E vară, e cald, e frumos. Și mai e ceva. E sezonul fructelor de pădure. Le ador. Prin urmare, trebuia să vorbesc despre ele și pe blog. Ieri am savurat la o terasă un Tea over Ice de fructe de pădure și m-am decis să vă dezvălui ceea ce poate nu știați despre afine, mai exact câteva curiozități despre afine. Afinele, aceste fructe minunate, considerate super-fructe, au calități extraordinare.

Curiozități despre afine. Valoare nutrițională

Afinele nu conțin grăsimi și sodiu, sunt bogate în fibre, sunt răcoritoare, tonice, astringente, diuretice. Pe lângă acid hipuric conțin și vitamina C,  ceea ce indică faptul că au o valoare nutrițională importantă.

Pigmentul care dă fructului culoarea albastră (antocianină), intervine în metabolismul celular uman prin reducerea acțiunii radicalilor liberi, asociate cu îmbătrânirea, cancerul, bolile de inimă și Alzheimer. Aceste calități sunt foarte apreciate de oameni care, uneori, le achiziționează neținând cont de prețul lor.  Din acest motiv, campaniile publicitare evidențiază proprietățile sale nutritive, extrem de benefice pentru sănătate.

1. Curiozități despre afine-antioxidant puternic

Afinele au și o mare putere antioxidantă, în comparație cu toate fructele și legumele existente. Una dintre caracteristicile lor este abundența pigmenților naturali (antocianine și carotenoizi) cu acțiune antioxidantă. Ele neutralizează acțiunea radicalilor liberi dăunători organismului, dând naștere la efecte fiziologice foarte diverse: antiinflamatorii și antibacteriene.

Vitamina C din compoziția lor îmbunătățește sistemul imunitar (de apărare) al organismului și contribuie la reducerea riscului de boli degenerative, cardiovasculare și chiar cancer. De asemenea, vitamina C are capacitatea de a promova absorbția fierului din alimente, îmbunătățind sau prevenind anemia cu deficit de fier. Fibra este o componentă foarte abundentă în aceste fructe, astfel încât consumul ei regulat poate fi benefic în tratarea constipației și atoniei intestinale.

2. Curiozități despre afine- previn infecțiile urinare

Prevenirea infecțiilor tractului urinar s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari beneficii ale lor. Sucul de afine este utilizat pe scară largă pentru a preveni infecțiile tractului urinar. Înainte se credea că, dacă bem suc de afine, urina devine mai acidă, astfel încât bacteriile au șanse mai mici de a se înmulți. Cu toate acestea, acum se crede că mecanismul inhibă aderența bacteriilor la celulele uroepiteliale, reducând astfel riscul de infecții.

Majoritatea dovezilor s-au concentrat asupra efectelor împotriva Escherichia coli, în ciuda faptului că investigațiile in vitro indică activitate împotriva altor bacterii, precum Proteus, Pseudomonas și alte specii.

Potrivit cercetărilor la Universitatea de Stat din Arizona, consumul de suc de afine poate ajuta la reducerea mirosului urât al ​​urinei, arsurii la urinare, numărului de catetere blocate, calciului din urină și deteriorarea pielii din jurul cateterilor suprapubici. Sucul de afine este considerat un bun adjuvant, nu un tratament pentru infecțiile tractului urinar.

Cu toate acestea, un studiu publicat de Universitatea din Oxford este foarte optimist în legătură cu potențialul sucului de afine, dar asta nu înseamnă că ar trebui să înlocuiască tratamentul clasic cu antibiotice.

3. Curiozități despre afine- mențin creierul sănătos

Consumul de afine ne poate ajuta să ne menținem creierul sănătos, chiar și la bătrânețe. Afinele conțin flavonoide care ne îmbunătățesc memoria și învățarea și alte funcții cognitive. Ne protejează creierul de radicalii liberi care pot fi dăunători, deoarece pot deteriora țesutul sănătos, fiind în general legate de pierderea memoriei. Afinele pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului apariției Parkinson-ului sau Alzheimer-ului. Este recomandat să consumăm o cană de afine în fiecare zi.

4. Curiozități despre afine- colesterolul și inima

Un alt avantaj al afinelor este că, datorită puterii lor antioxidante, crește colesterolul HDL cunoscut în mod popular sub denumirea de „colesterol bun”,  lucru care poate fi asociat cu o scădere a probabilității apariției bolilor de inimă. USDA (Departamentul Agriculturii din SUA) a evaluat proprietățile antioxidante la mai mult de 40 de fructe și legume, stabilind că afinele au cea mai mare valoare antioxidantă.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Scranton, SUA, a constatat că după consumul a trei pahare de suc de afine pe zi a crescut semnificativ HDL cu o medie de 10%. Ceea ce ar însemna, potrivit datelor epidemiologice, o reducere cu aproximativ 40% a riscului de boli de inimă. De asemenea, ar îmbunătăți funcția vasculară, potrivit unui alt studiu.

De asemenea, potrivit specialiștilor de la Universitatea Saint Francis din New York, consumul de suc de afine poate contribui la reducerea problemelor gastrointestinale, până în punctul de neutralizare a virusurilor. Cercetătorii au confirmat această nouă proprietate a afinelor în testele efectuate cu rotavirusuri intestinale la maimuțe și capre, stabilind că sucul de fructe de pădure a împiedicat virusul să se atașeze de globulele roșii sau de alte tipuri de celule. Cu toate acestea, ei au avertizat că sunt necesare cercetări ulterioare la oameni.

Pe de altă parte, studiile efectuate dezvăluie că 80% din ulcerele gastrice sunt cauzate de o bacterie (Helicobacter Pylori) care afectează două treimi din populația mondială.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie, Haifa și Universitatea din Tel Aviv (Israel), a descoperit în anul 2000 că sucul de afine are proprietăți antiaderente care împiedică această baterie dar și alte bacterii să se așeze pe pereții stomacului. Un alt studiu realizat în 2005 de membrii Institutului de Cercetare a Cancerului de la Beijing și a Universității din Peking, China, a confirmat-o același lucru.

În ceea ce privește cancerul, studiile efectuate de Departamentul de Biochimie de la Universitatea din Vestul Ontario au arătat că la șoarecii injectați cu celule de cancer de sân uman s-a observat o dezvoltare minimă a tumorii atunci când au fost alimentați cu afine. În plus, potrivit acestui studiu, consumul lor a încetinit dezvoltarea carcinomului și a redus răspândirea acestuia la plămâni și în sistemul limfatic.

Afinele conțin compuși care cresc capacitatea vizuală și îmbunătățesc vederea. În Italia, un studiu a descoperit că un amestec dintre acești compuși numiți antiocianuri, împreună cu vitamina E, a oprit progresia formării cataractei la mai mult de 95% dintre subiecții care au avut o evoluție în stadiul incipient al cataractei. Dar nu este un lucru recent, piloții britanici din timpul Primului Război Mondial știau că sunt incredibil de benefice pentru ochi și consumau afine înainte de zbor.

5. Curiozități despre afine- afinele sunt bogate în quercetină

Afinele conțin, de asemenea, cantități mari de quercetină, faimoasă pentru reducerea riscului de cancer de prostată, colon și sân. Beneficiile acestui fruct par infinite, la fel este și numărul de studii efectuate.

Știați toate aceste curiozități despre afine? Eu recunosc că nu știam toate aceste curiozități despre afine. Dar mă bucur că am descoperit  aceste curiozități despre afine și că le-am împărtășit cu voi. Sper că acum că ați aflat aceste curiozități despre afine să vă determine să le consumați de fiecare dată cu plăcere. În articolele viitoare am să vă dezvălui și o rețetă cu afine. Acestea pot fi consumate nu doar sub formă de suc. Dar mai multe despre asta într-o altă zi. Sănătate maximă vă doresc!

PS! Nu ezitați să comentați dacă aveți ceva de spus despre aceste curiozități despre afine.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura