Relația dintre muncă și sănătate este complexă și are două părți: una pozitivă și una negativă. Pe de o parte, prin muncă, oamenii realizează o serie de lucruri favorabile și indispensabile pentru a-și asigura propria existență și creșterea calității vieții. Prin activitatea de lucru este posibil să se obțină recunoașterea, satisfacția și fericirea, fiind un mijloc excelent de atingere a scopurilor personale și sociale și de revitalizare atât a minții, cât și a stării fizice.

Cu toate acestea, pe cealaltă parte a monedei găsim riscurile pe care munca le implică. Acestea pot apărea sub formă de accidente sau ca o cauză a deteriorării sănătății lucrătorilor, fizice, psihice sau emoționale.

Securitatea muncii și sănătatea ocupațională reprezintă  capacitatea de a evita sau minimiza riscurile la locul de muncă.

Securitatea și sănătatea ocupațională au ca scop aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea sau cel puțin minimizarea riscurilor la locul de muncă și promovarea sănătății în rândul lucrătorilor.

Legile și regulamentele privind prevenirea riscurilor profesionale în fiecare țară constituie baza legală pe care se bazează măsurile obligatorii pentru garantarea securității și sănătății lucrătorilor.

În România, securitatea și sănătatea lucrătorilor este reglementată de Legea 319/2006.  În cap.3, art.6 (alin1-3) și art.7 (alin 1-3) se stipulează faptul că angajatorul este obligat să asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

Angajatorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru:

  1. a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
  2. b) prevenirea riscurilor profesionale;
  3. c) informarea şi instruirea lucrătorilor;
  4. d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.

De asemenea angajatorul trebuie să aibă în vedere:

  1. a) evitarea riscurilor;
  2. b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
  3. c) combaterea riscurilor la sursă;

Sănătate angajat

Planificarea, organizarea și controlul managementului în domeniul securității ocupaționale trebuie să se realizeze în mod consensual între angajatori și lucrători, prin intermediul organizațiilor sindicale și sub supravegherea administrațiilor.

Din păcate, în anumite activități de lucru nu putem vorbi de risc zero. Deși se pot reduce întotdeauna numărul de accidente și se pot minimiza consecințele acestora prin utilizarea adecvată a echipamentului individual de protecție: căști, cizme de siguranță, hamuri etc. și prin luarea de măsuri colective de securitate.

Un alt domeniu de mare importanță în domeniul prevenirii este formarea lucrătorilor și prevenirea acestora cu privire la necesitatea de a respecta toate protocoalele și măsurile de securitate, deși, uneori, ele pot fi enervante sau greoaie.

Prevenirea și sănătatea ocupațională este o chestiune de atitudine. Prevenirea este, de obicei, legată de punerea în aplicare a măsurilor de protecție pentru prevenirea accidentelor la locul de muncă. Deși este o chestiune de importanță capitală,  conceptul de sănătate ocupațională și prevenirea accidentelor și a problemelor legate de sănătate la locul de muncă este mult mai larg.

De exemplu, alimentația corespunzătoare în funcție de efortul fizic  la locul de muncă, are o influență foarte mare în menținerea unei stări satisfăcătoare de sănătate și, de asemenea, în  evitarea accidentelor.

Angajații este indicat să facă pauze suficiente în timpul orelor de lucru pentru a se hrăni și hidrata corespunzător. Acest lucru este esențial în menținerea unui tonus optim din punct de vedere mental.

Pe de altă parte, acțiunile la fel de simple precum consumul de cafea, de băuturi răcoritoare  de apă împreună cu colegii, pe lângă faptul că ajută la menținerea echilibrului organismului, cresc buna dispoziție și reduc stresul la locul de muncă. Aceste acțiuni sunt cel mai bun antidot împotriva epuizării psihice.

Pentru a clarifica toate problemele legate de securitatea muncii și pentru a înțelege mai bine importanța ei pentru sănătatea angajatului, este indicat să-i consultați pe reprezentanții Euramis Consulting, firma care prestează servicii de securitate și sănătate în muncă și protecția muncii București.

Apelând la serviciile  acestei firme cu 20 de ani de experiență în domeniu, vi se vor oferi soluții de prevenire personalizate, veți fi consiliați în vederea conformării cu cerinţele legale aplicabile, cu costuri minime, deoarece ei știu mai bine ca oricine că investind în prevenire veți câștiga pe termen lung.

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Irina-Cristina.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura