Vânzătorii de mașini second-hand obișnuiesc să măsluiască kilometrajele, reducând consistent cu mii, chiar milioane de kilometri, chiar și atunci când acestea afișează seria de sașiu. Anul acesta, în luna noiembrie, s-a realizat un studiu cu privire la acest aspect, pentru a se afla cât de corecți sunt vânzătorii și câtă transparență oferă aceștia în anunțurile lor de vânzare a automobilelor. Mulți cumpărători au fost păcăliți, așadar, de kilometrajul fals al mașinii pe care urmau să o cumpere. Teoretic, cu ajutorul seriei de sașiu, potențialii clienți au posibilitatea de a afla numărul real de kilometri parcurși, revizii sau alte daune.
Câte mașini ajung în posesia noilor șoferi, sub un număr fals de kilometri?
Pentru realizarea acestui studiu, s-au luat în considerare 1.589 de autoturisme second-hand scoase la vânzare pe piață, cu seria de sașiu trecută în anunțul vânzătorului. Întreg studiu s-a bazat pe verificarea numărului de kilometri al acestor mașini, într-o bază de date speciale, unde sunt înregistrate aceste informații reale. Din numărul total de mașini care au fost verificate, 300 de mașini aveau un kilometraj fals, cu o medie de 400.000 de kilometri. Doar 821 de mașini aveau un număr de kilometri reali.
S-a dovedit faptul că seria de sașiu era la vedere, întocmai pentru a-i face pe cumpărători să aibă mai multă încredere, oferind senzația de transparență. Marca de mașini care a avut cei mai mulți kilometri dați înapoi a fost Volkswagen, cu 580.000 de kilometri reali și numai 185.000 de kilometri în anunțul de vânzare.
Multe dintre mașinile scoase la vânzare la mână a doua se află într-o stare foarte bună, au actele în regulă, piese originale și o întreținere cât mai bună, lucru care îi face pe cumpărători să aibă încredere în performanțele autoturismului. Multe dintre mașini vin echipate cu accesorii noi, antigel pentru masina de la Revizieshop, anvelope speciale pentru sezonul rece și toate dotările pe care mașina trebuie să le aibă, conform legii.
Problema numărului de kilometri este una foarte des întâlnită, deoarece orice kilometraj, indiferent de mașină, poate fi dat înapoi. În România, acest lucru nu este încă ilegal, spre deosebire de Statele Unite, unde fapta este pedepsită prin lege. În România, acesta este elementul unei înșelăciuni la ordinea zilei. Fiind legat, poți modifica oricând numărul de kilometri ai mașinii tale personale, iar dacă ulterior urmează să o vinzi cu un număr fals de kilometri, acest lucru nu este nicidecum ilegal sau pedepsit în vreun fel. Prin urmare, kilometrajul poate fi modificat chiar și de față cu un reprezentant al legii.
Specialiștii recomandă verificarea minuțioasă a autoturismului înainte de cumpărare și analizarea atentă a acestuia și detaliilor ce arată calitatea unei mașini. Poți să vezi aici ce anume trebuie să verifici atunci când îți cumperi o mașină și care sunt aspectele de care e necesar să ții cont, pentru a lua decizia cea mai bună.
La ce tehnici apelează deținătorii de autoturisme, pentru a modifica kilometrajul unei mașini?
Ceasurile digitale din bordul mașinii arată numărul de kilometri printr-un cip care poate să înregistreze datele transmise de cutia de viteze. În cazul ceasurilor mecanice, lucrurile stau mult mai simplu, iar kilometrajul poate fi falsificat cu ușurință, de către oricine. Operațiunea se efectuează prin demontarea bord-ului și scoaterea cablurilor de kilometraj. Ulterior, acestea se vor cupla la o șurubelnița de preferat electrică sau o bormașină cu ajutorul căreia se poate ,,derula,, kilometrajul.
Autoritățile sesizează acest lucru și, deși prin lege nu se pot face intervenții în acest sens, conducătorii auto și cei care își doresc să achiziționeze o mașină second-hand sunt sfătuiți să apeleze la ajutorul unui specialist sau a unui service autorizat, pentru a se asigura că investiția va fi una corectă, din toate punctele de vedere.