Hrană albine: de ce trebuie hrănite albinele
Albina este una dintre puținele insecte capabile să-și găsească hrana, zburând pe o rază de 1,5 până la 2 km distanță față de locația stupului său. Apicultorii colectează o parte din rezervele lor în beneficiul nostru, dar având întotdeauna grijă să le lase suficiente rezerve pentru a ajunge la următoarea floare.
Schimbările climatice schimbă regulile jocului. Seceta, toamnele călduroase, ploile torențiale… împiedică albina să găsească nectar și polen, să reînnoiască populația pentru a trece peste iarna astfel încât să aibă un început bun în primăvară.
Apicultorii trebuie să fie atenți la deficiențele nutriționale ale albinei și la impactul asupra sănătății sale. Nevoile alimentare ale albinelor sunt satisfăcute cu două produse: miere și polen, pe care le depozitează în celulele fagurilor lor. Carbohidrații din dietă sunt furnizați de miere, proteine, grăsimi și vitamine, în principal prin polen, săruri minerale de ambele, iar apa este colectată separat. Lipsa oricăruia dintre acești compuși cauzează probleme grave și, în cele din urmă, moartea familiei.
Nutrienți
Carbohidrații din dieta albinelor sunt furnizați de nectarul din flori sub forma a trei zaharuri principale: zaharoză, glucoză și fructoză. Cantitatea de zaharuri din nectar diferă de la floare la floare.
Astfel, există flori cu nectar bogat în zaharoză (rozmarin, măr, trifoi, castan …), altele cu nectar bogat în glucoză și fructoză (păpădie, cimbru….) și nectar bogat în fructoză ( stejar, brad …).
Zaharurile din nectar sunt consumate direct sau, în funcție de nevoile și disponibilitatea coloniilor, transformate unele în altele de enzimele salivei albinelor și concentrate prin evaporare și transfer, până când devin miere depozitată. În medie, nectarul poate conține 58% apă și 40% zaharuri diferite, în timp ce mierea are de obicei următoarea compoziție medie:
- Apă -17%
- Glucoză 31%
- Fructoză 38%
- Zaharoză 2%
- Săruri minerale 0,5%
- Proteine- 0,1%
- Vitamine, ezime, arome- 0,3%
Carbohidrații sunt compuși energici, esențiali pentru obținerea energiei necesare îndeplinirii funcțiilor motorii (zbor, mers, mișcare), pentru termoreglare (producerea de căldură, ventilație) și pentru producție ( contribuie la producerea de ceară în glandele creierului).
Polenul este principala sursă a restului componentelor dietei (cu excepția apei). Compoziția sa nu este foarte omogenă, în funcție de planta de origine poate avea 7 sau 35% proteine. Și cu celelalte componente se întâmplă același lucru; anumite vitamine pot fi prezente doar în polenul unor plante. Prin urmare, albinele trebuie să consume polen de la diferite plante.
Polenul este bogat în vitamine din grupul B, esențial pentru albine (substanțe pe care organismul nostru nu le poate produce și trebuie să le ia integral din dietă). Componentele sale oferă albinelor tinere substanțele necesare pentru a face lăptișor de matcă, iar o parte din ele sunt esențiale pentru ca glandele creierului să funcționeze și să facă ceara din carbohidrați.
Polenul este foarte important în dieta larvei, acesta obține componentele din care va forma ulterior mușchii, organele vitale, firele de păr, glandele, sistemul său imunitar …
Odată eclozionată albina continuă să aibă nevoie de polen. Cele care nu o consumă cântăresc mai puțin și trăiesc cu până la 50% mai puțin, și au glandele mai puțin dezvoltate, precum și corp adipos, acolo unde își fac rezerva de grăsime pentru trece mai bine peste iarnă și începe mai bine primăvara.
Larvele cu o dietă cu proteine scăzute sunt mai sensibile la boli. Sensibilitatea albinelor la pesticide este mai mare la albinele care nu mănâncă polen în primele lor zile de viață.
Hrană albine: Nevoia de hrană
Alimentarea familiilor de albine poate fi o necesitate derivată din factori meteorologici nefavorabili, un mediu necorespunzător sau un management deficitar.
Factorii meteorologici defavorabili: ploaia, vântul, înghețurile, temperaturile ridicate pot determina scăderea sau paralizarea secreției de nectar din anumite flori sau ca activitatea albinelor să devină dificilă sau imposibilă, ceea ce va afecta furnizarea de nutrienți în familie, putând împiedica dezvoltarea ulterioară.
Factorii de management îi obligă uneori pe apicultori să hrănească albinele pentru că:
- vor să modifice ciclul familiilor;
- vor să avanseze reproducerea în primăvară,
- vor să îmbunătățească populația care se confruntă cu iernatul;
- vor să forțeze anumite tipuri de producție (regine, lăptișor de matcă), (polenizare, polen …);
- vor să asigure rezerve familiilor care nu au.
În prezent, pe piață există numeroase produse care intră în categoria hrană albine. Apicultorii pot cumpăra hrană albine de pe apis-blaj.ro. Dintre produsele din categoria hrană albine fac parte Turta Apifonda și Siropul Apifortuna. Ambele produse pot fi achiziționate de către apicultori cu scopul de a hrăni albinele atunci când este nevoie.
Produsele pot fi achiziționate sunând la telefonul 0745582990 al magazinului online Apis Blaj, afacerea care din 1991 vine în sprijinul apicultorilor.
-
-
2 luni
Tagged rochii de mireasa, rochii de mireasa eden bride, rochii de mireasa eden bride 2025ț, rochii mireasa, rochii mireasa 2025