La drum prin România. Să mergem prin Neamț
Pregătiți de călătorie? Eu da. Oricând. Din păcate, nu reușesc să călătoresc pe cât de mult mi-aș dori. Acesta este motivul pentru care m-am hotărât să încep să călătoresc, măcar o dată pe săptămână, prin România noastră frumoasă, într-un mod aparte, și anume virtual.
Îmi doresc ca prin intermediul rubricii „La drum prin România” să pot călători împreună cu voi prin cât mai multe zone ale țării. Mulți dintre noi obișnuiesc să plece în vacanță în străinătate, dar cred că sunt atât de multe locuri la noi în țară încât e păcat să nu le vizităm.
Sunt multe destinații de vacanță pe care le-am ratat. Multe dintre ele le veți regăsi printre propunerile mele. Am decis că măcar așa să pornesc la drum prin România.
În această nouă rubrică voi începe cu 5 destinații de călătorie minunate. Sunt 5 locuri pe care eu le-am vizitat deja și care mi-au plăcut tare mult.
La drum prin România-Mănăstirea Văratec
Încep cu Mănăstirea Văratec din comuna Agapia (jud. Neamț), fiindcă este un loc drag sufletului meu. Merg la Văratec de la vârsta de 11 ani. Este un loc superb, după părerea mea. Plin de un farmec aparte.
Aici se află mormântul Veronicăi Micle și casa unde a creat Mihai Eminescu (din păcate, este în paragină-nimeni nu s-a ocupat de restaurarea ei). De asemenea, aici se află celebra Pădure de argint de care ne vorbește atât de frumos Eminescu în poeziile sale. Nu vă dezvălui mai multe, fiindcă vă voi vorbi mai pe larg despre mănăstire într-un articol separat.
Mănăstirea Agapia
Dacă ajungeți la Văratec, trebuie să vizitați numaidecât și Mănăstirea Agapia. Este următoarea mănăstirea spre drumul spre Târgu Neamț. Cum ieșiți din Văratec, mai mergeți puțin și undeva pe partea stângă este un indicator spre Agapia. Această mănăstire este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din Europa. Aici puteți vizita Muzeul vivant, unic în Europa, având posibilitatea să faceți cunoștință cu viața cotidiană a măicuțelor, le puteți vedea rugându-se sau brodând.
Casa memorială Ion Creangă
Fiindcă tot am poposit prin zona Neamțului nu putem să nu îi facem o vizită și lui Creangă, la Humulești. Casa sa memorială este fermecătoare. Este așa cum o descrie el în amintirile sale. Am vizitat-o de mai multe ori, dar m-aș mai duce.
Când intri în cămăruțele mici și vezi hainele de sărbătoare, lada de zestre, printre multe alte obiecte (manuale școlare, fotografii, manuscrise ale lui Creangă) te cuprinde un sentiment de nostalgie și simți o strânge de inimă. În același timp, de undeva dintr-un colț, te aștepți să apară Nică și să te molipsească cu pofta lui de viață. Odată ce pășești în căsuța sa mică și simplă, nu îți vin să crezi că aici și-a trăit copilăria marele Ion Creangă.
Mănăstirea Petru Vodă
Dacă stați mai mult prin zona Neamțului este păcat să nu vizitați și Mănăstirea Petru Vodă aflată în satul Petru Vodă, din comuna Poiana Teiului.
Se ajunge la mănăstire pe un drum forestier. Aceasta se află pe partea stângă a direcției de mers dintre Poiana Largului spre Târgu Neamț.
Am vizitat această mănăstire acum 2 ani și mi-a plăcut tare mult. Când am vizitat chilia Părintelui Justin Pârvu (fostul duhovnic și stareț al mănăstirii, care asemeni Părintelui Cleopa Ilie, Arsenie Boca, Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae sau Arsenie Papacioc, a fost un reprezentant important al ortodoxiei românești) am avut o senzație greu de descris în cuvinte. Tot ce vă pot spune este că am simțit multă liniște și pace, care mi-a făcut tare bine.
De fiecare dată după ce vizitez o mănăstire mă încarc cu energie pozitivă și am impresia că totul în viață este posibil, că atâta timp cât există credință, nimic nu este pierdut.
Grădina Zoologică Zimbrăria Dragoș Vodă
Cea de-a cincea destinație care merită văzută este Grădina Zoologică Zimbrăria Dragoș Vodă. Aici am avut ocazia să văd zimbri, căprioare, cerbi carpatini, urși, mistreți, păuni.
În biletul de intrare la Grădina Zoologică intră și accesul la Parcul Vânători Neamț. Eu nu am ajuns până acolo, dar pe voi vă îndemn să o faceți. Drumul nu este dificil. Aveți de mers doar 1,2 km.
Zona Neamțului este tare frumoasă, sunt multe locuri de vizitat, fiecare cu particularitățile sale. Fiecare loc este frumos în felul său și te atrage într-un mod diferit.
Puteți vizita 5, 6 sau chiar mai multe mănăstiri într-o zi, dar fiecare vă va surprinde în felul său caracteristic. Fiecare va trezi în voi ceva aparte.
Drumul prin România se încheie aici astăzi, dar va continua cu noi destinații minunate. Îmi doresc să ajung prin toată țară, chiar și dacă o voi face doar virtual, deocamdată. În această perioadă de distanțare socială este cam greu să ajungi acolo unde îți dorești. Cu toate acestea, când veți ajunge pe la una dintre mănăstirile despre care v-am vorbit, să nu vă cazați la pensiune, ci chiar în mănăstire, la măicuțe. Dacă vă întrebați de ce, vă spun doar atât. Este altfel. Îndrăzniți și vă veți convinge. Nu cred că veți regreta.
Pe data viitoare, dragilor!
PS: Orice sugestii legate de destinații sau despre ce ați vrea să aflați, sunt binevenite. Îmi pare rău că nu am postat doar poze din arhiva personală, dar în miile de poze din pc am reuușit să găsesc doar câteva.
-
-
4 ani
Tagged bacau, bucuresti, calatorii prin romania, constanta, craiova