crize se reflectă în cele 250 de produse diferite retrase în ultimul trimestru al anului 2020!

În peste 250 de tone de semințe de susan din 34 de loturi care proveneau din India, de la mai mulți exportatori diferiți a fost detectat în Franţa un nivel ridicat de oxid de etilenă. În timp ce nivelul maxim admis pentru oxidul de etilenă în produsele alimentare este de 0,05 mg/kg, cantitatea de oxid de etilenă depistată prin analize de laborator de către Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi controlul fraudelor (Franţa) în loturile de seminţe de in importate din India a fost şi de 1000 de ori mai mare decât nivelul permis de legislaţia europeană!

În Belgia nivelul de oxid de etilenă identificat în seminţele de susan a fost şi de 185 mg/kg, adică de 3700 de ori mai mare decât limita maxim admisă, respectiv 0,05 mg/kg.

Aflăm dintr-un articol publicat pe site-ul asociaţiei de consumatori Que Choisire din data de 18 decembrie 2020, că acţiunea de contaminare a cel puțin 3.000 de tone de susan cu oxid de etilenă nu a fost întâmplătoare.

Producătorii indieni au folosit cu bună știință oxidul de etilenă, ca produs de decontaminare, urmare a presiunii exercitată de Uniunea Europeană asupra Indiei pentru a evita contaminarea susanului cu salmonella, la care s-a adăugat şi frecvenţa scăzută până la inexistenţa controalelor realizate de ţările Uniunii Europene cu privire la identificarea oxidului de etilenă în loturile cu seminţe de susan. Conform declaraţiilor reprezentanților Comisiei Europene în fiecare an se importă 60.000 de tone de seminţe de susan din India!

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura