Migrenele

Lumina are o foarte mare importanță asupra vieții oamenilor și mai ales asupra calității acesteia. Poate pare destul de greu de crezut cum lipsa unei surse de lumină sau chiar dispunerea ei mult prea puternică poate schimba anumite comportamente, poate duce la anumite stări sau poate cauza inclusiv migrene.

De câte ori ai ajuns acasă și ai observat la scurt timp o stare de disconfort sau chiar o durere accentuată la nivelul capului? În mod cert, ai dat vina pe stresul și tensiunile acumulate peste zi, însă în realitate este destul de posibil ca migrenele să fie provocate și de iluminarea necorespunzătoare.

Descoperă cum influențează lumina calitatea vieții și a sănătății !
Lumina în exces. Majoritatea persoanelor aleg să folosească surse de iluminat mult prea puternice pentru locuințele lor, crezând că în acest fel performanțele vor fi mult mai ridicate. În realitate însă, o lumina prea puternică îți poate crea un anumit disconfort, manifestat prin dureri la nivelul globului ocular, senzație de oboseală, diminuarea concentrării și chiar apariția migrenelor. Ochiul uman se poate adapta la diversele condiții de lumina, însă atunci când aceasta este mult prea puternică, eforturile sunt destul de mari.

Lipsa luminii. Pe de altă parte, o iluminarea necorespunzătoare sau ineficientă duce la prelungirea stării de oboseală, de „amorțeală” și la manifestarea stării de somnolență. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul uman este conceput să fie activ atunci când este lumină (ziua) și să se odihnească atunci când intensitatea acesteia scade semnificativ (seara/noaptea).

Cum poți remedia această problemă? Ce tip de lumină ar trebui să alegi în funcție de specificul fiecărei camere?

Pentru ca astfel de situații să nu se repete, este necesar să adaptezi lumina din fiecare cameră, în funcție de specificul activităților desfășurate în perimetrul respectiv. Care sunt alegerile tale:bec cu lumina calda sau rece?

lumina calda sau lumina rece
Este necesar să știi că lumina rece este asociată cu cea naturală sau are un aspect cât mai apropiat de naturalețe. Din acest motiv, specialiștii recomandă să fie folosită în camere precum bucătărie sau cel puțin pentru perimetrul în care se gătește, birou sau atelier, spații în care nevoia de concentrare și performanța să fie destul de ridicate. Alegând o astfel de sursă de iluminat, pentru activitățile importante și asupra cărora trebuie să fii destul de concentrat, te vei asigura atât de reușita operațiunilor, cât și de faptul că ochii și creierul tău nu vor manifesta stări de oboseală într-un timp foarte scurt.

În schimb, lumina caldă ar trebui utilizată în spații precum dormitorul, living-ul sau chiar baia, astfel încât să fie optimă pentru relaxare, pentru crearea unei dispoziții potrivite. În aceste cazuri, cu precădere în dormitor, este indicat să folosești surse de lumină a cărei intensitate să poată fi modificată, ajustată în funcție de preferințele și de nevoile tale. Spre exemplu, pentru momentul de dinaintea somnului, sunt suficiente ca cele două veioze de la extremitățile patului ce reflectă lumina caldă să fie aprinse, și nu întreaga încăpere să emane un nivel prea puternic de luminozitate.

Tu știai toate aceste lucruri? Care au fost argumentele tale atunci când ai optat pentru iluminarea din locuință și ce criterii ai luat în calcul?

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura