Proteză dentară: informații utile despre proteza dentară fixă și mobilă
Astăzi, sectorul protezelor dentare a avansat foarte mult. Punerea unei proteze dentare a îmbunătățit calitatea vieții multor persoane care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza bolii parodontale, accidentului sau altei cauze.
Ar trebui să știți că acum există multe tipuri de proteze, care astăzi sunt o opțiune excelentă pentru a înlocui dinții pe care i-ați pierdut și pentru a vă bucura de un zâmbet frumos.
Tot mai multe persoane vin la clinici stomatologice în căutarea de informații despre alternativele disponibile în ceea ce privește protezele dentare.
De ce să utilizați o proteză dentară?
Pentru o calitate a vieții mai bună. Cu ea, veți mânca, veți vorbi și zâmbi din nou cu încredere. Și nimeni nu va observa că o purtați. Protezele dentare sunt proiectate să funcționeze ca dinții naturali, pe lângă faptul că permit menținerea conturului facial, prevenind scufundarea tipică a buzelor și a obrajilor care apare atunci când lipsesc dinții.
Ce este o proteză dentară?
Protezele dentare sunt dispozitive artificiale care înlocuiesc proteza originală și sunt necesare pentru restaurarea dinților deteriorați și înlocuirea celor care lipsesc. Protezele au ca scop înlocuirea danturii naturale a diverselor persoane.
Proteză fixă
Dacă medicul dumneavoastră dentist v-a evaluat deja, tipul de proteză de care aveți nevoie va depinde de starea dinților dvs.: puteți avea nevoie de un design parțial sau un design total pentru noua dvs. proteză.
Pentru a merge mai departe cu acest subiect și a înțelege cât mai bine totul, trebuie să știți că stomatologia are mai multe ramuri de lucru și studiu și cel responsabil de reconstrucția dentiției este cunoscut sub numele de protetică dentară.
Tipuri de proteze
Există diferite tipuri de proteze:
Proteze dentare mobile: sunt proteze care pot fi scoase.
Proteze fixe: sunt permanente. Acestea sunt concepute pentru a fi fixate definitiv în cavitatea voastră orală.
Proteze complete: utilizate când lipsesc toți dinții.
Proteze parțiale: utilizate atunci când lipsește doar un dinte sau lipsesc mai mulți dinți.
Coroanele și punțile, de exemplu, sunt fixate permanent, dar pot fi, de asemenea, combinate în diferite moduri: o coroană poate fi atașată peste un implant dentar și apoi poate fi plasată o proteză parțială.
Protetica are grijă ca designul indicat de dentist să fie optim și pentru a realiza acest lucru se bazează pe următoarele caracteristici:
Funcția corectă a protezei
Durabilitatea acesteia
Estetică bună
Să fie confortabilă pentru pacient
Trebuie să fie biocompatibilă
Trebuie să ofere siguranță.
Cu toate acestea, trebuie să știți că nu există proteză absolut perfectă. Acest lucru se datorează faptului că există alți factori care o pot afecta și nu depinde doar de elaborarea acesteia.
Proteze fixe
O proteză fixă este folosită pentru înlocuirea dinților lipsă. Această categorie include coroane și majoritatea punților care sunt fixate permanent. Acest tip de proteze fixe sunt atașate la dinții adiacenți sau la implanturile dentare permanente.
Proteza dentară fixă poate fi cimentată, înșurubată sau fixată mecanic sau în alt mod pe dinții naturali, rădăcinile dentare și implanturile concepute pentru a susține o proteză dentară.
Cu ajutorul protezelor fixe, în arcada dentară se pot înlocui până la șaisprezece dinți.
Ce tipuri de proteze fixe există?
Coroane sau punți
Coroanele sunt dinți artificiali din metal, porțelan, ceramică sau plastic. Acestea sunt plasate pe dinții rămași în gură pentru a-i stabiliza și menține. Aliajele metalice tind să fie mai puternice decât porțelanul și utilizarea lor este recomandată pentru dinții posteriori.
Coroanele complete acoperă întregul dinte, iar coroanele parțiale acoperă doar o parte din dinte. Pentru a crea o coroană potrivită și confortabilă, dentistul trebuie să creeze mai întâi un mulaj al dinților.
Proteza dentară cu coroană fixă este recomandată pentru:
A împiedica fracturarea dintelui slăbit.
Repara dinții fracturați.
Instala o punte.
Acoperi implanturile dentare.
Acoperi dinții deformați sau uzați.
Proteja dinții cărora li s-a aplicat tratament în canalul radicular.
Coroanele și punțile fixe sunt cimentate pe dinții existenți sau pe implanturile existente și numai un medic stomatolog le poate îndepărta.
Proteze mobile
După cum sugerează și numele, protezele mobile nu sunt fixate permanent în gură, iar persoanele care le poartă le pot îndepărta cu ușurință. Protezele mobile pot fi:
Proteze parțial mobile.
Proteze complet mobile.
La fel ca protezele fixe, protezele mobile au funcția de a restabili o dantură naturală incompletă, dar indicațiile nu sunt la fel de stricte ca la cele fixe.
Uneori, protezele fixe necesită un timp de pregătire lung. În aceste cazuri, protezele mobile devin o alternativă bună.
În plus, proteza mobilă, fiind o proteză imediată sau temporară, poate fi utilizată de pacienții cu pierderi dentare parțiale, pacienții cu absență de os alveolar, chiar maxilar sau țesut parodontal moale.
Aveți probleme cu dantura? Intrați pe pagina Tripnheal sau sunați la tel: 0756 660 293 pentru a afla mai multe detalii despre cine vă poate reda sănătatea dinților.
-
-
2 luni
Tagged rochii de mireasa, rochii de mireasa eden bride, rochii de mireasa eden bride 2025ț, rochii mireasa, rochii mireasa 2025