Mâncarea joacă un rol major de sărbători. Paștele este momentul în care cu toții ne putem răsfăța cu preparate delicioase, fără să mai ținem cont de dietă. În fond, ar fi absurd să ne gândim la diete tocmai de Paști. Abia așteptăm să preparăm friptură de miel, drob, să vopsim ouăle, să frământăm cozonacii, să facem pasca. Noi, românii, gătim bine. Preparatele tradiționale românești sunt tare gustoase și nu lipsesc niciodată de pe masa românilor în ziua de Paști. Dar oare ce pun pe masă alte popoare? M-am informat și iată ce am aflat.
Se pare că pentru cei din SUA, șunca glazurată este piesa centrală de pe masa de Paști, în timp ce mielul este carnea preferată în mare parte a lumii. În Europa, de Paști, micul dejun, la dulciurile sunt nelipsite, iar cei din America de Sud consumă produse de patiserie delicioase și sărate.
Citește și: Cele mai renumite salate din lume
Dacă în acest an de Paști vreți să încercați și altceva în afară de rețetele tradiționale românești, iată câteva idei interesante.
Feluri de mâncare de Paști, în diferite părți ale lumii
Tsoureki -Grecia
Cică grecii nu concep ca de Paști să nu mănânce tsoureki, adică o pâine dulce, asemănătoare unei brioșe, care se împletește adesea în jurul ouălor roșii. Este o pâine cu aromă de mastic (rășină recoltată din arborele mastic mediteranean- mahlepi, un condiment făcut din boabele de semințe găsite în sâmburii de cireșe), uneori și cu puțin anason, coajă de portocală sau scorțișoară. Diferite variante de tsoureki sunt, de asemenea, frecvente în Armenia, Turcia și în orice țară cu o mare comunitate grecească.
Kulich (Paska)- Rusia
Acest desert rusesc, cremos și savuros, poate fi considerat vărul fără crustă al Cheescake-ului. Brânza proaspătă de vaci (tvorog) este amestecată cu gălbenușuri, unt, zahăr, vanilie, smântână, nucșoară, coajă de portocală sau puțin coniac. Se poate folosi, de asemenea, brânză Quark sau ricotta. Se ornează cu fructe proaspete, uscate sau confiate.
Fanesca — Ecuador
Fanesca este o supă cremă preparată din 12 cereale diferite, dovleac sau dovlecei, diverse alte legume (în funcție de regiune), cod sărat gătit în lapte. Înainte de servire, se presară peste arahide, ouă fierte și chiar găluște.
Miel și fasole flageolet – Franța
Obiceiul de a mânca miel de Paște își are originea în vechile tradiții de Paști ale evreilor care s-au convertit la creștinism. Este un obicei respectat chiar și în Franța. Pulpa de miel prăjită, condimentată cu usturoi și crenguțe de rozmarin, se servește la cina de Paști. Se consumă cu garnitură de fasole Flageolet Verde (boabe de fasole de culoare verzuie, lunguiețe, subțiri și plate, foarte apreciate în Franța).
Ma’amoul (fursec)-Liban
Sunt niște fursecuri cu unt, umplute cu nuci, curmale sau fistic. Sunt fursecurile preferate ale libanezilor. Dar nu le consumă doar aceștia, ci și o mare parte din cei din Orientul Mijlociu, în special de Paști și de Eid (sărbătoare musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului, luna sfântă islamică a postului).
Originile sale sunt antice, iar rețetele tradiționale folosesc făină de griș și mahlab, versiunea arabă a mahlepi cu fructe. Apa de trandafiri și floarea de portocal dă o notă parfumată acestor fursecuri. Fursecurile sunt modelate cu ajutorul unei matrițe speciale din lemn, coapte și pudrate cu zahăr pudră. Îmi închipui că sunt foarte bune.
Aș mânca și eu… De fapt, aș încerca toate felurile de mâncare despre care v-am vorbit. Voi ce aveți de gând să pregătiți pentru Paști? Vă place să gătiți mereu mâncare tradițională sau aveți curajul să încercați rețete noi? Ce rețetă îmi recomandați să încerc?